納米樓滯銷?全港一手貨尾1.55萬個 開放式、一房佔34%最多

268 回覆
77 Like 10 Dislike
納米樓滯銷?全港一手貨尾1.55萬個 開放式、一房佔34%最多

撰文:溫多娜出版:2023-02-08 16:52更新:2023-02-08 16:59讚好320010

去年一手新盤推盤步伐放慢,致令貨尾積存,尤以開放式及一房細單位為「重災區」。

中原地產研究部高級聯席董事楊明儀指,截至2022年,選取204個新盤統計,單位總數112,874個,登記售出97,322個,現有貨尾15,552個。以貨尾數量計,全港開放式及一房單位待售單位最多,共有5,315個,佔比例34%;兩房單位貨尾有4,087個,佔26%;三房4,263個,佔27%。四房或以上1,887個,佔12%。開放式單位貨尾集中港、九市區

按房型計,開放式單位貨尾量集中於港九市區,共有1,198個,佔比接近九成,錄89%;一房及兩房貨尾均以九龍區佔最多,比例高達七成,分別有2,745個及2,944個待售,佔69%及72%;而三房及四房或以上貨尾,則有超過五成位於新界區,分別有2,377個及1,021個,比例佔56%及54%。將軍澳(包括日出康城)有225個開放式貨尾待沽。(資料圖片)九龍區待售單位逾8800伙最多

按區域計,九龍區待售單位有8,834個,佔全港的57%,比例是三區之中最高,並以一房、兩房及三房貨尾為主,共有7,464個;新界區待售單位有5,231個,比例佔34%,主要為三房及四房或以上單位,共有3,398個;港島區的待售單位最少,只有1,487個,僅佔全港的10%,以開放式及一房單位較多,共有913個。

開放式貨尾量較多的地區,包括有將軍澳225個,長沙灣166個;一房方面,將軍澳有967個,黃大仙524個,北角334個;兩房方面,黃大仙有1,159個,長沙灣487個,觀塘414個;三房方面,大埔有662個,黃大仙633個,沙田576個;四房或以上方面,元朗涉298個,沙田242個。

原文網址: 納米樓滯銷?全港一手貨尾1.55萬個 開放式、一房佔34%最多 | 香港01 https://www.hk01.com/article/865084?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
97同沙士都係發展商掟貨,消耗曬購買力,跟住樓價就人踩人,
業主除非行先一步走人,否則都係犧牲品

而家有國安法,地產佬未必敢掟,
不過個市只會suffocate,有價都無交易,一樣都係死,遲早問題
今時今日大把港豬唔睇息口,
唔睇貨尾量,就走去接火棒

真係幾多次金融海嘯都唔會吸收教訓
有納米腦嘅人先會買納米樓
講到得你識睇 你好撚醒咁 市場有咁簡單無窮人喇
開放式加一房計埋一齊,個percentage梗係多啦。

加上新樓兩房同三房數量已經比一房同開放式少
補充少少,掉翻轉諗,係咪出多d兩房,三房就唔會滯銷?

其實到頭嚟都係budget問題
地產aa 真係弱智
仲有咁多貨尾 叫d AA炒家點搵水魚接貨呀
佢地d單位好值錢架 唔到價都唔賣
樓好:自住,驚閪啊
地橙黨:唔賣都唔會平賣 用黎哂太陽養老婆
*老鼠
佢哋有冇咁多老婆
恆基應該好多開放式存貨吧?
仲開放式等簡約公屋啦
你唔出貨,政府出
你唔起唔賣,政府同你收番塊地
根本好多玩法
唔投標就簡約公屋坐底玩你7年先
起圾米樓既後果,根本就要訂立空置稅
借9成, 用呼吸PLAN 上車買家, 有福了.
真 公屋又贏 公屋任何時候都成最大贏家
納米樓比狗住呀 屌佢老母
啟德竟然無上榜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞