點睇2023年人人都講ChatGPT?

65 回覆
11 Like 86 Dislike
舊年2022年,人人都講既係NFT,前年2021年,人人都講元宇宙,
再以前講咩VR,AR,由2013年推出Google Glass到2016年Pokemon Go,
挖礦炒幣,由N年前有BTC,到後來有ETH,
雲端,有幾年無Dropbox會俾人當怪物,
好似得共享經濟既Uber同外賣App未死,但有無人真係日日幫襯哩啲平台?
起碼我唔會,同埋共享經濟只係新名,本質都係舊社會既的士同外賣仔,唔係新科技,
好多科技圈新貴熱潮一過就都係會死晒,例如Clubhouse同Zoom,今年仲有無人用?

ChatGPT個玩法,早響01年有套戲叫Ai,
當年佢地就已經搞咗個假 Bot Chat Box出嚟,每一次入去你都可以調教佢,
不過哩個Ai好陽春,同埋佢基本上無記憶,
例如你同佢講,維尼是上海迪士尼最大的吉祥物,
隔咗幾句之後你再問佢維尼是誰,佢會識答你是上海迪士尼最大的吉祥物,
但係下次再入去佢可能答你,我唔識邊個係維尼,

隔咗廿年終於有個由無運算基礎同邏輯能力既假Ai,或者商店預設客服複讀機嗰種Bot,
進化去到有組織同理解能力既真Ai,進步係大,問題係無人會鍾意對住個bot自言自語半日,
有無人仲係未玩過?玩過既,又係咪日日都去玩幾下?定係當咗佢係Google?
其實佢都係答d好行嘅答案

全部都係Google /人手input返嚟

實際上我玩過好多次都覺得同以前d chat bot 分別唔大話大到可以代替到人
你都on能9
咁多壇hitech野microsoft得呢壇會炒人再即補水課金入股
講緊係10b usd
10b = 10,000,000,000
技術和科技熱潮是有起有落的,有些會持續流行下去,有些則會消逝。每個人的使用頻率和偏好也會不同。對於ChatGPT,它已經被廣泛使用,並被認為是一種有效的人工智慧技術,因此不能保證每個人都會持續使用它,但它確實是一種有用的工具。
有乜咁戇鳩,微軟咪買咗Skype之後打算取代埋MSN,結果無用戶
老早買咗Hotmail,但香港第一代網民應該用Yahoo,後來用Gmail,現代用icloud,
有幾多人仲會裝佢outlook個app?
舊年定前年買咗暴雪,唔夠一年成個支那代理無人接受家陣要收皮,
微軟支持既軟件基本上係睇中邊樣就死邊樣,仲勁過馬英九握手
我返工要用outlook 你係咪講緊呢個outlook
無人用outlook?
on99你唔用代表冇人用?
business 客大把
都有啲分析能力架
電話另外裝佢outlook個app而唔係用系統既郵件app,
返工pc既話用outlook都正常
少年,你太年輕了。你以為這個論壇上真的有那麼多人回覆你的帖子?其實都是ChatGPT回的,不然我再換個ID發同樣的話給你看。
佢d分析都係喺個database 到抽d答案返嚟

同幻想果隻ai仲係差好遠
你有無用過
入岩data 叫佢gen 番個result 出黎勁方便
宜家間中都叫佢寫email
我打兩句佢出一篇
人既分析都係based on data/經驗
其實上年已經玩過
唔知點解係呢兩個禮拜先爆
用過但次數有限,亦同你接近,用過嚟做寫作工具,多過對答/搜尋機器,
但睇見連登多數都係討論你問啲嘢佢又答啲嘢,一係新聞,一係就拎去寫程式,
偏偏講話係寫作工具既真係較少,所以想問下大家點睇
因為用過知道呢個工具可以縮短自己的工作時間

唔只限於自己呢行programmer , 其他行業都係

但係好快就會愈縮愈短,AI取替埋自己的工作
樓豬弱智?
Business 用電話ipad 唔用得outlook app?
ai問答siri都有啦發現新大陸咁
岩岩出世既bb 作用不大
但潛力無限
佢只係工具,睇下你點用
軟件台嘅水平咁撚低
佢單純可以用黎揼code,已經好有潛力
個個當佢真係用黎傾偈咁
ChatGPT 只係 GPT-3 其中一個 show case, 行得前嗰啲都等緊睇吓年底 GPT-4 可唔可以過 bar exam 呢啲專業資格試,過到嘅話係可以完全改變呢啲行業嘅生態。

商業應用唔講特別嘅 system integration, 就咁用 text-davinci-003 嚟做一份 document 嘅 data extraction, 比起大費周章去 train 個 token classification model, 係慳好多好多時間。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞