有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
有講過武三通勁過黃蓉?

明明黃蓉仲打贏李莫愁

要學識打狗先做到幫主,好似係
呂頌賢做令狐沖都冇佢咁日日屙屎唔出咁款啦
咁樣拿埋口面chok下樣就叫做浪子 不羈放縱愛自由
整個死人樣係到只係扮緊有型 而唔係浪子lo好冇
佢兩個加耶律齊打慈恩有講
主要係打狗只能夠口傳,傳失嘅機會大過降龍
降龍都已經得返12掌,打狗得返一半都唔出奇
打狗棒唔係仲要咩傳功長老教定點咩
我記得果4大長老都死得7788 後面啲人根本學唔到
而最緊要係乞衣都唔識字 就算寫低都冇用
真咩?無記錯武三通一直唔夠李莫愁打,但勁過打贏李美愁嘅黃蓉?

新修版,耶律齊學晒,我記得係史火龍廢先學唔晒,差好多代?

亦都無提過耶律齊有殉國,射鵰打後打狗緊要過降龍,丐幫黎講

耶律齊同史火龍差四代,一個廿一代一個廿五代
咁我唔知佢點設定啦,我無記錯武三通一直打唔贏李,但黃用打狗就贏到李
就咁理解就係打狗可以贏到功力差唔多嘅人,勁少少已經打唔贏,打狗始終唔係個啲學完就變成一流高手嘅武功,甚至都比人破解晒。

至於史火龍識唔識打狗都係得個估字,但對丐幫咁重要係咪咁易失傳,無理由教幾招唔幾招,唔似降龍佢講到明唔夠內力練唔到
Ching講得好好
題外話你覺得喬峰嘅十八掌勁啲定郭靖嘅十八掌勁啲
咁係內力勁就用咩都勁
內力廢用咩都廢
一生只練外功應該係講緊唔會用其他方式去殺敵打架?
例如落毒或者擺陣奇門術數之類?
天龍既人一定勁d
程英係黄藥師晚年入室弟子,肯定識彈指神通
依一段係反映當時黃蓉嘅狀態有幾差
不過佢同武三通打嘅話都唔見得會輸

失傳嗰度金庸冇講過係我自己推斷
你唔認同實屬正常,當我腦補鳩噏都得
問埋啲咁尷尬嘅問題

先講答案:齋計十八掌 我認為喬峰勁

喬峰上乘武學單純就係得降龍十(廿)八掌,已經打遍江湖無敵手,兼夠上試天龍班怪物
而且佢又簡化十八掌,算半個創功者,佢掌法造詣一定係頂尖

郭靖基本係內外都係絕頂武學,又練埋空明拳,加埋左右互博、一人天罡北斗陣呢啲bug技,佢武功境界就肯定更高,分分鐘同天龍怪物同level,但掌法我認為不及喬峰

但係二版喬峰有個設定(俗稱超級契丹人)就係實戰絕對無敵,可以無視武功差距、遇強越強所以我覺得郭靖比較勁但交手喬峰會贏
Foot Friend咪選完黃蓉先至開始教佢
那知黃蓉預定今日在英雄大宴之前將幫主之位傳給魯有腳,預定此時將棒法口訣一齊傳完,倘若他無法領會,宁可日后慢慢再教,總之是遵依幫規,使他在接任幫主之時已然學會打狗棒法,因之說了將近一個時辰還沒說完。偏生魯有腳天資不佳,兼之年紀已老,記心減退,一時之間那□記得了這許多?黃蓉反來覆去說了一遍又一遍,他總是難以記得周全。
呢段同佢打贏李莫愁唔係差好遠之嘛

金庸寫功力應該係指內力掛
我講清楚啲啦

上面講係要練降龍,前提係內功高

但你話郭靖練二年全真內功練勁過史火龍,我好懷疑(我就唔提齊哥呢個修改啦

所以洪七係純粹練外功就練到由外到內,去到練降龍需要嘅內功門檻,咁係咩外功呢?至少書中無提過。

同埋一論個時洪七已經係丐幫幫主,因為佢話佢個時已經識打狗,但未練完降龍 。

p.s無提過練降龍會對內功有好大幫助,至少郭靖係
連載版時,
第三十三代中土明教教主係叫楊破天(陽頂天),
係被懷疑左好耐,係楊過後人。

而楊破天傳左少量既功夫俾楊逍(成昆都係楊破天既弟子),入面夾埋彈指神功,應該都唔出奇。

所以,粗糙黎講,楊過係楊逍既師公,都可以勉強講得過。
打狗棒只可以傳比幫主 根本個流失機會極大
洪七公其實無可能唔識內功 你睇返原文佢學九陰真經療傷篇果段 一個唔識內功既人無可能睇得明d內息係經脈點走點行

佢係明霞島療傷都有話用高深內功治緊傷
生完仔功力大折 打唔贏公孫止有咩咁出奇你講到公孫止好廢咁
所以最簡單講法
七公鳩up 佢個意思應該係我講既一同三

史火龍隨時黎生lv 咁佢練唔起十二掌都唔奇
黎生7袋用神龍擺尾都打到幾下
學識咗都可以唔練乜都好 要精通要勁都要花時間
武功都唔會套套練 郭靖都學過越女劍法 但練功梗係先練降龍十八掌
貪多嚼不爛
練唔練都好啦 我只係想指出七公一定有學過 有練過內功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞