「咖啡豆風味」算唔算呃水魚?

105 回覆
24 Like 83 Dislike
之前聽過個理論係
咖啡入面有好多flavor compound 係同時存在係其他食物入面
咁當某隻compound 嘅比例高d 嘅
就會容易聯想到其他有個隻compound 嘅食物

不過
理論還理論
我又唔會話佢地9up 嘅
但係始終靠聯想去形容味道都唔係好穩陣
由其人地同你講完就仲難唔咁諗
你唔飲啡我同你講咁多托柒呀?
你個世界咖啡剩係得 M記其實都唔洗同你多講啦朋友

你想傾咩呀
同你傾傾上年 WBC 冠軍 Anthony 用邊隻豆啦好無
https://youtu.be/mULwi814HQ0
風味呢d 野見人見智

你盲測係最好

你盲測紅酒 同 咖啡 睇下分唔分到產地
分唔到既話 就唔洗買太貴
唔好傻啦有橙味係因為落咗橙皮 有朱古力味啫係摩卡
好多賣食物既生意,材料已經去到樽頸位又想開拓更捨得使錢既人市場,就需要運用口技加劇本!
你唔識咖啡唔緊要
唔識搵資料都唔緊要
俾埋片你餵埋到口都唔去睇既

咁你不如潛陣水啦柒頭
其實一定分得到
但你唔可以用一啲太過 cheap 既商業豆
唔係架
唔需要加任何味精都會有分別
係因為佢好既產地土壤豆種
會有唔同花香果實提子菠蘿味道

紅酒有皮革味都唔係因為加左皮革
你唔會知堆字解乜

風味輪用字係杯測師自己經驗中
某幾種食物既香
某幾種食物既酸
某幾種食物既甜
某幾種食物既aftertaste

唔係完全嗰隻味
批鬥開始
連登講雙餸飯算尻數啦個個都吹自己50k人工
其實個啲味要係一個成日飲開既人先會飲到,行外人飲咩咖啡都係一樣味
如果係連鎖店計M記隻豆同機真係幾好
唔係架
外行人同專家都一樣飲到有分別

專業人士只係比你更會描述返個味道出黎
大家條脷飲到既野係一樣
要每日兩三杯精品+有研究咪識分

街人飲奶啡係提神
robusta 溝低脂奶係話抵,好飲
我自己做左咖啡行業十幾年,大部人第一次飲都淨係會覺得苦味
幻想出嚟,好多時佢講果啲味都飲唔到
老實講有啲飲得到嘅,都真係幾特別 例如 波蘿味,Whisky,焦糖 自己真係有飲到
不過大部份我都飲唔到有佢所講嘅味
養豆日數, 氣溫, 粗幼磨度, 水溫, 飲果陣既溫度, 仲有飲果條友心情, 有冇鼻塞都關事就算齊架餐,冇翻1,2KG豆都幾難試到準確
所以已經放棄係屋企研究手沖, 義式機拉下花溝下tonic就算
手沖就會好啲既,容易會飲到個分別
同埋就係要同時有幾款有比較

咁就新手都會易試到個分別
樓上有幾多講出嚟嘅判斷係真正經過盲測驗証?定係只係建基於「相信自己」?
技術問題

你飲個d沖得太垃圾
日日都盲測
有咩幫到你
朱古力味 可可味就真係易TASTE到
其他咩波羅味, 就未試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞