英國研究預計,移民高峰期已過。全期只會有30萬左右港人去英國!

448 回覆
54 Like 107 Dislike
咁多藍絲留港撚
其實英國 加拿大都係人數多
但澳洲最傷 大部分醫護都係去左澳洲 易去加人工貼近香港
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3451542/%E9%80%BE7%E6%88%90%E6%94%B6%E7%94%9F%E6%B8%9B%E8%BF%9125%25%20%E6%95%99%E8%81%AF%E6%9C%83%E6%86%82%E7%88%86%E5%B9%BC%E5%9C%92%E5%80%92%E9%96%89%E6%BD%AE
逾7成收生減近25% 教聯會憂爆幼園倒閉潮
港聞

發佈時間: 2023/02/01
近年出生率下跌,加上移民潮等因素,導致學校收生減少,幼稚園更是首當其衝。教聯會早前調查發現,本港逾7成受訪半日及全日制幼稚園,去年收生減少近四分一,分別平均少收23和19名新生,另有逾半學生因為移民而退學。且有9成學校預期來年收生人數繼續下降,6成學校表示須裁減老師人數。

教聯會憂幼教業界會出現倒閉潮,呼籲政府增加資助。
……

逾半學生因移民退學

……
香港勞動人口先三百幾萬人 條數都唔少
日日都有五毛狗出題踩BNO移民前景
況且經濟是世界性的, 英國係被五毛唱衰
英國親戚話一樣咁過生活,冇乜影響
反過來說:香港經濟好好咩?
人地已經落地搵完工儲夠annual 返香港渡假

你仲on99留緊係香港
點會冇

只要響97年前住夠7年就有權申請,無論你係蝗一代定蝗二代
一定係,除非唔係
其實正如我頭先講
1.計漏香港deadline fighter特性
2.大環境無變

咁1你只要英國宣佈收緊即刻再引發一波移民潮

2呢個就好難
好明顯佢無法預計中共行動(例如2019至而家既種種政策)
而家黎緊推行23條
但呢份報告其實純粹就現時環境推論
所以呢個當參考就得

其實到後咪又係睇中港點做
如果再咁咪再多d人走
大把見人移民自己上位,就偷著樂啦
慢慢plan嘅人唔係冇,但唔會用一個搵多幾年錢呢個答案,我移民考英文、轉牌、申請visa、搵工,已經搞兩年,同人講咪直接講去到咩progress,大把嘢可以喺香港做住先,點會答搵多幾年錢先?

答得姐係根本冇準備囉,諗住過去掃街?
1來人工多左,2來多左人係英國講個真實生活情況出黎
都已經影響到d本來諗住移民既人選擇返做留港撚
一個字 稅
3來咩鎖網鎖港鎖資金得連登仔講
當然唔排除將來真係有呢一日既
有好多人過去係,我買三層樓兩層收租夠自己生活,但點知係夠清貧嘅生活,安貧樂道其實果到幾好hea,有車揸下,有house住。但佢哋個心係諗,點解本身搵咁多嚟到唔係做大爺,其實係心態出事。
尤其本身有工人嗰啲
你都無開放幫班97前香港出世比父母搞到無申請BNO既人
搵5皮交成30%稅,香港你無人無物都係交10%左右
如果你計埋每年稅務減免同供養父母既話真係一年交得5%左右
即係一年差成十幾萬,如果2公婆就差30萬
剩係呢一點好多人搵到少少錢既中產已經要諗清諗楚
你諗下如果收入再低啲,香港係唔使交稅乜濟,但去到所謂最低工資高啲但咪又係要交稅

外國資產咁抵買係因為稅制壓抑咗資本增長,一切買賣都要過河濕腳同政府分,其實同香港生活壓力一樣大
會唔會係D幼稚園老細想R政府津貼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞