【#大行睇好後市】 大摩上調今年本港樓價 料全年升幅10%

14 回覆
5 Like 4 Dislike
【#大行睇好後市】 大摩上調今年本港樓價 料全年升幅10%

本港去年樓價下跌逾一成半,但不少評論看好今年樓市。綜合傳媒報導,其中摩根士丹利上調今年本港樓價升幅預測至10%。該行認為,利率有可能見頂,加上本港跟內地全面通關,將支持本港樓市復甦,價量可望錄得較大增長,並指本港樓價自去年12月反彈約2%,因應多項利好因素調整今年樓價預測,預計2023年住宅價格將上漲10%,較早前預期的5%有所上調。

🔶 #較之前對樓市前景更樂觀
報告預計,香港房地產市場未來將出現更強勁的復甦,並上調今年住宅價格和零售銷售預期。就零售市道前景,該行指去年本港舖租下跌7%,預期今年可回升5%,上調全年本港零售銷售增長預測至15%,但該行對本港寫字樓前景看法較為審慎,整體空置率達12%,處於20年高位,將阻礙寫字樓租金復甦,估計今年租金將會橫行。

#樓價 #樓市 #摩根士丹利 #利率 #內地 #通關 #復甦 #零售 #舖租 #寫字樓 #空置率 #租金
黑心痰發下言好冇?
傻淡:大摩預測唔計
樓上P牌
大行睇跌就係咁出po 大行睇升就當睇唔到
施永清話跌又即刻奶
而家佢睇返升又屌人哋
傻淡只問立場 不問是非
成班loser圍爐打飛機就夠
最嘔心就係成日扮黃
我28歲,做保安,手持香港能仁專上學院健康管理及社會關懷高級文憑,月入13k
但係!我有公屋!根本上已經係站位食物鏈嘅頂端對住班月人唔知幾多K住咩私樓嗰班人,我可以話係贏晒

辛辛苦苦讀完大學,仲要死慳死抵,又要駁升職。同條女一齊到儲到首期,供30年,冇生活冇將來。食餐貴既都要諗一個唔好彩被人裁員,樓都要還返比銀行

依家啲女根本唔會睇你有冇車有冇住私樓月入幾多,我留意到年輕女性個趨勢係吹捧緊有公屋嘅男人而家我每日放工都會帶唔同嘅女返我間公屋做愛有啲仲要有男朋友或者老公你俾心機供樓、條女/老婆就比我中出

根本就日日都有人約我想俾我嘅精液中出個撚個都吼住我間公屋慢慢開始發現呢個社會好虛偽
Ching做多左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞