中國大陸偵察氣球侵領空 哥斯大黎加:中方致歉堅稱用於科學研究

78 回覆
27 Like 13 Dislike
奇聞!"中方致歉"

路透社報導,哥斯大黎加政府6日表示,中國大陸證實有一個氣球飛越哥國領空並致歉,但堅稱這個氣球主要用於科學研究。
早前一個中國大陸氣球侵犯美國領空後遭到擊落,此事引發重大政治齟齬,更令美中外交關係蒙上陰影。

哥斯大黎加民航局局長艾里松多(Fernando Naranjo Elizondo)5日表示,地方官員2日獲報有一個氣球飛越首都聖約瑟上空。哥倫比亞軍方4日也曾發布聲明,表示3日在領空發現了一個「具有類似氣球特徵」的物體。

哥斯大黎加外交部6日發布簡短聲明指出,中國大陸政府承認有一個氣球飛越哥斯大黎加上空,中國大陸駐哥國大使館「已為此事致歉」,同時堅稱這個氣球專注於科學研究,主要用於氣象研究。

根據聲明,中國大陸官員向哥國官員表示,這個氣球飛行路線偏離預定航線,且自身控制除錯能力有限,才會誤入哥國領空。

中國大陸外交部發言人6日在北京的記者會上告訴媒體,在拉丁美洲發現的氣球屬民用性質。

美國五角大廈2日宣布在美國內陸發現一個中國大陸高空偵察氣球,疑似蒐集情資,隨後美國國務卿布林肯(Antony Blinken)延後訪中行程。美軍4日出動戰機在南卡羅來納州外海擊落該氣球,美國總統拜登6日表示,此事不會削弱美中關係。
d賊入屋都係做科學研究
不會削弱美中關係咪放更多氣球囉, 慢慢你就會慣
支那研究咩氣象咁巴閉要飛去人地度研
自己就大雨啲都測唔到
咪玩啦伍寶
屌你老母死唔要面,柒
知到玩大左,開始縮
理財規劃
死支狗 真係唔撚要面
美國總統拜登6日表示,此事不會削弱美中關係。

屌你老母孌童仔
佢都係講事實啫,都近乎零仲點削
負數都仲得,再唔係imangary number仲可以
射吧
因為真係路過 目標唔係佢
其實國際慣例有冇話研究用既氣球需唔需要通知附近既國家?
如果啲國家畀人錯誤入領空都可以不作為,支那只會一直咁做

啲人開始醒未?支那人道歉得一定有鬼啦,仲唔射佢落嚟?

仲要堅稱係氣象研究
民用點解唔事先申請?
控制唔到點解唔提早向多國發出警告?
快撚d打鳩尾國佬 我地藍絲好嬲好嬲
係啊軍事研究,睇下打/掠奪/掌握邊個地方最有價值
個個氣球都偏離航道
錯在……我方
整個衞星紫外線導彈 都可以叫做科學研究 其實呢4個字好籠統 信佢一成 雙目失明
信佢一成 雙目失明
支那以前鳩吠咁多年 以為冇代價冇後果咩
不如諗下而家仲有咩國家會理你講野
國際慣例其實有等於冇
有本事唔俾人認出黎你飛乜都阻你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞