[細思極恐]如果Google connect ChatGPT嘅話係咩世界

21 回覆
2 Like 15 Dislike
依家chatgpt個學習年份只係去到2021
如果係實時連google update嘅話應該係無敵

分分鐘第時啲細佬唔洗識串字默書,作文都係無撚用
你去GitHub查下langchain
已經有人做緊
滅亡迅雷會出現
其實計數機同電腦嘅出現,係唔會令到數學考試消失
冇錯。。。以後邊有人背書咁笨7
懷疑所有小學功課都可以用AI 搞掂
而家啲細路真係幸福
其實串字默書一早已經冇撚用
咩歷史經濟會計
基本上任何書本知識
用十秒google已經畀你背十年詳盡
隨時中學都得
bing咪做緊呢樣
當年考電腦科係用紙筆做 debugging
如果你個人咩都唔識嘅話你點識比/要比幾多辭不達意嘅prompt 個 AI 先真係gen 到你要嘅嘢
Chatgpt 會玩完
係咪詞不達意其實只係人類世界適用
你可以幻想遲啲文學水平好高/表達能力好強既人
響個AI面前都係無用
因為個AI一路學習既data
都係來自呢個世界大多數辭不達意既人
咁我有個問題,既然個 AI 可以學識準確理解 on9仔語言

咁個AI 會唔會變成超級on9仔比埋啲on9答案
最後演變就人人有一個chatgpt版siri
有咩唔識直接問
吓???
以後個世界就係大家邊個用AI用得叻。。。 讀書未必有用

李+x 都冇乜點讀
心諗痴撚線最後 drop 左果科
啱丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞