土耳其被強震「震到位移」 板塊偏移了3公尺

226 回覆
78 Like 4 Dislike
世界末日
就係google map同實際本身位置就有差 文中試過比對一個位置有成二十米差 並未做到實時修正 只係不斷收集數據調整
https://nautil.us/what-happens-to-google-maps-when-tectonic-plates-move-237678/
騎劫左個post
3公尺即係3m定3cm
其實就咁睇 我都會諗點會用唔到gps
最多地圖要update 姐
有100米咁多咩平時用google map比盡都係差10米 少人少樓地方仲準
印度神童又中
屌你有冇腦㗎 不知改名叫做健人弱智
GPS 周不時都會更新reference frame 類似底圖咁
地區性位移可以update local frame解決
民用gps精度係可以係10mm內
利申:用精密既測量儀器
平時幾多
移左3cm
答案=平時+3cm就準番
屌你老母
一野移3米都好多下
如果去返啲GPS站take返數 搵到個config之後再扭返都唔會話好難搞嘅 都應該可以當係coordinate system transformation 前題係啲站仲安然無恙 同埋個movement 係consistent
不過都只限2D coordinate

再唔係用satellite自己嘅位置去計返都得
不過震到咁 ground station收曬皮 啲navigation 都唔會用到架啦

利申:測量狗
lm
Goggle Location service 有用Wi-Fi, 手機網絡等再定位。

誤差值,唔一定差咁遠掛~

利身:所有野都係Google 返黎

GPS 計出來個經緯度冇變,移位係令係地圖唔準。

例如:地圖show你係G/F,但你明明重係10/F個單位度
唔講IT層面,淨講數學都難諗啦仆街
3公里都係咁加架啦
輕鬆
有冇腦用?
On9閪一件
印度神童又中

脫亞入歐添
100米係以前嘅事
而家得幾米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞