[MX-5永恆] Mazda歐洲執行長宣稱 MX-5 車系將「永不淘汰」

21 回覆
39 Like 0 Dislike

作為世界最暢銷的跑車,Mazda 旗下 MX-5 車型絕對是車迷心中的經典之作,然而越是長壽的車型,在電能化浪潮的席捲下,就越有淘汰的可能性,尤其第四代 ND 平台至今已有 8 年的時間未推出改款。

不過今回 Mazda 歐洲執行長 Martijn ten Brink 在早先的 2023 Brussels Motor Show 車展上,就在接受 Autocar 訪問時強調 MX-5 車系永不淘汰,「你如何將下一代技術的概念引入汽車中,這點仍未決定,但我認為對於 Mazda 來說,MX-5 將永遠不會消失。」

接著 Martijn ten Brink 也再次強調 MX-5 會一直保留在 Mazda 的產品陣容中,且包括他自身也相當好奇下一代的 MX-5 會以什麼姿態和全球車迷見面。目前已知新款 MX-5 將保留後驅系統和汽油引擎,按照過去的 10 年週期慣例,或許很快就能看到新改款問世,有興趣的讀者不妨多加留意。

亞視長壽啲定係mx5長壽啲
下個星期就被辭退
電版既MX5 藍圖 幾型講真
環保撚衝緊入嚟
好彩部車易keep易做maintenance
冇乜野可以壞
而家仲有個新嘅後驅platform
點會cut
擺2.0 SkyX咪過到廢氣
問過corolla未?
利申ae110車主
如果mx5冇棍變做電車嘅話,我唔知仲想唔想再揸
架車一變重就唔係果回事
拎cx-90 套phev 塞落去 變超跑
真 所以都好難塞舊大電落去
點會cut
雖然依加垃圾太慢但遲啲整個磨打俾佢就番生
無論CX60定CX90嘅PHEV版都係2.5 NA
即係仲收埋咗絕招直六PHEV未出
萬事得 應該仲收埋個絕招 睇緊擺係邊款車到就真既
EV MX5 一定唔會有.
EV 點落TRACK 鬥呀?
又放個轉子落去充電當新賣點囉
從來冇講過係EV 係混能
可惜越賣越貴 貴到離地
所有車都係,唔只佢。
有愛價
真正好玩嘅軟頂1.5 同Mazda3係差唔多價錢

香港垃圾代理淨係入2.0 RF,其實根本唔係嗰回事
重100kg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞