有在外港人近期郵遞申請續領特區護照 被入境處通知必須親自返港辦理 不能寄往中國領事館再取!

310 回覆
249 Like 7 Dislike
咁其實5+1年唔離開英國係咪就得
未必得,有啲小朋友學校有field trip要去歐洲考察
講緊無bno但攞左bno visa果批人呀
又咁問,都唔返仲要黎做乜鳩呢?
1. 冇bno
2. 特區護照唔夠6年有效期
3. 唔返得香港
4. 有小朋友

乎合晒呢4個條件既人多唔多
BNO咪英國護照

你申請visa果陣要有valid passport,而家97後全部都係十年期

係BNO visa dependent 先有呢個問題
係喎諗唔起但係附屬果啲子女可能受影響
Bno得唔得仲?
大把,16歲或以下已經係
本護照得五年有效期
基本上佢哋一定受影響

最近搞左,準備去拎
大家要諗下,點解要事主返香港拎passport,而唔係寄比佢去使館拎?
有3個可能
1. 香港政府想令用BNO visa移英港人麻煩,增加佢地移民成本,令佢地唔好過
2. 事主係手足,想拉佢
3. 準備封關,行exit visa,迫香港人返去後唔比出境

3既可能性暫時唔大
更大可能係1或2
當然萬一中共攻台,就會禁止出境,同諗辦法迫海外男丁返香港
果班唔會唔返得香港掛
2 既話仲申請香港護照咁趣緻?
咁佢冇BNO,得特區,可以點?
呢樣要英國政府幫先得
得過期passport可唔可以申請ILR/BC?
咁總要父母帶架
如果父母喺香港有案在身,點攪?
就算細路夠大個自己返
你知中共嗰味野架啦
用細路做人質,迫父母返去
無BNO,得特區可以申請到BNO visa?
假設唔係跟父母去
當時未到期就申請得visa
而家到期啦,就要續passport
跟父母,或者dependent都得架
即係佢2果個situation 係
無BNO 既手足,父母/dependent 一齊走,所以佢申請BNO visa??
借盡你估有人係機場埋伏你咩傻鳩
咁咪主申請人帶埋佢申請囉。有乜問題?
問題係如果當時仲有時間申請埋先走,主申請人可以一齊走,佢係咪真係on wanted list
班cctoy 要搵存在感,有時唔係唔幫佢地,但咁撚弱智實係幫唔落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞