有無人講下韓國兵役有幾恐怖?

279 回覆
20 Like 67 Dislike
甚至有人向CNN說,軍隊的步槍不足,且訓練所使用的武器太老舊,部分無法使用;也有人向CNN透露當兵時的實際狀況,雖然他們編制在大砲、手榴彈、迫擊砲部隊,但從未收到任何彈藥來進行實彈訓練,都是抽象的訓練。

還有人向美方爆料,他當兵之後「只打過 40 發子彈」,如果要真正面對真槍實彈的兩岸戰爭,他們對於自己「完成軍事訓練」持高度的懷疑,認為這不光是「延長兵役」就能解決,必須透過更徹底的改革,才能讓義務役軍人能夠打仗。
https://tw.news.yahoo.com/cnn報導台灣年輕人看延長兵役-若爆發戰爭-我只會成砲灰-133920730.html
咪好似郭鞍發咁
嗰個兒燈仔都唔敢犯
未聽過唔係三十幾之前都要當兵咩 逃十年?
到時同大陸接壤就要打真軍
入到去日日俾人屌屎忽
台仔當兵又hea又短時間
同韓仔當成兩年點同
Hazing 好嚴重
廢老faker:
男明星入去叫相熟女藝人去探佢,即刻冇人搞佢
要睇dp同軍檢查官雖然好戲劇性但難保唔會發生
2021年做出極端選擇的軍人達83人,從2020年的42人增加了近2倍。

據國防部透露,國防help call受理的舉報分爲性犯罪舉報、軍隊犯罪舉報、兵營生活苦衷舉報。 其中,性犯罪舉報從2019年的56件減少到2020年的29件,但2021年增加到66件,增加了兩倍以上。
被分類爲兵營生活苦衷的舉報在2019年爲4萬8708件,2020年爲5萬8239件,2021年爲5萬6189件。
其中,對服務不適應的苦惱諮詢在2019年爲1萬4627件,2020年爲1萬5823件,2021年爲1萬2725件。

呢啲只係有報既數字
大把冇報
咁佢哋代表韓國點都會照顧啲更何況同佢哋服役啲士兵應該都鍾意佢哋
性侵
其實都好睇你好唔好彩
又要搏唔好派去38線/江原道啲軍營 又遠又凍又要成日齊裝
又要搏個部隊好 同埋搏啲前輩唔會bully

識好多韓國人 服役入海軍嘅有 入普通陸軍嘅有 入海軍陸戰隊同707特種部隊都有

操得好甘 但佢地都話啲隊友同前輩好睇住佢地 唔知係佢地好彩 定係近年韓國部隊內真係整頓咗唔少
不過當然睇新聞都知入面仲有好多嘢要改善

另外有幾個係超好彩派咗入個同美國空軍共用嘅camp 話同啲美國佬做嘢好chill 其中一個fd咁啱入去前考咗車牌 入到去比個美國軍官揀咗做駕駛兵 人地操嗰陣佢就帶個officer同圍走

上面都有ching講 藝人/名人會比其他人更顯眼
一嚟係 軍隊係唯一一個唔講年齡/名氣 講階級同紀律嘅地方 有啲社會垃圾會用嗰兩年嚟作威作福 因為出返去就做唔到 藝人就可能成為目標
二嚟 有啲名人入到去可能會比啲隊友/阿頭關照多啲 有啲人又會睇唔順眼 就會搞鳩人
另外有樣嘢就係階級好重要
海軍陸戰隊個fd話 嗰陣成日比個兵長r去打籃球
但全隊要做嘅嘢就係搶板搶波 有波就比兵長
好似係未邊個
韓國足球隊既可以因為有獎拿
唔使服兵役?
好似係rain搞到無咗演藝兵呢回事
睇下阿rain,服完全役成個謝撚晒
係se7en
Bts所有成員一直都話會服兵役
係韓國班on9官自己提出話要免BTS所有成員兵役咋喎
韓國男運動員如果攞到奧運獎牌同亞運金牌就可以免兵役 但免完都會入去操幾星期
兵役會操到個人謝哂
同埋入面D階級觀念比出面社會更加重更恐怖
台仔緊係有逃兵役啦,大把啦
藝人當兵 係咪休假果陣都唔玩得ig㗎?
係外國讀書問過韓國同學 十鳩幾人訓一間房 有時軍營會有痴線佬 自己人殺自己人 有人會係邊界比地雷炸斷腳
一個月得2000蚊HKD津貼 基本上冇人會想去 係迫住去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞