有咩歌詞你覺得係好挾硬填入去為押韻/字數?

34 回覆
18 Like 8 Dislike
"嘉嘉可否不要老 另創新高"
無啦啦整個嘉嘉入去做乜, 因為前面係兩句可否不要老, 下面又要同樣兩句, 但諗唔到人物

"我現時自己肯做飯, 悶極時自己可浪漫"
為左同浪漫兩字押韻, 煮飯又唔o岩音, 挾硬填做飯, 尷尬到暈

諗到再講
2023仲有人反做飯
那麼,黃偉文筆下的「芳芳可否不要老」、「嘉嘉可否不要老」裡的「芳芳」、「嘉嘉」,到底又是誰?在張敬軒的心目中,「芳芳」是蕭芳芳,「嘉嘉」則是張艾嘉:「我也有問過黃偉文,他說‘嘉嘉’也有可能是LadyG aga,其實黃偉文想給大家一個思考空間,每個人心裡都會有一個芳芳、一個嘉嘉,可能是你的偶像、你的好友、你的子女或你的家人。”
九成填詞都係為押韻字數嫁喇
本身依句都好累贅, 寫日記都話, 填入詞到陣柒味好勁
大平賣親和
青春常駐嘅芳芳同嘉嘉係講緊蕭芳芳同張艾嘉
呢句係比喻親和好似廉價貨咁大平賣
古巨基 啦啦

陶醉 就啦啦啦 煩惱 亦啦啦啦
狂放 就任意啦啦啦 啦啦啦啦啦

開心當然啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦
難過即刻啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦 oh…
一輕鬆啦啦啦啦啦 一緊張要啦啦啦啦
假使啦啦啦啦啦啦 何妨啦啦啦啦啦啦啦

Repeat *

如意就啦啦啦 惆悵 亦啦啦啦
情緒 現在正啦啦啦 啦啦啦啦啦

感想等於啦啦啦啦啦啦啦啦啦
不感想即刻啦啦啦啦啦啦啦啦 oh…
樂在啦啦啦啦 啦啦啦啦 啦啦啦啦 啦啦啦啦啦
一有啦啦 也能夠啦啦啦 就憑啦啦啦 化掉啦啦啦

Repeat *
啦啦 就啦啦啦 啦啦 便啦啦啦
成世 就啦啦啦啦啦 就這樣一生啦
lalalalalalalala…… oh…
是但啦 算數啦 唔煩你啦 無人錫我啦
再見啦 無野啦 實在夠啦 你唔愛我啦
是但啦 算數啦 又話錫我 話咁快就變曬待我幾差
再見啦 無野啦 完場嘅啦 你唔愛我啦
今期流行
芳芳都話, 嘉嘉如果咁解釋仲差... 不如話嘉嘉只係一個象徵, 類似張志明咁

邊有人會叫張艾嘉做嘉嘉
真心咁樣類似外國D 歌, 仲好過上面我話個D 小學造句功課要你剛剛好咁多字數既句字
但就咁睇會覺得成首好都hea
能承認
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間
唯有愛上新的一個 忘記過去傷患
上帝眨⼀眼 融化幾多慨嘆

用詞堆砌累贅到... 仲要用錯連接詞
我是牛摸豉油
摸咩豉油
想與不要想不牽涉贏與輸
q口到
全個世界都有地板
難道愛愛愛愛愛對愛情已死心
依句痴鳩線, 其實歌名已經ON9, 浪費左個曲
類似別來無恙, 本身首曲都預左會HIT, 加埋陳柏宇唱, 點知整埋D 咁既詞
大陣就是脊椎
成句都係廢話
諗起
無謂令你令你令你令你再度再度灑淚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞