3人突圍理大暴動罪成 陳廣池判囚1年4個月至1年7個月

30 回覆
4 Like 5 Dislike
https://t.me/youarenotalonehk_live/22901

#區域法院第卅二庭
#陳廣池法官 #判刑
#1118理大 #理大圍城

A3郭(24)🛑已還押7日
A6馬(27)🛑已還押7日
A7嚴(28)🛑已還押7日

控罪1:#暴動罪
三位被告與同案其他被告同被控於2019年11月18日,在香港九龍香港理工大學、暢運道與科學館道一帶,連同其他人,參與暴動。

控罪11:無牌管有無線電通訊器具
A3被控於或約於2019年11月17日至18日期間,包括首尾兩日,在香港九龍理工大學及在理工大學、暢運道與科學館道一帶,沒有行政長官會同行政會議給的牌照,或通訊事務管理局批給或設立的適當牌照,而管有作無線電通訊之用的器具,即1套無線電收發機。#無線電
=============
速報:

A3
控罪一,以兩年監禁量刑,有20%扣減,酌情減至19個月❗️

控罪十一,罰款2500,從保釋金扣除。

A6
控罪一,以兩年監禁量刑,有20%扣減,酌情再減3個月,為16個月❗️

A7
控罪一,以兩年監禁量刑,有20%扣減,酌情減至19個月❗️

(詳情後補)
吓,我有冇眼花?對比起同一單case,最近陳廣池判咁輕嘅
最近佢都幾鬆手
陳廣池把口係臭,
但係判刑上算均真,
有空間輕判啲嘅都會判輕啲,
後生嘅有得判教導所都會判教導所
謝嬸嗰啲就
感謝法官鬆手好人一生平安
比起其他算好輕
其他官應該最少4年量刑
手足
佢自己都話唔想判教導所,係受條例限制
都係100%入罪又口臭,練官就真係唔算重
律政司係咪又要準備刑期覆核
上次同案其他被告未見有覆核,唔知係咪等埋一次過覆核
實比人上訴刑期
回帶:

3人突圍理大暴動罪成 陳廣池判兩人監禁1年3個月及1年6個月 1人判入教導所
https://lih.kg/3281232

理大暴動案 陳廣池採用兩年作量刑起點 控方今指律政司考慮覆核刑期
https://lih.kg/3292182
今次有無發表咩個人情感意見
陳廣池指當日有大批年輕人被困理大及後被捕,但幕後推手卻逃之夭夭,而被告亦前途盡毀。法官亦勸勉被告把一章悲傷史放下,重新開一章奮鬥史。
其實由佢講,突圍都可以好重,話係人都知入面有暴動,你用暴力突圍出黎,真係隨時6年

商場月餅盒都幾年啦,以前3-6年,呢排鬆左手,我覺得唔關佢事
真係要覆核隔成年都試過
要跟蛙王獸果套。之前有人求話信左假新聞假消息荼毒,佢就好開心咁,可能會鬆手些
姓謝果位真係
睇地方同日子,商場、政府建築同港鐵站判得比較重。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞