英國研究預計,移民高峰期已過。全期只會有30萬左右港人去英國!

448 回覆
54 Like 107 Dislike
計埋已經有國籍返去個啲先可能有5萬
淨流出唧,唔代表全部移民,亦包括工作同讀書

就算當佢地都會移民,唔代表全部去英國
其實接近50萬
暫時咁多個走 得一個係去澳洲
英澳加三地加埋總共20-30萬人到我估

但實際上幾年後又唔知幾多人會回流

至於到而家都仲未走嘅得返少數 同好大機會得個講字
我估會保守少少約150萬
其實係批咗18萬,有十四萬到咗,都唔係特別多,又唔可以話好少,始終唔係個個有能力承擔轉變風險,留港就隻眼開隻閉忍咗佢。講呢啲數字嘢冇乜意思,唔通走就一定唔係藍?留就一定愛國咩。
之前就網上0針,現實就九成打晒
移民又係咁,個個都話移
咪又係中國人社區
宜家都係言之尚早啦
佢可以繼續等,估計都係冇把握個專業可以繼續搵到食...搵到都人工職位下調,心態上未必做得到
移唔移民除左政治理由仲有好多因素影響
張政治原因放到咁大諗少好多野
30萬仲少過天水圍人口
個數據講緊2020年,依家2023年起碼都接近3倍
除左班kol 其他係英國既人為口奔馳 邊得閒就香港時區上黎連登嘈嘈貢
大部份裡係時事台屌人唔移民本身痴住老豆間公屋住
一無所有
有冇真實例子?
連登仔s
而且當無想像中咁差 會心理唔平衡
加拿大就deadline (OWP下week dead)
澳洲pathway難行
絕大多都會英國 因為可以family咁走
大把人都係諗住搵多幾年錢之後先過去
所以佢個預期應該係錯
過多幾年實有多一倍人過去
我覺得移民潮已經近尾 最起碼高峰過咗

反而過多幾年入籍期後多唔多人回流更值得討論
其實英國既分析都算合理,當然係現有既變數下,將來又出事而推高走佬人口個啲預計唔到

我諗有幾個因素要留意:
1)移民選擇咩國家,我認識唔少人選擇去加拿大,其他例如澳洲、日韓、台灣、東南亞(尤其馬來西亞)都有唔少人選擇。我曾經聽過近年移民既長輩講,其實如果唔係有5+1咁方便拎咗外國身份先,對比其他條件,根本唔會選擇英國。所以如果一個英國就30萬,如果睇埋其他國家,數字可能好驚人

2)移民社群既社經位置,呢個好重要,大家都明基層無能力離開。我指既能力唔止錢,其實仲有人脈、語言、知識水平、工作資源、學養之類,中產或以上明顯有移民優勢。而一個社會之中,由專業人士組成既中產階級人數唔會太多,但佢地係社會既中流砥柱,因為佢地有份建立同維護社會價值。問題係依家香港移民外地既人,似乎唔少都係呢群中產,30萬看似好少,但帶來衝擊已經足以淘空一個社會既高等教育人材,動搖專業體系

3)香港本來就係一個移民城市,六四之後,整個90年代都係移民潮。後來回流既人起碼有十幾萬,今日就算選擇再離開,亦唔會計入移民人口,所以如果計算二次移民既人數,其實都幾可觀
英國冇咗歐盟揾食做歐洲中心基本上好難好快好翻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞