有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
其實早版寫洪七公無乜內功係bug,因為如果佢冇乜內功嘅話,咁響桃花島幫郭靖溝女個時點頂到碧海潮生曲?
咁好似無包同楊過同級

不過新修倚天係《太極初傳柔克剛》個到有提到,張三丰覺得張無忌練到對眼精華內斂,以前只係見到郭靖、楊過同覺遠有呢個境界,當世就只得佢都有呢個境界

另外二版張無忌同四條女同獅王一齊划舟個陣,有提到張三丰自言當下修為唔及中年郭靖 不過新修版好似刪左
齊哥廢過霍都少少
霍都十六年前已經同五子當中廢個兩件差唔多
即係齊哥當時點都有五子水平
當埋五子郭靖出世先練內功,都練左三十幾年啦,廢過楊靖練兩年?唔係掛
有咩出奇 郭黃係壓鬼島跟七公練左排易筋鍛骨篇,返到中原已經輕鬆吊打沙通天、彭連虎班撚樣

最初洪七公仲話沙通天有啥屁用,郭靖練幾年就贏佢

江南七廢教郭靖三十年,都唔會及洪七公、周伯通教佢三個月
楊過斷左臂去投靠鵰兄,拎住把重劍練左無幾個月,包埋食蛇膽,已經一兩劍就打到咩瀟湘子、尼摩星、尹西克收皮 全真七子本身見到佢地三個都覺得功力不及

金庸武學世界入面,學內功又好、外功又好,搵啱師父學啱一流武功幾個月,比跟埋啲廢物或者練錯武功幾十年有用

無忌哥自練九陽神功幾年,出關之後連少林班練左幾十年嘅高手都無人可以同佢隻dup又係例子

所以馬鈺專心教郭靖兩年,絕對有可能比老頑童鳩教十幾年有用,仲老頑童其實唔係陪左耶律齊好耐,分分鐘教完佢就由佢自練,得閒先去搵佢玩同鳩up
佢前期未有鬚個時仲撚型
我一直理解「無乜」唔等如無,係上面有人quote原文我先知佢係講明「一生只練外功」

洪七公闖蕩江湖咁耐 點都應該識少少內功 估計比銅屍鐵屍啲自創內功正規 但不及全真玄門正宗

「一生只練外功」我會理解成佢只會精進外功,唔會精進內功,夠用(即係打架唔會唔夠氣,受重傷時可以療養)就算

原文
周伯通又道:「你師父洪七公的功夫是外家中的頂兒尖兒,我雖會得一些全真派的內家功夫,想來還不是他的敵手。只是外家功夫練到像他那樣,只怕已到了盡頭,而全真派的武功卻無止境,像我那樣,只可說是初窺門徑而已。…」
其實你用蕭峰比係全書都無人可以比

講返洪七一生只練外功,練到夠數去練降龍唔走火入魔,正常唔係練咩鳩流流嘅外功練到有咁勁嘅內功

倚天入面阿二都起碼練少林外功,先練到由外到內,好似仲要天生異「品」先係咁,書中就無提洪七公係咁
這兩句喝聲只震得滿山皆響,顯是內力充沛之极,雖不威猛高昂,但功力之淳,竟是不弱于楊過的長嘯。

咁唔叫同級???
講緊齊哥當時同十六年前同五子同級喎

即係你話郭靖練兩年勁過五子練幾十年喎
話佢個一喝功力之淳啫,下面個段先係講內功深厚
但用埋新修倚天張三丰個句嚟睇,我認同佢地係同級
功力之淳=/=深厚咩

都係個句三件新五絕內功同級好合理
神、倚亦都呼應緊覺遠內力=五絕
又真係無咁諗過耶律齊嘅內力點同神鵰一開始全真七弱最廢個幾個比

但可以咁諗,旁白有講降龍掌本身啱郭靖練
第二係全真七弱最廢個個孫不二真係好廢,旁白有講佢咩中年先出家習武
除左最勁個三件,另外4件都無咩戰績可言 極有可能王重陽死左之後,佢地都無咩進步,咁如果耶律齊同佢地差唔多水平而無郭靖練到咁多掌降龍就有可能

郭靖係練到十五掌之後同梅超風打到不相上下,梅超風之前係蒙古頂就比馬鈺顯內功嚇親,唯有咁推論全真七弱頭三同尾四水平真係差好遠(即使練左咁多年都可以係廢嘅)所以如果耶律齊同尾四差唔多水平而又唔係天生適合練降龍掌,咁就解得通點解佢唔及一嘢就練到十五掌嘅郭靖
你睇渡氏三僧揮黑索個到,張無忌覺得佢地功力精純不露稜角、內力反照空明,非自己能及但唔夠佢深厚

張三丰感受到張無忌內力個陣有話佢雄強無比,但唔夠自己精淳泊然

內力深厚同係咪精淳/純應該係有分別
大概係好好丁春秋同剛得功力嘅虛竹+蘇星河對掌個陣,丁春秋覺得虛竹嘅內力圓熟老辣,就思疑係佢師父陰魂作祟
應該係愈練得耐,內力就愈淳
大概係好似*
以樓主嘅邏輯,相信韋一笑一定係韋小寶/韋春花嘅太公
如果唔係冇理由韋小寶學輕功學得咁耍家
斷左片吖
有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係
https://lih.kg/bvRnhyV
#68 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
唔係講緊神鵰一開始,楊過係終南山打金輪個陣:

「達爾巴和霍都的武功与郝大通等在伯仲之間,雖不及丘處机、王處一的精湛」

不過唔洗講咁多,金庸自己覺得唔合理,新修版齊哥係學晒十八掌
打狗點會唔係外功
同埋金庸不下一次講打狗係丐幫神功,同降龍齊名
喺丐幫嘅地位仲要高於降龍,係幫主先有得學
張三豐:雖然遠不及自己內力的精純醇正
如果你話唔係內就係外,咁咪當係外功囉,咁我又唔見練完打狗內力會提升到囉

咁事實上黃蓉就係連破左功嘅公孫止都打唔贏

史火龍又寧願用十二掌都唔用打狗同成昆打囉
yes
般野王同般梨亭係襟兄弟,大家姓般
射鵰講到明黃蓉本身乜都學,學武唔專心
最勁應該係神鵰初期
生咗對雙胞胎之後連武三通功力都高過佢
咁嘅狀態打唔贏公孫止有乜咁出奇

史火龍就仲好笑
講就講以降龍十八掌同打狗棒法馳名江湖
但係降龍就得返十二掌,打狗有幾多成都未知
佢係咁多套倚天入面最似楊逍既形像
同楊過好似, 都係浪子/不羈放縱愛自由咁嫁喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞