後生仔女做3-4年野就3萬?

396 回覆
699 Like 71 Dislike
咩科先,三大做文員就算鳩數啦
一樓一有幾唔認真
樓豬請張中性工作者拉
識fd正正常常 但係打份pt 6-7千一個月 夠食夠洗就算
識人長癡屋企
都真係唔洗搵得多
炒下散活在當下
識生活
唔夠人會令其他做緊workload重左,唔夠人都唔請變相係叫緊仲做緊既走。
其實唔難

成日話用中位數黎做benchmark唔係話你錯但個中位數夾埋啲廢中廢老低學歷果班
你係咪甘心成世人都係搵呢個數
月入3萬已經好基本 真係搵幾年已經有
搵唔到一係你太忠心+公司西
一係你安於現狀冇諗過上進
無謂係圍爐鬥慘 不如上網睇下啲工要啲咩qualities 自己進修下
每個人際遇唔同,但你上黎連登自暴其短又何苦呢?連登仔最睇唔起人工低既人,一係你就失業都會可憐下你,咁大個人仲UNDER 20K即係廢不如拎綜緩啦
Fg 50k
三四年先三皮喳架
7年17k 點生活你有無諗過換工
擺明假膠,引哂班平時冇得認屎認屁既兒登仔出黎吐氣揚眉一次
花式撚狗,班傻仔爭住出黎扮人生導師
真心答你 我做左4年一行 轉左3次 工 去到35k 好後悔無早入行
讀到專科就輕鬆啦,唔係既話,一般黎講

要有大學學位(只aim三萬既話其實乜大都得)
要有正常成績(大學second up)
語文能力,數學能力正常(雖然人係會進步,但用dse水平黎講,有5先叫似d樣)

有以上條件 搵份有前景既工
以big4 人工做尺(貪佢夠公開唔洗比人話我吹水,同埋你有以上既料自己就會入到big4,亦自然有條件搵差唔多offer既工)

1年萬八
三年三萬
五年過五萬

身邊差唔多學業水平既friend, 基本上都係呢條人工path
唔一定係big 4,讀既科亦都可以好唔同
文員 15K
日本小孩房大叔現像 42歲仍住老家打散工不結婚 家人竟全不反感
https://lih.kg/3299589

老老實實
社會都需要低技術低薪勞工
吓乜而家big4 3年先得3皮
我諗7年做711先得
做左7 年n展main con
岩岩好30k
勁嘅直程58k
做狗 一入職都30k

又唔洗乜學歷

所以咪拉高晒
d數據包埋d 下欄工
土生土長既唔係又睇埋個d數就當心足下嘛
燃燒生命
一個人打一份半既工
即係香港唔做老師工程it護士就可以去死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞