27小時大阪彈丸旅

235 回覆
64 Like 4 Dislike
d職員係咪會比份野你填,跟住佢幫你包裝咁就得?
你要自己買盒再封
填就自己填
有得揀係咪ems
都係郵局度揀黎買?同埋要自己封?!
我上次係郵局買, 嗰到有膠紙比你自己用

不過3年前嘅事, 但而家日本有手續更新左

"日本郵局為了提升安全性,於2021年1月1日開始實施「通関電子データ/Electronic Advance Data(EAD)義務化」制度。

簡單來說就是在日本郵局寄包裹到其它國家時,無論是寄EMS/国際小包/小形包装物/国際eパケット(國際ePacket)/国際eパケットライト(國际ePacket Light),都必須要事先用網路幫包裹填寫通關表單"

所以去到問吓人好啲
個網絡表單超多野填,一箱一份
寄之前嗰晚搞左半粒鐘先填完
但埋到counter都話有資料填漏
喺郵局搞左成個鐘
機票幾錢?
好似有d麻煩咁
咁用宅急便會唔會方便d
我上星期都整左
相用返我upload 個張就得
但係佢冇係我passport 痴個qr code 喎
有台灣人試過好似你咁
結果入唔到境
部機就係要scan完QR code先入張卡
自動化ゲートに旅券読取装置があります。画面の案内に従って、まず、旅券の身分事項ページ(顔写真が貼ってあるページ)を開き、旅券読取装置にかざしてください。旅券の登録済みスタンプの近くにQRコードが貼付されている方は、QRコードを利用者登録証読取装置にかざしてください。

官網寫有qr code就scan code
冇都可以scan 返bio 個版喎
你下次試下
QR code嘅內容同info page下面嗰行字差唔多一樣
Ching係咪本身upload嗰張相已經係40x30 mm

唔知將張證件相剪細少少去到40x30得唔得
唔係 突咗少少
求其喺櫃桶摷張相出嚟scan
我用証件相app 整喳
size 640*480
仲p 埋件老西俾自己
咁咪要買相紙print出嚟
冇print 出黎
淨係帶信用卡同passport去
(利申:羽田機場整)
我仲以為要帶實體相去整
可能到到唔同掛
樓主去出入國管理局要實體相
我仲以為係張卡要用自己帶去嗰張相剪細再貼上再過膠咁整,所以先要帶實體相
文件寫係要帶
最後即時影900円嗰張相黐咗落去申請表度
If the submitted photo of your face does not meet the specifications, you need to submit another photo taken according to the specifications at a designated registration place.

啱spec 咪唔洗
但係同朋友/屋企人一齊去
你行先都無用
咪一齊要等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞