英國研究預計,移民高峰期已過。全期只會有30萬左右港人去英國!

448 回覆
54 Like 107 Dislike
事實證明香港有出入自由
最大問題係英國搵唔到錢
香港人最忌做蝕本生意
退咗會有機會影響香港居留權
無出過國住唔怪你
有晒數據
本身出生率都跌緊
19年前都已經殺緊校
無咩好打J

2022年 頭3個月淨流出已經15萬人
https://hk.news.yahoo.com/%E9%A6%963%E6%9C%88%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E6%B7%A8%E6%B5%81%E5%87%BA%E9%80%BE14%E8%90%AC-%E7%94%A8%E8%85%B3%E8%A1%A8%E6%85%8B%E6%A3%84%E5%9F%8E-091135302.html
on.cc東網專訊】第5波新冠肺炎疫情爆發,香港經濟迎來黑色歲月,醫療系統崩潰、死亡人數屢創新高,加上市民生活受限,經濟活動嚴重受挫,港人身心均受盡折磨,出走人數如同疫歿數字一樣居高不下,現時香港仍採取嚴格防疫措施,限制遊客來港旅遊。據入境處今年首季經3個口岸出入境人數統計,香港居民淨流出數字一直上升。另據保安局回覆,申請俗稱「良民證」的宗數,2021年的數字較2020年升幅逾30%,港人移民或避風頭意向,可謂用腳投票。

現時本港仍有3個出入境口岸維持服務,包括機場、港珠澳大橋及深圳灣,從香港居民出入境數字統計,出境數字遠遠超出入境數字。若以此人數計算淨流出,1月錄得14,605人,2月錄得65,295人,3月截至30日,錄得65,404人,數字持續上升,反映港人續遠走他鄉。

據保安局指,綜合包括向警方申請無犯罪紀錄證明書,即俗稱「良民證」的宗數,2018年錄得約2.3萬宗申請,2019年急升至3.3萬多宗,2020年略見回落,有2.9萬宗,2021年再飆升至約3.8萬宗,升幅逾30%。另據該局在2018至2020年的調查,推算港人移民首選澳洲,其次為美國及加拿大。

雖然港府沒有港人移民人數的官方統計,但據統計處數據顯示,過往幾年港人淨移出人數持續高企,連續3年錄得淨移出。撇除單程證內地來港人士,2019年底港人淨移出1.01萬人;2020年底有9.64萬人;2021年底有2.73萬人。即過去3年,香港人口淨移出逾13萬人。

另外,英國去年推出的BNO「5+1」計劃後吸引不少港人移英,截至去年底,共有逾10萬宗申請,去年第4季申請宗數有18,600宗,較首3季共逾80,000宗申請有所回落,據英國一項調查顯示,截至去年8月底,500名持有BNO簽證並居於英國的香港人中,有69%持有學位或更高以上學歷;31%低於學位學歷。當中,39%是專業人士,佔最多,其次是副專業人士,有26%;最近,英國內政部計劃再放寬申請資格,准許1997年7月1日或之後,滿18歲的港人移英。
2019年前都已經係喎
即係每20個識嘅人就有一個去咗英國

收據仲未計去澳洲加拿大日本同台灣
我熟既朋友有四成走左了
打仗先走啦 差唔多啦
不嬲英國就唔算特別好
呢幾年都係去美國加拿大多啦
「只有30萬」有呢幾個字 好誤導姐
一個國家吸走咗另一個地區4%人口
仲要一半係working force + 小朋友 / 未來會生小朋友既couple
呢堆全部係世界上最值錢既一群

識好多人 開翻關告別完 日韓星馬泰 就走
仲未計加拿大澳洲
Cctoy走晒未
如果想係香港食兩家茶禮 即係諗住長住香港 就算退咗籍都仲係永久性居民 都冇影響la
就算唔長居香港 都只係由永居變做居民 居民資格好似係跟一世 所以keep中國籍仲有咩好處
起下底先啦,樓主一日唔知要開幾多個踩移民post
5 毛不願接受既事實

中環依家間間餐廳都唔洗排
番工放工既繁忙時間都係得一兩部私家車過海
巴士就20% 乘客都冇

至少我見到既情況係咁
唔會有大分別,因為到時有7-8成強國人
嘥氣啦
有料話知你經濟差定好都會搵到野做
無料就度度都搵唔到
打仗到時自己有冇份走得切
好多人都冇答案
移得民都一定係大人發起
所以一個家庭移民點都會有一半係屬於working class
香港其實就得200萬working class
咁走咗30萬姐係無咗十幾個%
仲要譚仔呀姐係唔會移到
所以走得既大部份都係中產係無錯
要交4成稅即係第二個tier la
都仲唔識開公司避稅就抵窮啦

個個一家四口咩

我自己所見有家室通常英國,加拿大蒸AB for年輕人,澳洲hk stream for本身喺澳洲讀書同工作嘅人

除咗英國之外,我諗其餘兩個國家都少過你estimate十倍,澳洲再少啲,英國應該頂盡廿萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞