有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
順帶一提,有fans問過邊個主角最勁,金庸淨係答過郭靖同張無忌,但就無答過喬峰三兄弟,麻煩天龍吹收收皮先
天龍寺神僧勁定一燈勁?

兩邊都係用一陽指都係段氏
天龍神僧甚至有練埋六脈神劍 雖然一人一劍

點會無關係
何況金庸小說係愈前愈勁
所謂天龍寺神僧一陽指都係得四品,要五條友一齊先幫到段譽療傷,一燈一陽指修為旁白登峰造極、爐火純青,一個就可以醫到黃蓉,所謂神僧憑咩勁過一燈?憑天龍吹把口鳩up?

金庸小說係愈前愈勁?倚天屠龍記旁白空前武學盛世,主角武功表現最誇張嘅俠客行係明末清初
真係好型
但係佢又做到田伯光
真係好撚勁
張無忌最勁嘅武功叫做運氣,戇鳩鳩捐入山窿又學到九陽神功,上光明頂入秘道又學埋乾坤大挪移,無端端又學埋人哋聖火令武功,玩晒啦佢
射鵰三部曲已經算是武學中興,因為九陰、九陽同獨孤求敗武功重新出世。

金庸武學一般係靠武學本身的心法去練內功,即係一陽指秘笈會有一陽指指法同內功的修練法門。天龍寺群僧、段延慶、段正明同段正淳都只係練咗一陽指相關內功。當然佢地都有高下之分,明顯段延慶嘅表現最強。

一燈由於多咗九陰同先天功兩種上乘武學途徑修練內功,內功修為必定比上述段氏高明。至於話佢唔識六脈神劍,只係因為六脈神劍譜燒咗又無流傳後世無得練。
龍象般若功一共13層, 金輪法王係絕世天才練到第10層, 已經做到最好打果個
如果有人有九陽神功之類嘅外掛修到上去, 應該得獨孤求敗本人先夠打...

舊版小説有講明楊破天係楊過弟子吖?
覺遠都未練成完整版九陽神功,內功已經同五絕同級, 張無忌經過氣袋之後練成完成版。 我覺得內功方面一定勁過5絕好多。 之後又有乾坤大挪移同太極拳劍, 其實張無忌實力已經去到天龍八部班人果到
張三丰自己話無忌同五絕同級
希特拉既藝術細胞源自黃藥師
覺遠未破最後大關既九陽神勁,內功已經同郭靖同等。 張無忌勁過晒佢地la 。 小說好似有講雖然張三豐覺得張無忌既內功無自己咁精純姐(時間耐小小咪精純多d) , 但佢覺得張無忌既內功泊泊然、綿綿然,直是無止無歇、無窮無盡。

五絕同楊過既內力肯定差過張無忌
咁其實精純有咩用
我覺得內功勁其實發出既破壞力會更強 ,小說都有講到: 張無忌用黑索破壞力比果3個和尚勁好多
(只見黑索的另一端竟是持在張無忌手中。他并未練過“金剛伏魔圈”的功夫,說到心意相通、動念便知的配合無間,那是遠不及渡難,但內力之剛猛,卻是無与倫比,黑索上所發出的內勁直如排山倒海一般,向著四面八方逼去)

而內功精純我覺得係对自身内力的駕馭和調動更加精微玄妙。小說都有講到:

(張無忌暗暗惊訝,見黑索揮動時無聲無息,使索者的內力返照空明,功力精純,不露棱角,非自己所能及)
小說有講覺遠九陽大成,而且覺遠多張無忌幾十年功齡。
張三豐講到明郭靖楊過張無忌幾條友差唔多,點樣肯定差過張無忌?
睇少啲電視,楊過用唔到黯然都三百招打贏金輪,迫到金輪出矛招
覺遠都無經過九陽神功既最後大關。 覺遠係練左九陽神功好耐但始終都仲卡到最後大關。
最後大關要數十位高手各出真力,同時按摩擠逼他周身數百處穴道,他內內外外的真气激蕩,身上數十處玄關一一沖破,只覺全身脈絡之中,有如一條條水銀在到處流轉,舒适無比。這等机緣自來無人能遇。
原文講明覺遠九陽大成,就算無練滿都有9成9,加上覺遠多幾十年修為同張無忌同級有咩問題?

金庸安排張三丰話幾條友同級,新修版仲專登加埋楊過,就係想同讀者講幾個主角都係頂尖水平無分高下,都唔知有咩好拗

原來覺遠不會武功,瀟湘子雙掌打到他身上,他既不能擋,又不會避,只有無可奈何的挨打,可是他修習九陽真經已有大成,體內真氣流轉,敵弱便弱,敵強愈強。 那掌力擊在他身上,盡數反彈了出來,變成瀟湘子以畢生功力擊在自己身上,如何不受重傷?
無新版書唔肯定, 但我印象法王的確係有少少分心...
舊版的確係法王唔夠打, 然後比周伯通攬死左
新版靠黯然先贏wo
呢段根本新舊版根本無變過,都係楊過見返小龍女用唔到黯然都三百招打贏金輪,迫到金輪出矛招打郭襄

這時楊過單手獨臂,已與國師的銅鐵雙輪拆到二百招以上。 兩人武功家數截然不同,但均是愈鬥力氣愈長,輪影掌風,籠蓋了高台之頂,台腳下衝上來的黑煙直熏入三人眼中。 楊過雖無兵刃,始終不落下風。 國師激鬥中覺得高台微微搖晃,心知台腳為火焚毀,頃刻間便要倒塌,那時勢必和楊過、郭襄同歸於盡,又見楊過掌法越變越奇,再鬥百餘招只怕便要為他所制,情急之下,猛地裡鐵輪向楊過右肩砸下,乘他沉肩卸避,右手銅輪突然飛出,擊向郭襄面前。 她綁在木樁之上,全身動彈不得,如何能避?
佢應該係睇電視仲有乾坤大挪移講明唔及中土頂尖武學高深,都唔係九陽九陰嗰皮
只怕
冇話真係打到300招贏梗
仲有國師擔心會冧樓
金輪自己親身感受三百招唔夠打,唔信佢唔通信你

擔心會冧樓

所以
本身就係因為擔心冧樓一齊死同楊過掌法越變越奇先覺得鬥多100招會輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞