中六果年,屌左個miss

421 回覆
161 Like 168 Dislike
事緣
屌過中學女miss,你問我答
https://lihkg.com/thread/327903/page/1?ref=web

真人真事改編

第一章:開學-初見

我相信絕大部分讀過中六嘅香港九十後,中六呢年,一定好撚HEA。

晚晚打機打通霄,冇一、兩點都唔訓教,唔到最後果一分鐘都唔出門口返學,我覺得,呢D先係叫人
生。

咪撚同我講要為咩DSE搏殺、搏盡無悔嘅廢話,

如果你真係咁認真讀死書,Sorry,你放棄左人生最玩得嘅其中一年,

我仲見過有D柒頭日日溫書到最後DSE拎個十幾分唔上唔落,真係唔知咸並唔咸好,

要玩到癲咩都試下仲比你入到大學先叫嬴家。

而我中六呢年,好試唔試,試過上埋50都黎緊嘅Miss........
===============================================================
九月開學,我由中五嘅F.5仔升到F.6老牛。

對我黎講,返學嘅意義只係為左放學,再無其他

今日我如常咁搭巴士返學

屌,點知一落車就落老撚咁大嘅雨

我側手想抆把啫出黎但摸左個空,心諗你唔係咁玩鳩我下話

望下隻錶仲有3分鐘就打鐘

已經無時間被我慢慢磨

柒都要dup住雨咁跑翻去學校

好在我跑步校隊黎,一支箭係咁沖刺實趕到

路上見到唔少人咩住舊石頭咁重嘅書包嘅傻閪書蟲

體能差,跑又唔係快過人,負重又高,戴住對成千度嘅眼鏡俾雨滴濕哂同盲嘅無分別,

讀咁多書都係冇用,低分低能黎真係屌都廢是,你班ON9仔等聽遲到tick名記缺點啦

其實好似我咁咩個細蛋糕盒咁大嘅袋仔,入面放個筆袋咪得囉,

裝書?讀壞腦呀你,返去問隔離班借啦柒頭。

一個...兩個...三個...

原本跑係我前面嘅同學一個個被我甩左係後面

我每次高速掠過佢地嘅時候,都感受到佢地又愛又恨嘅目光。

愈接近到學校門口,離打鐘嘅時間亦逐秒迫近。

哨左眼隻錶,我冷笑左下,因為我知道我都係岩岩好趕到。

跑係我後面嘅同學似乎知道自己趕唔切,

一陣陣絕望嘅氣息我用背脊duck住佢地都feel到。

前面,就係前面!

我徹底解放身體腳下嘅潛能,以更快嘅速度直線沖刺,呢一刻我用保特附體黎形容都唔過份

叮!踏!
我隻腳一叉落去門口條用黎區分人遲到嘅黃線,鐘聲同時響起,

校例規定過左條黃線就唔算遲到,呢d咁撚ON9嘅野唔洗問都知道係訓導處搞,

只要你唔係特別黑人憎,就算你岩岩好踩到條黃線,

當值嘅prefect同老師都唔會刻意留難你。

「呀同學,不如你抹下個頭啦,濕哂啦」,

係一把女仔聲黎,幾悅耳,聽落令人好舒服。

不過好似冇咩點聽過,應該未教過我。

「唔該miss。」我應左一句,見到一條白過牛奶嘅手遞左張紙巾比我,但我冇留意佢咩樣,拎左張紙巾就走去操場集合。
又係50路冇相貼
好悶 又係呢啲題材
留名
又係50路冇相貼

咁想要就貼你老母出黎
好悶 又係呢啲題材

咁點解你唔直接負皮走人
留名

第二章:補課

「Good Morning.............................」,廢老校長年年都要講篇水蛇春咁長嘅開學勸世文叫人努力讀書,

啲 form 1 仔仲懶係自己好醒咁,以為仲係好似讀小學科科拎90幾分無難度,

不過呢d野年年都有,想當年我都係咁天真同ON9

好快佢地就會明「上到中學會輕鬆啲」,呢句係班家長氹細佬仔嘅大話

讀中學只係一個EASY難度嘅副本

但好多小學雞第一年就被啲test paper屠殺, 拎得果 四、五十分

仲要背撚哂個考試範圍覺得自己答得好威威但唔知錯乜

果刻咩雄心壯志都冇哂

讀落去就明白中學拎80幾分果d叫病態,

岩岩好拎夠50分PASS到先係學問

講左咁多,廢老校長終於廢up完,開始叫老師帶學生返課室,

我望左眼帶我地班嘅老師

咦依隻手咁似岩先比紙巾我果個miss嘅

我認到係因為隻手好白好白,白到好似冰雪咁滑

就算係匆匆一瞥,咁靚嘅手望一次就有好深印象

上左六層樓梯終於到課室

班四眼蛀書蟲行兩步樓梯仲慘過死老豆咁扯哂蝦

讀書又唔係特別叻過人

都唔知係咪長期睇av打飛機搞到戴眼鏡身體差

miss:「同學坐陣抖抖先,我去拎啲回條返黎。」

佢把聲真係愈聽愈好聽,

彷彿世界好似靜止左咁,淨係聽到佢把聲

好神奇

眨下眼,miss已經捧住個籃返左黎,入面擺滿哂回條好多紙,

miss:「大家好,我係你地嘅新班主任miss wong,負責教你地中文。」

我、同學:「miss............. wong................. 好...................」

miss點點頭繼續講:「依家派回條,一人一份,向後傳。」

當每個人手頭上拎住十幾張紙嘅時候,miss忽然拎出一張紙仔,好嚴肅咁講

:「薛xx、陳xx、李xx、劉xx」你地上年中文成績唔合架,以後lunch time留低補課,NO OBJECTION OK?」
「屌唔係呀...」,姓劉嘅細細聲爆左句粗,但時運高,miss聽唔到

「而薛同學。」miss講完我個名停一停,

望住我嘅目光閃爍左下,佢好似認得我,

miss繼續講:

「你中文成績最差,要課後補課」

(以後會將miss wong 簡化為miss)
(今日先2更)
lm
lm

認得你
留個名先
留個名先

支持
lm
留名支持!
支持

Hi巴打
lm

歡迎
鐘意舊post果隻討論多d
btw照留名待睇

當故事講一定有虛構程節位

咁係因為增加文章趣味同可讀性

但我保證以儘量唔改作為大前題

因為原版我同miss係學校生活好低調

低調到無人知有唔妥

照直講驚你地悶到走
留名支持!

明智選擇
想負皮但正皮了
想負皮但正皮了

難分真與假
好悶 又係呢啲題材

咁點解你唔直接負皮走人

done
好悶 又係呢啲題材

咁點解你唔直接負皮走人

done

Bye
樓主短篇好
唔好講長故

比個正評你先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞