入嚟分享下你嘅獨遊經歷

25 回覆
1 Like 0 Dislike
三個禮拜前先獨遊完,一次就愛上
所以前兩晚決定聽日又去雖然只係好近嘅地方而且得兩日一夜
想聽下大家獨遊嘅經歷同埋心情
行李都冇乜點執,行程完全冇plan過,因為太近
先三個禮拜已經好掛住自己一個人喺個完全冇人識自己嘅地方周圍行周圍影
今次終於住酒店
上次住膠囊旅館,原本以為自己對共用所有嘢同埋得咁細個空間都ok
真係住落先發現自己都係鍾意一個人有成間房嘅感覺
咁細
之前獨遊租一間房
鍾意攤就攤
夜晚開套戲睇勁爽 焚歌又得
有房爽好多 影響到人會唔好意思
獨遊好爽 無人理
但係有次搭錯車、仆到損手爛腳 兼 爛鞋
之後蕩失路入咗個墳場
鄉村地方完全冇燈
果下差啲以為玩完
好彩無搭得太遠 最後都行到返酒店
都好彩係去日本 治安ok
hi
呢次住酒店有自己一間房先知有幾爽
浸完個靚浴出嚟食甜品煲劇,然後開咗個細音響播歌播成晚
從此住唔返膠囊旅館
真係,上次住膠囊連開喼嘅拉鏈都好驚嘈到人
然後啲人又晨咁早起曬身,有啲嘈,連我呢啲想自然醒嘅都被逼咁早起
行到返酒店嗰下有冇啲成功感
我係好路痴嗰種人,獨遊日日蕩失路,搵返路嗰下會好慶幸
不過就冇蕩失路到咁恐怖,去到墳場鄉村呢啲真係會好驚,仲要損手爛腳
通常喺個人已經行到好攰但都仲係搵唔到路嘅情況下都真係會諗自己係咪死撚得
我前排都係揀了旅館
有自己房
其他廚房 沖涼共用
成日都一個人去旅行,係好free好正。不過去到咁上下就會想搵frd子陪下
同埋半夜去廁所最煩
又要行去老遠
自己房幾點沖涼又得幾點食訓完全唔駛理
有自己房都好啲,但沖涼共用呢下發現自己都係唔太鍾意
我淨係試過兩次,仲係未想像到同frd一齊旅行嘅感覺獨遊嗰種自由好爽
真係,半夜起身都會驚嘈到人,乜都要好小心好靜咁行動
住酒店自己喺房跳舞都得
無嘅 你間房上手都有用過啫
前題要酒店隔音好
我都明,但就係唔太鍾意喺我住緊嘅時候有人同我一齊用
都ok嘅,我唔係開得好大聲
獨遊咗幾日西班牙Zaragoza+Barca 經歷過最誇張嘅racism🤡
發生過啲咩事不過都幾經常聽講喺嗰啲國家好racist
喺hostel行出去old town食飯嗰段廿分鐘路程可以有三個 係三個 完全陌生嘅男人走埋嚟你面前用spanish鬧你 差唔多要punch me in the face咁款

我班喺巴塞exchange嘅fd喺街到行行吓可以畀人樓上丟雞蛋

我住嘅地方有過半學生都係spanish 佢哋可以喺你面前對你talk shit但又以為你聽唔到

用你好似外星人(or criminal)嘅眼光望住你 等等 仲有太多事情不能盡錄

佢哋民族劣德性不在話下 嘈 無禮貌 無知 目中無人(as in民族優越感) 污糟 無責任感 推卸責任 永遠都係人哋錯自己係冇問題嘅態度 等等 意大利人同我嘅non香港人fd都頂佢哋唔順 spanish根本就係歐洲蝗蟲

不論你咩國籍你對佢哋嚟講只係一個fuxking chino

西班牙人熱情好客?only if you’re white

去咗半年意大利exchange個人嚟講經歷過唔愉快嘅人和事大半都同spanish有關, so sad

this alone tells you quite a lot about them:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞