有圖,楊過同楊逍兩個究竟係咩關係

278 回覆
7 Like 277 Dislike
講緊打狗唔算一等一嘅。武功

令狐沖無內力,九劍都未悟晒,最勁好似贏方生

黃蓉將打狗練到化境,就連廢左嘅公孫止都打唔贏

更唔好講後黎比歐陽針盡破

話就話生完仔功力打折扣,但你仲唔好唔記得黃蓉識九陰,一燈練完,一陽指個CD由幾年變成短時間,洪七由內力全失到好快回復,相比呢兩個,生仔濕濕碎啦
我自己傾向史火龍無人教、練錯多過話學降龍要高內力呢個講法囉
同意,等於黑風雙煞無道家底,就誤會要用人頭練九陰白骨爪一樣,史火龍一路以為自己係因為內力唔夠強練先會走火入魔

行洪七公純外功一路練上去都可以用降龍
佢咁講我地唯有依照佢討論啦
神鵰中後期嘅黃蓉戰力跌得太緊要

第二回:

黃蓉知道丈夫發聲向李莫愁挑戰,听他第三下嘯聲又出,當下气涌丹田,跟著發聲長嘯,郭靖的嘯聲雄壯宏大,黃蓉的卻是清亮高昂。兩人的嘯聲交織在一起,有如一只大鵬一只小鳥并肩齊飛,越飛越高,那小鳥竟然始終不落于大鵬之后。兩人在桃花島潛心苦修,內力已臻化境,雙嘯齊作,當真是回翔九天,聲聞數里。
黃蓉低下了頭,不由得紅暈滿臉。她於學武並不專心,自己有這樣武功高強的爹爹,也沒好好跟著學,怎會打主意去學洪七公的功夫?

翻睇原文 其實黃蓉設定上都係唔太好武 射雕都係因為有歐陽鋒呢個威脅or氹吓洪七公or有生命危險先去練功

守襄陽如果佢主要出謀劃策+守後方 唔落場打真係冇乜動機去練
我上面都有講
所以黃蓉睇落好打得,實際係另一回事
對應返個年代
史火龍應該係耶律齊晚年先收佢
可能傳唔切

通常金庸世界的走火入魔都係練錯/功力在突破之際心神混亂/心急/意識被控制

史火龍似心急
咁多金庸劇
陳曉做楊過/林平之幾好

兩個都係俾人害完變孤僻撚
乜鳩鳩摩智單人單挑5絕,鳩up無譜,又係斬樹論武啲friend
傳到廿幾代都算係咁
其實西毒係咪一直都唔夠洪七公打?
好似西毒不斷設法甚至出陰招想贏,但七公打西毒都係點到即止
全真內功其實算T1,未到T0姐
話晒都係王重陽傳出黎

郭靖練左咁多年仲要係食左蛇血先內力大增練到
咁多個版本,邊套神雕俠侶係最好睇?
一套都冇睇過
應該係,洪七喺華山頂玩到歐陽鋒一夜白髮
田伯光正好多喎
唔係鳩噏,好有理據㗎,鳩摩去天龍寺一打五個和尚, 呢啲和尚嘅一陽指造詣應該都同南帝同等級
南帝一陽指有先天功加成
天龍寺最勁係咪枯榮大師
佢好似得一脈四品
曾經令鳩摩智吃小虧
但唔肯定勁唔勁過一燈
點鳩up 你淨係睇下小無相功有幾bug啦
佢一挑五個天龍寺神僧
呢啲和尚嘅一陽指造詣應該都同南帝同等級

咁就叫好有理據?我夠話一燈一個打五個啦

帝白地位同達摩同級嘅張三豐自己都話自己同五絶差唔多,你鳩摩智咁勁一個打五個達摩張三豐?

根本作者定位就係頂尖高手個個練到頂差唔多,有fans問都含糊其詞唔想幫佢哋分高下,係天龍吹一日到黑係到貶其他小說,一個打五個五絶都up得出
你打天龍寺神僧同打五絶有咩邏輯關係?你弱智定低能?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞