部Leica M6 TTL 卒之死測光

16 回覆
0 Like 2 Dislike
換幾款電都冇曬反應,
是咪一定要寄返德國維修?
首先你要問下自己點解要依賴測光
搵余師傅睇吓啦。如果只係接觸不良仲有很救。壞電路就要返德國了,不過唔知仲有無件。新Mp M6都無TTL 閃功能。
寄返德國不如買隻測光錶
一陣又要cla又盛連埋運費都好貴

利伸過來人
最後決定唔整
賣左部M6買返部M4加測光錶
你有好幾個選擇

1. 返德國仲可以升級
2. 寄去台灣搵兩位楊師傅其中一個
3. 寄去廣州搵孔師傅
4. 唔用測光

台灣楊惠民師傅今年好似都唔收件
楊宗陳師傅你要PM問下佢手上有無件
廣州孔師傅我建議你搵人帶過去(利申:幾次都係寄機so far 無事但疫情前)
4就最好
以奶廠性格,email 可能已經叫你比錢幫你「升級」做新M6

不過TTL 變 Non-TTL 係咪算升級,我都唔識講
「升級」補幾錢會唔會夠買過部二手
奶廠係咪會收咗舊機條屍?
「升級」呢個option 並唔存在
不過有官方trade in
你可以攞去白沙道leica store問下trade 到幾多錢

香港都已經有得trade
感謝師兄!已知道如何聯絡台灣楊師傅,也想請問廣州孔師傅的聯絡方法?
pm左比你
屌柒左,未訓醒以為自己係高登

幾十年古董 傻鳩先當寶
首先你要問下自己點解要買Leica
Ttl 個快門碌碌夠大 操用手感好過細碌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞