有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
佢唔係田伯光咩
本身降龍十八掌就係幫派傳承 點知你下一個幫主練乜內功 所以係冇心法純招式就屈你機 所以應該練乜內功都得 分分鐘可以冇內功單靠自己肌肉+體力

而且十八掌係外門功夫嘅極致 再配合高人指點全真教內功(玄門正宗, 一定勁過其他雜家/亂練) 係相得益彰

最重要係郭靖心思單純 同呢兩門功夫特別契合 佢練兩年可能比得上其他人(eg楊康)練幾年 根本冇得比
我咁睇 本身十八掌就有三個版本

第一版係廿八掌(參照新修版劇情)係頂尖外功 喬峰純正少林內功+天生武學奇才 運用得出神入化

第二版係十八掌 由喬峰同虛竹刪繁用簡 再進化做外門功夫嘅極致 唔會練死人、洪七公呢啲冇乜內功嘅人都可以靠佢稱雄一方 但係有內功推嘅話威力更勝一籌

第三版係郭靖版十八掌 最剛猛掌法配至強九陰總綱內功 陰陽互濟 一掌可以疊加n度後勁

呢版反而進入咗內功層面 要靠高級內功先推得郁; 但係全真派/九陰內功都失傳哂
或者練嘅人誤以為一掌+n度後勁先叫練成(唔知道只係bonus)
所以後人反而變咗本末倒置 變咗追求強大內力去推十八掌 唔知十八掌係外功 但又亂練/練錯 最後練到癱(練內功走火入魔嘅癥狀嘅)
我無
蜀中無大將廖化作先鋒 勁嘅武功失傳嗮咪到D二線武功浦頭

一開始獨孤求敗都有話用利劍係好前期 中期就重劍無鋒
你地講緊練降龍要高內功,唔係就好似史火龍咁

但耶律齊(二版)明明差霍都少少,但十六年前霍同七子差唔多,點講都勁過郭靖

而洪七除左降龍,更加無擺得上枱嘅外功,點可以練到咁勁過史火龍
當時郭靖內功點勁得過耶律齊
我見你講七公冇練內功先插嘴
打狗都上唔到枱
上面有貼文,唔係我講

我唔覺得打狗唔算外功

兵器野,取巧野

同埋我覺得打狗都唔算好一流嘅武功

黃蓉識但話唔夠公孫止打

後尾比歐陽鋒破埋
我唔覺得打狗算外功
你知唔知金庸幾本小說個武俠世界係通架
新修版改咗耶律齊學齊十八掌 我諗金庸自己都發現有bug
聽講,一版郭靖飮蛇血內力大進
咁都覺得合理啲
同埋二版洪七話佢一生只練外功能,點嘅外功先可以令洪七勁過史火龍

洪七武功雖多,但好多都鳩流流
神鵬後期邊到有張君寶「叛出」少林呀
仲有人地最多係逃離少林,邊有叛出,本身都唔係跟少林弟子排輩份
阿青:
洪七公係射鵬後期華山到,出打狗棒法迫退左裘千仞
打狗棒法一定係一流武功,洪七公同西毒鬥到兩敗俱傷之後,有自言如果一早出打狗棒法就贏左,只係佢自信其他棒法夠打,唔駛出鎮幫之寶

仲有楊過同旁白都有講,如果洪七公係用打狗棒法同西毒打,西毒一早輸左,佢破到係因為有時間比佢諗 楊過有講洪老前輩都係比義父勝一籌

黃蓉唔夠公孫止打係內力不及嘅問題多於招式,裘千丈係隔離指點下已經令未斷臂嘅楊過同公孫老賊打得有來有往

金庸係旁白唔止一次有講打狗棒法係一流武功嚟
佢提到無練內功係想講定力唔高
我理解係佢你練既意思係佢唔係傳統打坐眼觀鼻鼻觀心咁練 所以佢呢句無定力先係主

降龍本身你要學都要有啲根底 如果真係完全無練內功既人
基本上無咩可能係前期立到咩功令前任幫主升你職教你絕學
所以
一 bug左 金庸想講洪無咩定力 呢句野隨時求其諗出黎俾洪反嘲only

二 洪一係天才 鳩衝鳩打都練到一身算幾好既功夫, 配上機智立到功or 本身就係幫主徒弟一早就練定18 掌, 再由18掌由外到內 , 18 掌本身有姿勢有口訣
好似神足經睇圖跟箭嘴 氣隨意走都練得成
凌波呢啲又係行一次內功深一分

三 喬洪郭都係天才中既天才, 加上可能後生練, 史火龍一來可能無師父教係後生聽傳功長老啲學返搞到有啲練錯同練個時有咁上下年紀, carry唔到
楊過見到覺遠拉走張君寶跑山,話呢個老和尚內力同郭伯伯、一燈大師幾乎不相上下個到?
好難講 馬鈺專心教佢內功兩年,老頑童可能鳩教
打狗棒法係一流既外功 係以技巧取勝既外功 非力拼型
但金庸世界入面內力大於外功
比你學足打狗棒但內力差
郭靖一掌車埋黎你都頂唔順
黃蓉撚鳩郭芙同武氏二廢個陣講嘅嘢一樣
咁個時郭靖吸咗寶蛇血,以內功計應我有七子水平既
有幾隻字殘體我懶廢事搵網轉,貼住先

忽听得山腰里一人喝道:“借書不還的兩位朋友,請現身相見!”這兩句喝聲只震得滿山皆響,顯是內力充沛之极,雖不威猛高昂,但功力之淳,竟是不弱于楊過的長嘯。

楊過見了那僧人的身形步法,暗暗稱奇:“這人的輕功未必在龍儿和我之上,但手上拉了一少年,在這陡山峭壁之間居然健步如飛,內力之深厚,竟可和一燈大師、郭伯伯相匹敵。怎地江湖之上從未听人說過有這樣一位人物?”
唔係咁睇 喬峰用太祖長拳都屌打聚賢莊群雄
功夫勁唔勁最後都係睇人 所謂絕頂武功只係令勁人少走冤枉路or廢柴可以露一兩手嚇窒人

洪七公做得丐幫幫主 都係靠實戰一路打上去先學到降龍十八掌呢啲上乘武學
唔通未學十八掌之前就唔識打架咩 勁人咪就係用「鳩流流」嘅武功都打得贏你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞