(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區197新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
條友都係戴返頭套順眼啲
想知有幾慢
其實唔使刻意慢 ,最重要係唔好free fall, keep住tension
咁你一星期/一個循環入面總組數係?
你成個program係點 係咪操唔夠背
做左幾個月gym, 屈髖仲架做得好
係咪O 形腳會比較難做?
有無咩方法比較易掌握屈髖
完全新手,想快上手,只有兩個方法

1)做足功課,study晒啲肌肉同動作先操
2)跟pt
P 記請新人健身教練係咪大伏
寫就寫13-20k
預咗唔係做教練 係打雜
預咗要sell 人
但有冇ching 做過
想問係咪真係在職培訓
公司比錢你考張cert
可能因素
1.目標肌群強度不足.
2.輔助肌群強度不足. (eg. bi/tricep/deltoid)
3.核心肌群強度不足(core)
睇物理治療幫到你
去睇骨科醫生
今年第二次pause press俾人強行spot
有冇咩解決方法
個樣鬆容啲
rpe5都未到 全程控制
佢都走黎spot
你間Jim啲人幾好有啲壓死都冇人理
繼續推 求各位師兄見到
因為想大概知咩事 從而決定去邊治療
因為都唔平 希望減低洗冤枉錢嘅機會
感激不盡
睇物理治療
最好都係人叫先幫啦
如果有人壓死都唔叫人幫 咁就冇計
如果真係壓得死嗰隻,好大機會根本出唔到聲叫人幫

始終對方係出於好心,咁樣嘅氛圍先係好你應該感恩呢個世界仲有好人
係 所以都冇話佢
其實我見佢過黎其實叫唔使
不過佢聽緊歌聽唔到
SBD 唔係追重 2-3set 1-5rep rpe6-8都夠上力
難度大概感覺完咗可以9up “lightweight”咁樣

同埋唔好㨂BB Bench press to failure
Squat 可以set safety
Dumbbell 落返到底口益兩下冇人幫咪放落地/dum

用機試多啲真係failure 係點
想大隻一定會好多almost fail/failure set
搵人spot/搵啲安全嘅嚟fail
怯就輸成世
感覺上個胸又未到極限 反而應該係2同3果度出事,毒撚長期坐 二三頭雖然有進步但仍然好弱 要胸推有進步可能要練好其他肌群先!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞