有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
其實天龍八部已經好明顯
最初六脈神劍係一個人用哂六劍

到段正明同埋佢班師叔,就變左六個人出,仲要比鳩摩智笑鳩佢地
係段譽咁好彩吸左成堆人既內力

根本就愈傳愈廢

成個金庸世界觀就係咁玩
點會 隔成一百年啊大佬
射雕神雕係向上緊
但唔會返到去天龍水平
所以天龍八部是旦執d高手穿越執射雕 已經係五絕

你比虛竹過到去無人能敵
鳩摩智單人單挑5絕都得
d武功太天馬行空 小無相功個設定係屈左機
上唔到
王重陽係武林第一,佢個七個最近係馬鈺,廢到要搞個傳真七人陣先可以應付東邪

東邪傳落黎個D,全部嬴唔到師父
西毒個歐陽克更加唔好講,廢到爆

郭靖係勁,但都係同東邪佢地差唔多,但都係勁唔過佢地
楊過,係好勁,但都勁唔過孤寡求敗

最多,叫做傳到落去
睇開王晶
但 王重陽 本身未拎到九陰之前,係未學識九陰同埋先天功
已經做到第一
郭靖學十五掌個陣都無咩內功要求
洪七公都只係嫌佢悟性差
做到幫主既史火龍有咩可能內功完全垃圾

我認為最大可能係倚天時期十八掌既傳承出現殘缺先提高左修煉門檻
丐幫長期投入大量人力係襄陽防禦蒙人,襄陽淪陷對丐幫既打擊不下笑傲五岳對抗日月神教導致武學失傳既狀況
周伯通提過佢無左童子身所以學唔到先天功
七子可能內功未去到修煉門檻
係未識一陽指 佢靠先天功做第一
天龍嗰班係超級撒亞人 俠客行嗰班直頭係仙人 又氣墻又浮空又反彈又打爆成個島
應該出左世 神雕後期張君寶已經叛出少林寺 嗰陣洪七好似先死左無幾耐 同埋條友暗戀郭襄成百年
新版計嘅話金輪法王理論上係神雕最好抽 最後係劇情殺
洪七死嗰陣時郭襄都未出世….

不過射鵰有講洪七好鐘意教幫眾一招半式,所以有個不知名乞兒由歷代師公學到呢招再教到謝遜都唔出奇。仲未計神鵰打後啲幫主有冇醒兩招畀長老呢啲習慣
好似又係 洪七死嗰陣黃蓉大緊肚

成日記住佢16年後先死
望下越女劍已經知, 雖然一開始係啲人夾硬每人記一招先整到個形出黎, 但已經係一門絕學
去到韓小瑩手上已經接近完全廢咗, 係郭靖先可以用上去勁, 但都傳唔到落去
楊鐵心嘅楊家槍都係, 就算佢係嫡傳都好, 都係完全廢嘅...
或者係耶律齊唔知點樣將佢識嘅教咗人
甚至唔知有無可能係耶律齊嘅後人教...
郭襄唔係喺洪七同歐陽峰死左之後先出世咩?而且郭襄仲要大過張君漢寶好幾年
耶律齊之後咪係屎火龍囉耶律齊好似係無後
咁屎火龍應該有90歲
王重陽同其他四絕未必差距咁大

如果淨計神功 南帝應該係最強啦
後期先天功+一陽指
射雕同神雕既重點係多左本九陰真經都夠超越當時王重陽

獨孤求敗無講佢係咩時代既人 可能同天龍班痴線佬差唔多時期
起碼五絕入面無人提過獨孤求敗 唔會係呢一世紀既事 重要無人耳目相傳過
楊過奇遇先將獨孤求敗武功重見天日
咁南帝都無左童子身啦
做皇帝時期應該一早破左
真大肚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞