有無人講下韓國兵役有幾恐怖?

279 回覆
20 Like 67 Dislike
熱啲都要開冷氣休息
逃咪逃屌你老母,垃圾國家
https://www.youtube.com/watch?v=AytF7x6dOaU
https://www.youtube.com/watch?v=fjr04_ZXeBM
台灣當兵好彩嘅2個星期搞掂,
堆上級明知你唔係長期當兵仲要隻眼開,隻眼閉
夜晚仲可以玩電話
佢開演藝公司
2013年6月25日,歌手Se7en等八名韓國文藝兵至地方慰問演出後,公然酗酒並進入按摩場所,嚴重違反了軍紀。經國防部事務志願團懲戒委員會討論決定,廢除實行16年的文藝兵制度,並對這八名韓國文藝兵進行嚴懲,其中包括歌手Se7en等六人將被分配到野戰部隊。
Se7en出嚟係咪無再做藝人
權志龍入伍前紅遍亞洲啦
就算入去當兵狂請病假享受特權都會當完先出來
就算出番來佢都係紅但已經冇左以前橫掃亞洲咁
好似Rain都一樣咁
基本上當完兵既藝人都廢左一半,除左本身真係演技派演員
以前同Hall既韓仔都話當兵好能痴線,唔係當兵辛苦而係前輩文化太恐怖,入面好多心理變態持住自己前輩身份去玩死人,除非你本身屋企係三星財閥個類,你敢玩佢你出面九族一齊陪葬
印象中佢有拍音樂劇同上下綜藝
依家做咩就唔知
可能操下點揸槍同軍訓熟習下軍隊嘢 如果到時真係打仗要徵兵 冇當過兵入到去咩都唔識就大鑊
做埋北韓軍官
當完兵紅過之前
我諗應該得孔劉 玄彬同宋仲基
1. 公益兵

公益兵(即公益勤務要員)主要負責公共服務,普遍被派遣至擔任行政補助員、山林監視員、地下鐵站務人員、兵役業務人員等工作。服勤期為28個月。

今年將會入伍的李敏鎬早前因車禍而腿部受傷,因此他會加入公益兵。而《RUNNING MAN》的金鍾國、神話成員Eric、前進、SUPER JUNIOR希澈、藝聲等人也都是以公益兵身分完成兵役。

2. 陸軍特戰部隊

韓國的特戰部隊是非常辛苦和危險,訓練嚴格,更是經過多重選拔。如《太陽的後裔》中的宋仲基,剛退伍不久就飾演軍人劉時鎮,正正是出身自特戰部隊的陸軍22師團。

宋仲基出身自成均館大學的高學歷,本可選擇較輕鬆的兵種。而韓國藝人千正明和安七炫,亦是曾在特種作戰部隊中服役。​

3. 海軍陸戰隊

要進入海軍陸戰隊,同樣要經過重重選拔。玄彬於2011年入伍,他放棄輕鬆的文藝兵,選擇到環境艱苦的海軍陸戰隊服役。​

過去有文藝兵制度的選擇,而在2013年終止,本是讓曾從事演藝活動的人員參加,主要職責為軍方活動演出及擔任主持,目的是提升軍人士氣及軍隊形象。而文藝兵的待遇亦較好,休假及外出時間接近一般軍人2倍。​

4.其他兵役制度

「義務警察」和「戰鬥警察」是另一種兵役制度,服此種勤務等同於服一般兵役。

「義務警察」擔任交通指揮和一般巡邏的任務,戰鬥警察則是在戰時以武裝警察身份維持治安,職責是有示威活動時負責警戒、規範和鎮壓。
有呀,
另外有o係youtube睇過一個韓國youtuber講當兵時佢地d前輩會玩咩變態野逼害人, 真係癲得好緊要
睇過片話最恐怖係學長問題
年資大既想點玩尻你都得

網上都幾多戲係講兵役欺凌
唔捱得
唔單止係明星啦, 就算係平民, 如果你逃避兵役, 都會影響事業
平時啲男人聚會, 會傾下當兵時嘅經歷, 用嚟打下飛機咁
如果你搭唔到咀, 就會俾人睇唔起
係咪驚俾人欺凌
點解唔洗當兵?
世界盃小組賽出到線好似都有得免
識3個台仔全部都咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞