唔再玩競技類遊戲

46 回覆
18 Like 11 Dislike
呢類遊戲成癮性大,令大腦內嘅dopamine system失衡,搞到自己對好多嘢都失去興趣,頂多都係玩休閒遊戲就算

再見我的回憶
係㗎
早幾年玩FIFA
玩緊嘅時候邊個騷擾我,搞到我輸咗就屌邊個
我係玩moba類遊戲,實力仲要好Top,手感一黎贏到開巷,玩嘅時候好爽,但完之後空虛,始終同現實無關,仲帶黎負面影響
琴日爽完之後,今日情緒好down,所以決定出po立志
打機打得叻都係現實既失敗者

過來人曰
真,最近開始唔如意先玩返
我打機渣現實都係失敗者
打機渣個成癮性冇咁大,好事黎
你地後生無玩mmorpg果種得閒可以悠閒下吹水種田當聊天室, 打起上黎鬥消裝吹雞既玩法 間唔中約出黎飲飲食食

不過黎緊隻藍色協定好似唔錯可以睇下
吹無謂水好悶,呢家轉戰單機game,想幾時玩就幾時玩,近排出哈利波特,得閒玩爆佢,冇壓力
單機game 好多內容同畫面都正d, 係另一種享受
不過多人遊戲好玩在有人一齊玩
真係 買咗cheap版
競技game變咗同fd打causal mode 羸輸已經冇所謂了
呢啲玩法係舊時ps2啲單機game盛行年代轉pc年代,可以食正啲人未試過多人連線結合rpg玩法先覺得新鮮好玩姐,冇記錯嗰陣send sms都冇群組呢個概念,與其開個msn講野,不如開住game玩仲好啦。

我都成日懷念以前種玩法而去down返啲舊online game玩,但次次都玩唔過兩日就已經冇動力開game,因為真係太悶,太多無謂嘅跑圖、無謂嘅對話、沉悶嘅升lv過程、升完又唔知為乜,導致mmorpg只係一隻懷念過去同睇風景嘅game。
競技遊戲就唔同,你行嘅每一步都會影響勝負、每個人可以做同想做嘅都可以唔同,變化大好多、pvp殺到人成功感又大,一黎單殺型,二黎又幫到成個團隊。所以先可以令你咁專注咁玩,我玩mmo係發注夢咁撳撳撳,完全唔知自己喺度做緊咩
呢個好sad
我玩到飯都唔點食
本身3餐變1-2餐
不過mmo 要升到某個lv 先多野玩都係死病黎團隊合作有d game 有城戰, 成班人會事前準備又會有d game 要分配哂進攻防守位 平時升lv 就一邊睇下片一邊吹水一邊練

但無fd 一齊起步玩既話都幾難有伴一齊玩
廿幾年前玩龍族,城戰lag到唔郁,嗰時又未有光纖,得1.5M窄頻
果陣真係好好玩, ro 又係lag 到d 人龍珠咁閃黎閃去
依家玩緊albion, 對上果隻new world 都幾好玩, 不過多bug 同官方好串就棄左
You are not along
same, 所以索性唔打機
blue protocol 咁多年都未捨得出
佢係好玩嘅想唔擺都唔得啦
即係你終於成長了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞