8人女子組合 COLLAR討論區 (608) 請重溫口水多過浪花 Dodo姐訪問COLLAR!

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
now 跨境學生妹
死鬼佬抽哂水
洗唔洗咁快mon到

btw 我前日食咗次KFC 入面邊狂loop 鏡領錯三團啲歌好正喎
黨台

【COLLAR不入女新人之謎】
記者追問入圍名單上似甚少新晉歌手,李錦明指:「唔係呀,今日你都見到好多,就算Lolly Talk都係我哋候選歌手嚟㗎,雖然佢係新人,但佢都有候選金曲同候選歌手(編按:應是「最有前途女新人獎」提名)。」反而同屬新人的 #COLLAR 卻未入圍新人獎,李錦明解釋是「不符合港台選舉機制」:「因為佢出歌嘅時候唔係喺我哋嘅提名期。」又指需要有唱片公司提名各方面,「同埋佢哋作品推出嘅日期,係幾樣嘢夾埋,所以喺我哋嘅提名期裏面,佢哋係唔合乎我哋嘅選舉資格。佢哋應該係屬於舊年嘅新人,我哋嘅提名期。」

翻查資料,去屆香港金曲頒獎典禮,選舉期為2020年11月14日至2022年1月29日,COLLAR成軍第一首作品《Call My Name!》於2022年1月13日派台,並打入中文歌曲龍虎榜第三位,但COLLAR去屆未獲女新人提名;反而《Call My Name!》此歌卻打入本屆十大中文金曲候選名單之列,另一首是《OFF/ON》。本屆選舉期為2022年2月5日至2023年2月10日。

李錦明指COLLAR有其他提名名單,亦有其他專業獎項提名名單:「只不過你哋冇留意到。」問及林家謙是否也可入圍爭逐其他專業獎項?李錦明稱:「可以,如果佢合乎我哋選舉資格嘅嘢。」
痴撚線
我個間啲人本身外賣,聽到OO都即刻搵位坐低食
你咪撚再搞牙b
呢到冇人會理你
其實都唔算少人睇佢哋live
200幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞