世界上有咩嘢係有錢佬整岀嚟呃人/控制人

400 回覆
406 Like 126 Dislike
玉器
成個經濟體系

透過金錢流動嚟令人要工作不特止,而係要努力工作先可以 fulfill 到生活。

有錢/有權嘅人可以透過定價嘅權力,包括對流通貨幣/必需品定價的權力去合法地令其他人供養自己。佢哋只需要維護同保持呢個權力就可以夜夜笙歌。

ex:
假設我係維尼,唔需要加稅只需要秘密不公開地印錢俾自己,你哋生活嘅通漲會 cover 咗我嘅支出。
只要唔係國家級嘅大規模印刷支付外債其實外人好難察覺,得少數體制內先會知流通量多咗。個人和家族富豪級嘅開支對於市場影響有限,只要整體生產力頂得住就可以持續收割。更高嘅整體生產力=更高嘅可剝削額度
無節制印太多先會導致市場崩潰,而就算崩潰都係草民死先。

如果有水/電嘅定專賣定價權,呢啲現代人只係用多用少問題嘅必需品。只要無政府嘅限制,其實佢可以按自己想有幾多收入嚟定價。
果個專賣區內嘅人除咗直接俾多咗錢外,其他嘅生活成本都因為商家有用到呢啲服務而漲價。家用係細頭,唔加都無問題;商用嘅加幅透過成本上漲由商品轉嫁俾消費者先係無往而不利。
同樣都係加落果個範圍嘅整體生產力去決定剝削上限,你日做夜做都苦過弟弟因為要確保佢夜夜笙歌

兩者都係焗你日常生活俾多咗錢去供養佢。日常生活成本上漲 = 你要諗辦法做多啲嘢去換錢俾佢。

======================

食物鏈最頂層係第一種,所以點解咁多人想做獨裁,因為真係無撚敵。

第二種都要睇政府/監察者臉色,仲要諗個聽落合理嘅借口。壟斷就係咁屈機。

第三種係錢滾錢嘅財富增值,保險公司就係呢啲。唔係你透過佢去財富增值,而係佢用你啲錢去幫自己財務增值。不過對比起前二者有更大風險,而且靠眼光同分析都勉強可以算要工作。
救救北極熊
助養第三世界兒童
唔好玩啦個少少錢,有錢佬會care?
所有首飾
特登限制開採量再配合marketing
真係稀有嘅話合成鑽就唔會誕生
識買嘅只會買金
邊度有得睇多啲呢啲嘢?
讀經濟學

crypto currency 一開頭嘅目標都係探討點防止呢樣嘢,不過大多數人都有貪念而且作為測試有好多考慮不足要改進係正常。

另外仲要面對傳統勢力反擊。
石油危機
明明廿幾三十年前話石油用多廿年就冇哂
到而家仲係大把石油
你是你老母做雞搞出黎的
De Beers 個句A Diamond is forever 係史上最成功嘅Marketing ,仲有邊句口號可以賣足八十年賣到依家
儲蓄保
當年科技無發現咁多可以排取嘅石油,另外就係一啲特殊採油技術嘅高成本問題(ex: 深海採油/油砂/疊岩開發)
結婚擺酒
利息
鑽石真的是世界上最硬的物質
伏左幾多人
我條賓周都好硬
硬過鉸剪?
硬過鑽石
稀有
每個月要供5%
確保你啱啱好夠錢可以生下一代然後繼續做奴隸
打工嘅落場 補假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞