有在外港人近期郵遞申請續領特區護照 被入境處通知必須親自返港辦理 不能寄往中國領事館再取!

310 回覆
249 Like 7 Dislike
呢個post五毛多到
一牽涉移民救生艇就一街五毛
支共有幾咁驚人走
陽謀
佢上年已經將良民證既條件改到勁難合資格
你以上三個例子都不一定要有良民證先移到民
好準確的描述
有案底嗰d
美國海軍啲船呢排週期交接
2027係最脆弱嘅位
中共新航母仲試緊

但講真 依家哄外資翻嚟
香港市面嘅軍事presence
最多都係平時啲軍營咁
全部經高鐵同貨運碼頭

最緊要個個繼續翻工
特區政府終於做番件好事,一早應該啦
嗰陣收到通知後未請倒假出敦倫
個領件通知並冇寫領件期限
噉我就打去問中国領事部職員
佢聲稱話擺到半年都冇人嚟拎就會送番去香港
最後我都係收到通知後兩個月先去領證

無論件事係點,如果自己情況唔太安全
就咪回港續證喇
Ok wor, 其實我本特衰只係出黎出境
本野同支那藉我可以唔要嫁啦
9唔搭8
你唔識我認真少少答你

三國去到永久居民階段都要交犯罪紀錄
假設冇犯罪記錄出嘅就唔係良民證而係你嘅criminal record
各國移民官都會按情況決定批唔批
而不是一有criminal record就唔批

如果講加拿大嘅話
亦會有個Rehabilitation嘅申請可以做左先

你拎條hk01條link出嚟講另外三個國家都唔知做乜
而BNO頭5年都唔係永久居民
點解講5+1就係咁解釋

再btw入籍係講Passport aka citizenship
同永久居民係兩個身份嚟

上面師兄講嘅冇良民證唔代表移唔到民
係正確嘅講法
其實你google下都會知答案
唔識唔好衝出嚟教壞人
另外以上已經係講緊正常嘅移民途徑
政治/難民類已經唔討論

你喜勸 其他人睇得明就得
https://www.gov.uk/apply-home-office-travel-document

Eligibility
To apply you must be living in the UK because of one of the following:

you have permission to stay as a refugee
you have humanitarian protection and it has been officially accepted that you have a fear of your country’s national authorities
you are not recognised as a citizen of any country (a ‘stateless person’) and you have permission to stay (known as ‘leave to remain’) or are settled in the UK (known as ‘indefinite leave to remain’)
you have permission to stay (known as ‘leave to remain’) or are settled in the UK (known as ‘indefinite leave to remain’), but you cannot get a passport or travel document from your country’s national authorities
You must be in the UK when you apply.
有Case喺身嘅手足返嚟等於要坐
無免簽俾唔俾申請神根簽證先?

俾就得啦, 係煩膠D, 住夠6年咪申請歸化BC囉
做埋曬啲小家嘢
因為海外拎護照係方便你嘅安排,唔係一個權利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞