【隱蔽中年】42歲男炒散24年月入$8000維生 每月仍有錢儲原因令人驚訝!

156 回覆
283 Like 14 Dislike
佢有返工,自給自足
無乜問題
話說這位投資銀行家在墨西哥某海灣度假,看見一個年輕的漁夫在碼頭釣魚,手到拿來,不到半句鐘時間便釣了十多條肥大的活魚,塞滿整個水桶。漁夫收桿離開,投資銀行家語帶不解問道:「為什麼不多呆一會兒,可以釣更多的魚?」漁夫回道賣掉這些魚已經夠換來好幾天的家用,等需要時再釣吧。
投資銀行家好奇,問漁夫除了釣魚,是怎麼過日子。
漁夫答道:「我釣魚的時間不多,沒錢用時才到碼頭或出海捕魚。白天我和我的孩子們玩、睡午覺,下午和太太漫步、溫馨溫馨,晚上和朋友們喝酒吃飯、唱歌跳舞玩結他,一直玩到深夜。我們平時睡覺很晚的。」
投資銀行家於是教訓他:「你太不思進取了。你應該花多點時間去釣魚,多釣多賣多賺,然後買一隻大漁船,釣更多的魚。」
漁夫不明所以:「之後呢?」
投資銀行家續道:「之後賺了錢便換更大、更多的船,把船租出去,再把你村內的漁民組織起來,變成為你賺錢的船隊。到那個時候,你就不需要自己出海,你可以自己開一個魚食加工廠,做自己牌子的魚肉罐頭,自己生產、推銷。」
漁夫更加不解瞪大雙眼問:「那我豈不是很忙碌?我豈不是沒有時間陪伴家人,不能晚晚和朋友吃喝玩樂?」
投資銀行家安慰他:「我是投資銀行家,我可以幫你,把這個業務做大做強,然後安排公司在紐約交易所上市,到時你便是千萬富翁了。」
漁夫聽罷有點興奮:「這要用多長時間?」
投資銀行家回應:「如無意外的話,只需10至20年時間。」
漁夫心裏冷了半截,續問:「公司上市後又如何?」
今次是投資銀行家有點興奮了,他回道:「公司上市後你可以退休,搬到一個美麗的小漁村去生活,白天和你的孩子們玩,中午睡個午覺,下午和你的太太一起溫馨溫馨,晚上你的朋友們喝酒唱歌跳舞玩結他,一直玩到深夜!逍遙快活,多麼寫意。」
漁夫冷然回應:「哦,我現在不就是這樣生活嗎?我為什麼要等10至20年?」

屌你老味人地歐洲瑞士盧森堡果d就可以叫享受慢活

我地就比人屌躺平
住附近環境好啲做下運動 踩下單車 人都可能輕鬆長命啲
欣賞下#114條友,話28日假放唔晒喎
連咩叫唔受工作營役都唔明既人,係無咩可能明其實人類需要既係咩生活

而家好多人都唔明自己營營役役為左乜

買樓?咪因為統治者將土地收歸國有,再賣比人民起樓所以要咁多錢
買車?因為你要通勤番工,同埋統治者規劃d 城市地方需要交通去做到生活基本既衣食住

睇病?統治者可以限制有幾多醫生同醫療供應,令人民需要互相爭奪,排隊。 睇北歐會唔會玩呢味野

生育?因為要更多年輕勞動力去保持經濟增長,所以越生越多,但其實大多數人對人類文明進步係無咩意義

基本上好多而家既發展同經濟活動,都只不過係一堆堆唔同既名目幫統治者勞役人民,而人民本身既生活根本係唔需要咁多勞力去擁有,只係因為受經濟規劃導致需要勞役先可以做到衣食住行

太多井底娃同太多假放時晒既黎生仲以為呢d 係好正常既野
仲可以係屋企陪住兩老 賺錢俾姐妹既小朋友做零用
其實只係收入低d 姐 個人都好正常
你認真計下條數先啦
買樓既全期利息支出, 佣, 稅, 管理費, 另外, 用經濟學角度諗,你自住既時候, 你係放棄緊租金收入.
唔買樓, D 錢可以用黎收息架.....
聽親d菲傭姐姐,個個都係屋企有個男人唔返工等佢養
要出去做嘢仲隱蔽

係咪要好似MK咁樣日日落bar落club屌女先叫唔隱蔽
真正既人生
除左份工唔係長工之外 有咩咁特別
呢篇文都睇過好多次,每次都覺得好on9,個有錢佬實心入面笑鳩佢
得罪講句,你身體或者屋企人有咩事,即刻萬劫不復啦
點同個有錢佬比?
我都想知個十幾個國家係邊個
呢個咪就係你套用左香港既情況諗人地人地可能住係北歐有免費醫療
打開個gpa 表,頭十幾廿個咪係
「話說這位投資銀行家在墨西哥某海灣度假,看見一個年輕的漁夫在碼頭釣魚」
你諗返舊年谷針就明
有咩問題?你理撚得人JA
所以case by case
你講得冇錯
但係月供果舊錢拎去租樓
一定住得再舒服d
本來就應該這樣
咪留俾d鍾意進步嘅人發展
咁你去旅行係咪係當地自己起樓住
呢個故事有好多個版本,你點知原作者係邊個國家既perspective 黎講
班搵錢精英一個月等於你班友十倍百倍千倍
但佢創造嘅嘢未必夠你實務,可能只係炒炒賣賣
有班基金佬仲要係拎你d錢炒
而你就做佢地嘅廉價服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞