【隱蔽中年】42歲男炒散24年月入$8000維生 每月仍有錢儲原因令人驚訝!

156 回覆
283 Like 14 Dislike
愈來愈多年輕人怕面對社會,而選擇做隱蔽青年,靠與父母同住而省回不少租金,隱蔽青年年長後變成隱蔽中年,日本一名42歲男子,畢業20多年來從來沒有做過正職,一直靠炒散維生,與父母同住的他每月收入約8,000港元,令人驚訝的是還儲到錢,積蓄大約有12萬港元,可以說是躺平族中的表表者!

據日本傳媒《日刊SPA!》報道,倉田正則(化名)已年屆42歲,但高中畢業後從來未有做過長工,至今仍與父母同住,只靠間中打散工賺來的收入維生,如此生活已持續足足24年,但他非常喜歡目前生活,無意改變,而父母都支持。

倉田的父母育有二女一子,倉田是家中幼子,兩名家姐比他大7及3歲,兩家姐在畢業後均覓得穩定工作,並早已搬出去成家立室。倉田於工業學校畢業後未如常人般搵工,反而是經歷多個月的待業生活,一度要靠儲起來的「利是錢」維生,其後則做兼職,從未做過長工。

而倉田住在父母家,所以不用擔心住屋問題,而父母有養老金,他間中出去炒散,所以膳食及水電費都能夠自行應付。

最令人驚訝的是,雖然收只有約13萬日圓(約7,700港元),但每月最多可以儲3萬日圓(約1,800港元),現在積蓄有200萬日圓(約12萬港元)。

而倉田的開支除了膳食及水電費外,大部分用於打機「課金」,另外就是給兩位姊姊的子女的零用錢。

就算是炒散,倉田開工都睇心情而定,有時心情不好就會「射波」,放假時大多留在家中打機。他承認朋輩指其生活過於頹廢,但他不會將批評放在心上,並強調自己與姊姊關係良好,父母也接受他這種「中年宅男」的生活,

沒全職工作反而可以經常在家陪伴父母,閒時甚至可以幫父母忙,代為照顧姊姊的子女,整體生活其實沒有大問題。

倉田最近透過電視節目,才知道社會上將他這種「40歲以上」、「獨身」、「低收入」的男性標籤為「兒童房叔叔」,即住在父母家細房的中年大叔,並作大肆批評。他明白自己生活方式奇特,有時會令父母在鄰里間受到壓力,可幸雙親亦非嚴格遵從社會規範的人,對他的生活方式從未過問。

不想娶妻生子

被問到有否想成家立室,倉田坦言並非沒有喜歡的對象,亦試過拍拖,但對穩定而長久的關係無甚興趣,對一般打工仔生活甚至相當抗拒,

收入不算多但已足夠應付支出,打機『課金』消費亦未去到要借錢的程度,父母更沒有給我甚麼壓力。

倉田家人對他的生活方式顯現沒有不滿,但他亦強調同一套規則不一定適用於所有人,

強迫自己外出打工,因工作而積勞成疾甚至成為罪犯的例子也不算少。我當然明白自己的生活方式不值得讚賞,亦不打算向別人說教。只要我跟家人都開心,我不認為旁人有資格說三道四。

除咗住屋方面算靠屋企

都自給自足

邊到隱蔽
同住公屋差唔多
選擇自己喜歡既生活方式,其實有咩問題?
好撚羨慕
咪姐係個個月都要返工

隱咩蔽
其實係無

係比成個社會既教育洗左腦,唔返工就等同寄生蟲

但事實係如果個個唔返工

個社會唔夠勞動力

D精英無辦法壓榨,享受唔到生活

利申:返緊工
如果係中女應該冇乜人會講
日本空氣好水清沙幼
唔返工去享受陽光與海灘,周圍玩,洗幾錢
好出奇咩?我哋香港有程詠樂
如果社會唔夠勞動力,啲精英就要付出比以往更高嘅成本享受生活
200萬可以退休啦
呢個CASE 唔同平時果d wor
有做野 唔係垃圾房
有幫屋企人手
仲有比零用d姪
係咪我地被社會洗哂腦
覺得一定要努力搵錢買樓生仔
日日問鳩人識唔識自己
再唔係扮職場老屎忽畀意思大家
出生率低+躺平風氣太勁
媒體收order 吹風話咁係loser
日本最極端果d直頭唔返工等父母養,呢個算得係咩
香港代表佳哥甚至係連登得到掌聲
你唔好亂講呀, 之前同過人講呢啲說話,
普遍會反咬你租屋 = 幫人供樓
利申: 過緊呢種生活十年, 不過係長工
租屋真係幫人供樓喎你好似篇文個架仔咁住老母間屋先係無敵
咁撚似我 散工當長工返 一星期返4 5日 有時候有野想買就一星期返足六日 盡可以儲到錢 睇心情轉工 做得唔撚開心就走
好撚true
即係躺平等接收父母遺產

靠佢自已比盡幾十萬點挨到老
香港咁做會受到幾多歧視?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞