紐約市疑貼錢送難民到加拿大邊境以非法入境申請庇護

114 回覆
98 Like 5 Dislike
發達國家一般面對非法難民湧入問題,美國其中一個應對方法,竟然是將他們送到加拿大與美國接壤邊境﹐方便他們非法進入加國再申請庇護。有美國傳媒報導,紐約市政府向難民提供免費巴士車票﹐包括前往距離加美邊境僅約30分鐘車程的Plattsburgh;抵達後﹐他們可轉乘的士前往加美接釀邊境的Roxham Road。

據美國《紐約時報》報道﹐紐約市政府這個送走難民的操作,首先是向當地數間社區機構付費,再由他們向難民提供免費巴士車票前往其他城市,當中包括距離到Plattsburgh,此處距離加美邊境僅約30分鐘車程;難民之後可轉車前往Roxham Road,在此可自行越過邊境進入加拿大,再申請難民身分。

單計去年,已有超過3.9萬人,在Roxham Road非法入境加拿大。

來自委內瑞拉的Raymond Pena接受訪問時表示,他與家人到達美國後便被送到紐約﹐之後再獲發免費巴士車票前往美加邊境,他們計劃到加拿大尋求美好生活。的士司機Tyler Tambini則稱,每日約有近百人被接載到Roxham Road。

不過報道指數目被低估了。單計去年,平均每日有逾100人被送到邊境,只是12月份已有4,689人非法進入加拿大,即每日平均有151名非法入境者。

紐約市長Eric Adams的辦公室否認付費將難民送到美加邊境,聲稱沒幫助他們穿越邊境,只是幫他們前往目的地,社區機構則幫忙派發免費車票。

美國與加拿大2002年簽訂《加美安全第三國協議(The Safe Third Country Agreement)》,規定難民只能在最先抵達的國家申請庇護,而不能在入境第二個國家後尋求庇護。然而規定並不包括一些非正式邊境口岸例如Roxham Road。

兩國近年一直就上述規定漏洞討論。加拿大總理杜魯多希望修訂協議,但商討進展緩慢。

新聞來源:紐約時報

https://points-media.com/加拿大-北美/每日151人-紐約市疑貼錢送難民到邊境-非法闖加申庇/
痴撚線
左膠
一直以黎果班係偽左實右, 只係扮左黎呃班MK woke
Stream AB
硬食啦
德州 紐約 加拿大 鬥射
美國佬有本事就送哂黎中國
左膠唔係話用車送走係當難民貨物架咩
加拿大總理杜魯多希望修訂協議,但商討進展緩慢。
屌你老母
你堆邊境加拿大騎警發緊夢?
今次係紐約市同難民都同意送佢哋去加拿大
GOOGLE MAP條路個邊境好有趣,舊相邊境條路係爛地,
新相已經有組合貨櫃屋有皇家騎警開左個哨站
左癌

將垃圾直接掉出街 = 解決問題
加拿大缺人,對難民待遇一定最好
加拿大幾時會送錢叫難民去Alaska / Greenland
紐約係咩州話
講乜撚嘢缺人啫
唔夠人交佢啲閪稅啫講到底
加拿大缺低下層工人,咁難民要生活好嘅話,去加拿大係最好 難民同紐約市同意又搵到著落,其實冇問題
睇下D左癌幾無恥
共和黨州送去民主黨州就慘叫,屈人販賣人口
民主黨州送去其他國家就無問題
啲難民話唔知自己原來送咗去民主黨州邊一度。今次紐約州有難民同意之餘,仲安排好去目的地
班難民連英文都唔識講 搵印賓仲好過佢哋
其實左同右本來就係夾份搵食

就好似百佳同惠康都唔係敵對關係

因為兩方又消滅唔到對方, 硬撞只係內耗, 所以最後呢種情況都係罷手講和 (我諗黑社會都係咁)

左其實唔係唔知非洲移民係好大負擔問題, 但過去佢地其實就係用呢樣野偷雞攞到權力的, 當年80年代列根就係咁樣特𢼜非法移民然後幫民主黨創造出一大堆選民 (非法移民都係低收入的城市居民, 過去呢班人一直係民主黨鐵粉)

問題係紐約呢個盤係民主黨贏到盡, 根本唔再需要呢D人, 個市長又送佢地去加拿大, 係非常合理的舉動

只係德州送紐約, 紐約送加拿大邊境, 會唔會又轉個圈, 又送返落加州? 遊巴士河?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞