有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
學左兩年全真教內功可以強過史火龍
咁全真教弟子咪人均丐幫長老級數
更加說明射雕時期十八掌既內功要求其實唔高
其實係
全真教果d陣法你估無內力會做到咩
金庸有樣野係 玄門正宗會有加成
射雕神雕就全真教
倚天就少林
咁金庸世界既武功不嬲係越早就越勁架啦
同埋你諗下郭靖既內功係邊個教?
郭靖只係太老實 太死板唔識轉通同單純
金庸世界入面正道大派既內功通常有兩大特點
1.年青一輩正道門人對江湖二流門派有優勢但係對邪道大派門人表現相約
2.中老年後正道門人內力比同期邪道門人更強

正道大派既內功通常都係越練越強,初期既優勢無咁壓倒性
咁都要具體分析,唔同阿紫係倚天時期都係絕世高手
全真二代弟子只係得全真七子,即係全真三代都係拜七子為師。咁師承上同郭靖有咩根本分別,就算馬鈺內功係七子之首佢既水平都未去到遠勝六子既地步
lm
咁丐幫都唔係邪道

不過丐幫都無講明佢地內功心法係點
佢兩大神功係 打狗棒同埋降龍十八掌
耶律齊修訂後學得哂全套降龍十八掌都係學過全真派內功先得 佢後繼已經學唔齊
加上金庸筆下內功緊要過外功
內功可以助外功大成(睇郭靖前期比七怪教極都唔掂 一學全真內功就已經唔同哂)
所以降龍十八掌點會低內力要求

講返全真vs丐幫
倚天丐幫降龍十八掌又練唔到 打狗棒只傳幫主
力量同技巧都無既情況下
除咗靠人多擺車輪陣
單打計真係未必夠打全真派
耶律齊下一任就係史火龍

其實可以斷定耶律齊夫婦無在襄陽殉國,而且將楊過小龍女的事講左俾下任幫主史火龍知,史火龍被成昆打到重傷臨死之際叫個女去終南山下搵古墓派求救
我嘅意思係果時七國咁亂唔知佢有無其他徒弟/仔女
無理由成個乞幫咁大得1個徒弟
新版法王其實仲要顧忌住唔想郭襄比人搶走, 又唔想郭襄有事
一開始無記錯無用龍象波若功, 我自己覺得有劇情殺嘅感覺

題外話, 法王都練唔到成套龍象般若功已經同楊過差唔多, 古時嘅人練曬睇怕威力同乾坤大挪移有得比...
無寫就無得個估

但丐幫弟子多數係帶藝入會,幫主睇中就教佢武功,學曬打狗棒法和降龍十八掌就係未來繼承人,但都要「選舉」產生
你唔講下洪七公一生無練過內功?(唔計之後九陰)
新版係咪即係新修版
我好似冇睇過依啲劇情
再者法王練到十層已經講到明係前無古人
郭靖學左兩年全真內功就已經達到十八掌既內功要求
如果個時十八掌內功要求係高既話就起碼要滿足兩項中其中一項條件

1.郭靖修練全真內功速度極快,可以兩年時間內練到一流既全真內功
2.全真內功威力驚人,只要練兩年就可以去到十八掌既一定內功門檻

1而言,郭靖真係修練咁快既話全真內功後丘處機王處一呢d全真高手對郭靖既修練速度都唔驚奇。而且郭楊比武既時侯郭靖既內功都無壓倒性既優勢,唔同楊康又係修練奇材

2而言,無論射雕神雕時期全真三代弟子都無內功有一流既評價。唔同一代弟子入面係七子既教導水平都比唔上練兩年既郭靖
書有講過郭靖學內功係快,因為心無雜念。
金庸世界愈遠古武功愈勁
所以越女劍個阿青嘅劍法cls
但係風清揚去到笑傲江湖仲傳到獨孤九劍落嚟
中間呢段時間九劍無喺江湖響過朵

洪七公係有內功
佢冇內功點喺桃花島鳩叫抗衡東邪西毒
覺遠其實識哂全套九陽,只不過冇張無忌乾坤一氣袋嘅奇遇。但覺遠練多咁多年,內力最多稍遜張無忌少少。
睇返張三丰嘅評價就知,話內力去到張無忌呢個境界,得自己同當年嘅覺遠,郭靖楊過等人。
洪七無練過內功=\=無內功
金庸筆下好多內功由外到內
洪七親口同黃蓉講無練過
呢啲金膺寫到明嘅

唔認同嘅人好鍾意去作啲藉口

比如細個記錯,尊重師傅所以唔敢講勁過佢

但明明神鵰尾都有講過覺遠同一燈、楊過、郭靖同級的
呢段真係唔係好有印象 有冇原文可以quote黎睇吓?
第二十回 竄改經文:

洪七公怒道:「老叫化最愛的就是吃喝,老毒物偏生瞧准了來折磨人。我一生只練外功,定力可就差了一點。靖兒,咱們下去打他個落花流水再上來,好不好?」
明你意思
不過我覺得由外到內都算練
淨外功全金庸應該得一個叫大悲老人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞