係咪得我對Game評人可以提前有機打呢樣嘢好唔舒服?

47 回覆
29 Like 63 Dislike
呢十幾年電子遊戲發展興盛。成為咗大眾嘅重要娛樂之一

慢慢就有班人,唔屬於製作團隊、唔係發行商,總之就係一群產業寄生蟲,扮係玩家同製作人之間嘅橋梁,「企喺玩家角度」分析、評價隻驚

尤其是有熱度嘅遊戲,例如魂系、芒亨、巫師之類,越多人玩嘅驚就越多驚評人懶係識貨咁出一大篇長文引人睇,實質(九成)內容垃圾,打過嘅人一早明嘅廢話,又唔係攻略,真係純鳩噏

發行商就好似唔係咁諗,想利用名人效應同借「第三方」嘅名義去推廣隻驚,以提高售量

慢慢呢班所謂驚評人就越嚟越多特權,包括但不限於:直接同製作人見面(訪談is ok)、提前攞到隻驚(呢樣最噁心)、帶風向嘅能力

最開初提前開盒呢件事,原意係代玩家去試伏,畀出中肯嘅評價,然後總係有啲評驚人會認真分析認真玩,去指出隻驚嘅不堪之處

呢類驚評人往往不受發行商歡迎,唔再同佢地合作,所以市場一定只會剩翻幫發行商講嘢嘅驚評人,然後呢班寄生蟲明明只係同一般玩家一樣,兩隻手兩隻腳嘅普通人,只係提前拎到隻驚,同大眾之間有個資訊差,但又好鍾意show off自己作為驚評人嘅眼光同實力,惡撚頂

其中一個最著名嘅例子就係cyberpunk 2077,一推出就惡評如潮嘅伏驚,事前成班媒體、驚評人冇個敢講玩家,惡意帶風向引人中伏,目標就係所有人銀包入面嘅錢

打機最撚悶嘅嘢,令係望撚住人學玩,自己冇得玩,睇過刀劍神域嘅應該明我講乜

提前拎驚尤其以PS系最為嚴重,任天堂往往一視同仁,全世界同時間開驚嗰種期待嘅滿足同遊戲社群嘅討論,係唔需要驚評人嘅存在

遊戲產業需要資金、需要製作人,出錢出力,勞苦功高,值得尊重,而對成個產業而言,大部份驚評人嘅存在,係完完全全嘅負資產,破壞玩家對發行商嘅信任、抹殺玩家對遊戲嘅期待,係美式資本必然產生嘅惡性腫瘤
同所有行業一樣都有「宣傳人員」姐
無論地產、飲食、服裝、汽車、家具等
一樣要做宣傳,而自己做宣傳的話一來人手未必適合,養班人但未必每日都做宣傳,要有新產品先做,二來人脈又未必全面,點宣傳、邊個位置最好呢D其實都好有學問,三來由第三方宣傳感覺上會中立少少,好過廠方自吹自擂式宣傳
都唔係既,睇伏game評真係慳左唔少錢
你自己機迷唔洗睇人點講羨慕人地早D玩到
但現實係大把人想睇評測想睇製作人訪問
睇多D消息先再決定買唔買,買咩版本,值唔值得狗衝
或者有D食花生既佢一定唔會買隻GAME但就係想睇下人點講
可能最後真係說服到佢買
餐廳都有食評啦
任記先俾人屌得最勁以前連直播佢d game都想告鳩人
要人如果直播要當佢幫任記打工咁簽約
後來先好返d,任記不嬲最撚保守以前仲要鎖區
近年先叫開放左
睇咗當玩咗
咁你唔睇game評直接買咪得
三上真司團隊新作《Hi-Fi RUSH》零宣傳上市獲壓倒性好評!
全個地球都係咁運作啦

大戶夠提前過所有人收到風買貨或者沽貨

當有一日哩啲驚評人無人再理, 佢地帶動唔到個風向, 咁驚廠自然唔會搵佢
咪一樣偏妥
好玩自然多人玩,驚評真係多舊魚
有D人唔介意為錢做臭自己個朵,流失歡迎度時咪只有D傻瓜廠搵佢宣傳

大廠除左品質要重視外,聲譽都好緊要,搵D神憎鬼厭、無人睇無人信的人黎宣傳只會白費金錢
桃鐵本來就係日本國民級Party game之一,日本人知道出就會買,但係唔多代表冇宣傳嘅,上年壽司郎都仲同緊桃鐵合作,食親你都會見到桃鐵宣傳片
依家遊戲越黎越多
佢地就好似幫人試伏咁
呢個幾好 即日宣傳即日可以玩
玩家自己試 唔駛聽其他人講

不過呢個模式得steam 有2個鐘退款 / 直上game pass先work
否則中伏成本太重
驚評人都分幾種啦
ign果D垃圾驚媒就係廣告從業員
獨立有分fanboy 同niche
fanboy 就只睇立場(任/PS/Xbox/Capcom/Ubi/EA)出垃圾都支持
打機唔會睇d所謂 game評, 最憎d game評扮客觀講野
打機呢家野無可能完全客觀
班友評驚嗰陣好鐘意吹畫面。但冇幾個講得出美術風格嘅源流/手法,乜都唔識
咁欣賞所有文藝作品都唔可能完全客觀
主觀客觀都可以討論,都可以俾評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞