水瓶座巴絲同我入黎 (2)

1001 回覆
30 Like 14 Dislike
深夜,寺裡一女人一和尚,和尚坐女人站。
女人:聖明的大師,我是一個已婚之人,我現在狂熱地愛上了另一個男人,我一天不見他都很難受!我真的不知道該怎么辦。
和尚:你能確定你現在愛上的這個男人就是你生命裡唯一的最後一個男人嗎?
女人:是的。我有很多年沒有動心了!遇上的這一刻,我不想錯過!
和尚:你離婚,然後嫁他。
女人:可是我現在的愛人勤奮,善良,有責任,我這樣做是否有一點殘忍,有一點不道德。
和尚:在婚姻中沒有愛才是殘忍和不道德的,你現在愛上了別人已不愛他了,你這樣做是正確的。
女人:可是我愛人很愛我,真的很愛我。
和尚:那他就是幸福的。
女人:我要與他離婚後另嫁他人,他應該是很痛苦的又怎么會是幸福的呢?
和尚:在婚姻裡他還擁有他對你的愛,而你在婚姻中已失去對他的愛,因為你愛上了別人,正謂擁有的就是幸福的,失去的才是痛苦的,所以痛苦的人是你。
女人:可是我要和他離婚後另嫁他人,應該是他失去了我,他應該才是痛苦的。
和尚:你錯了,你只是他婚姻中真愛的一個具體,當你這個具體不存在的時候,他的真愛會延續到另一個具體,因為他在婚姻中的真愛從沒有失去過。所以他才是幸福的而你才是痛苦的。
女人:他說過今生只愛我一個,他不會愛上別人的。
和尚:這樣的話你也說過嗎?
女人:我。我。 。我。 。 。
和尚:你現在看你面前香爐裡的三根蠟燭,那根最亮。
女人:我真的不知道,好像都是一樣的亮。
和尚:這三根蠟燭就好比是三個男人,其中一根就是你現在所愛的那個男人,芸芸眾生,男人何止千百萬萬,你連這三根蠟燭那根最亮都不知道,都不能把你現在愛的人找出來,你為什麼又能確定你現在愛的這個男人就是你生命裡唯一的最後一個男人呢?
和尚:你現在拿一根蠟燭放在你的眼前,用心看看那根最亮
女人:當然是眼前的這根最亮。
和尚:你現在把它放回原處,再看看那根最亮
女人:我真的還是看不出那根最亮。
和尚:其實你剛拿的那根蠟燭就是好比是你現在愛的那個最後的男人,所謂愛由心生,當你感覺你愛她時,你用心去看就覺的它最亮,當你把它放回原處,你卻找不到最亮的一點感覺,你這種所謂的最後的唯一的愛只是鏡花水月,到頭來終究是一場空。
女人:哦,我懂了,你並不是要我與我的愛人離婚,你是在點化我,
和尚:看破不說破,你去吧
女人:我現在真的知道我愛的是誰了,他就是我現在的愛人。
和尚:阿彌陀佛,阿彌陀佛
你我曾經深愛過的某人,無非也就是芸芸眾生中的一個,只是愛由心生,自以為他/她會是今生最愛,當你感覺你愛他,你用心去愛就覺的他/她最珍貴,當萬物歸原,生命仍然繼續,他/她無非也就是我們生命中的一個過客。
我們根本無法確定哪一個才是今生最愛,如果不懂得去珍惜,你身邊這個愛你的/你愛的人,在某一天,也會成為你身邊的過客。
找一個你愛的人不容易,找一個愛你的人也不容易。如果無法確定哪一個才是你最愛的人,何不在自己成為別人的愛人的時候珍惜這份感情?愛由心生,你告訴自己是愛他/她的,自然就可以愛上他/她。
如果你愛的人不愛你,也請記得:愛由心生。是你太過於把目光集中在他/她身上了,試著放開視線焦點,你會發現光亮的蠟燭到處都有。
愛與不愛,無非也就是在一念之間。
過去的事情過去的愛情,就讓它過去吧,那隻是我們生命的一部分,只是茫茫大海中的一滴水珠,只是漫漫蒼弩中的一粒微塵。沒有那些過去,也不會造就現在的你我。
珍惜當前,永遠勝於三心二意。

按讚追蹤:有錢人這麼想

我們是彼此之間重要的過客
可能我覺得係 但佢未必了...

我都對自己了解多d
好似比人分析緊我到底係一個點既人
平時好似一直都睇唔透自己到底想點/諗乜

新入黎

我自己都無咁了解自己

岩啊
呢一年成日都係度諗到底我想點 但係一直都睇唔透
多謝呢個post令我對自己了解多左

淨係呢一年先諗炸咩 我諗左2x年了

以前都會諗 但係一諗唔到就放棄唔再諗
可能今年環境有轉變 開始覺得要對自己有多d了解 所以今年係唔明但係都繼續諗

我諗唔到會繼續諗 個腦長期唔得閒 諗唔到就會成個人好蚊...
點解今年要對自己多d了解 正常水瓶係唔會了解到自己 至少我了解唔到

諗唔到自己想點會懶得諗
其他野可以咁睇得開就好 其他會諗到痴線
今年要搵工 所以想知自己到底想點

我今年都要搵工 岩岩grad 唉 前途茫茫
唔想屌得咁大力呀茶壺
每個人喺愛情上都on9過,但係on9夠就好收收皮啦
出又出咗去
佢做啲咩俾你睇吖

我只係唔甘心我變左佢既白老鼠 攞曬經驗就令佢對下一個女朋友好 下個得益曬 佢老母經過我之後 而家都開始欣賞佢既女朋友 唔再咁逼佢 呷佢d女朋友醋 佢而家既女朋友遭遇真係好我1000倍

邊個唔係咁樣成長吖...
你又係初戀?

佢係我第四個
但今次真係最深刻 我比左處佢
點解我喊到咁都無反應 仲可以同個女仔wts到哈哈笑
我係佢一齊左一年既初戀黎 點解佢可以變到咁
佢以前無左我又要自殺 又要死咁 點解而家會變到咁
講野同行為都hurt我 我最痛係佢話無愛情既性係唔舒服 咁你點解又會舒服到嗌到咁 我應該一野咬斷佢條J 死仆街!!!!!
佢約我出黎係玩我 係玩我 屌佢老母

你終於都屌佢老母啦😉

佢老母係拆散我地既人 我一直都好想屌佢老母

可能係你心存僥倖, 覺得你哋分手係外來因素造成。其實係內因

佢老母話我成日chur住佢 佢本身都係溺愛個仔 如果唔係去外國讀書 而家更加不堪設想 成日話我食住佢個仔 佢老母話如果我唔同佢個仔做愛就係呃佢個仔 屌

佢老母傻撚左?

的確係 我同佢拍拖唔係2個人既事 係佢一家人既事
講野同行為都hurt我 我最痛係佢話無愛情既性係唔舒服 咁你點解又會舒服到嗌到咁 我應該一野咬斷佢條J 死仆街!!!!!

你終於都屌佢老母啦😉

話說 有冇興趣同佢現任講你地琴晚ge 事

佢咁鐘意玩,你都送返份禮俾佢

你唔洗覺得咁做唔好

對佢好 先至係對自己唔好

好多老母唔鐘意女仔大過男,重要雙方都後生

同埋怕你管掂佢,將來個仔唔聽自己話

btw 講白d 即係你同佢有緣無分

佢現任都已經24歲 而佢得20 我都唔明點解個女仔會鍾意佢 佢咁撚on9 又唔係靚仔 死毒撚
佢老母話我成日霸住佢d時間喎 話唔鍾意我成日chur佢 因為我成日要求佢匯報 佢老母就話佢唔尊重屋企人
成日話佢係外國返黎都唔陪下屋企人 淨係陪我
大佬呀 愛情係2個人既事 佢屋企人就偏偏差隻腳埋黎 好黑人憎 成日私底下同個仔講我壞話 咩呢個女人前呢個女人後 我有名架好無 呢d野當然佢無親口講 佢最毒婦人心 如果唔係我問返ex 我都唔會知道佢呀媽咁毒 教個仔屌我 唔屌唔比第一次佢就係呃佢 因為之前都覺得要結婚了 可能知佢個仔毒 我咁好條件都肯受佢 一定有企圖 所以就話一定要攞我處先可以繼續拍拖 我果時都唔知喊左幾多了
佢老母以為佢個仔成日請我 但其實我完全無用過佢個仔一蚊 我堅持aa 未計我一直以黎寄去外國既郵費同不斷買野送比佢添 佢個仔只係買左隻公仔比我炸 就已經比佢老母鬧到傻 話唔好買野比我 好撚仆街 真心其實我係佢個仔身上花既錢仲多過佢花比我 唉
所以其實 我都受左佢老母好多氣 但我一粒聲都無出過 死忍 我覺得自己真係好慘 好委屈 而家仲要咁對我 完全無回報

會過去的,不過佢老母真係痴撚線。。。。

你個ex 有咩優點,又溝過你,又溝到個大佢4年ge...佢呢一年真係變左好多wo

btw 24歲個條女係咪傻ga 同個20ge 拍拖

有咩問題

我下次拍拖想搵返個大過我既 細過自己既真係好唔成熟
佢今日約左條女出街 去長洲 我記得我地2年前整左個大心心鎖 可能佢今日同條女整lu....我地一年感情 點解會唔夠一個拍左十日拖既女仔 我真係好唔明...唉

係因為新屎坑.....

我每次去長洲都會探下我地個鎖 唉

仲探乜鬼呀,佢有新屎坑仲會理你咩?都會嘅,佢同條新女散左無人陪/唔想自己一個人就會搵你黎頂住先

岩呀 佢就係岩岩同個新屎坑散左咪搵返我 之後而家新屎坑理返佢 佢就拋低返我
佢今日約左條女出街 去長洲 我記得我地2年前整左個大心心鎖 可能佢今日同條女整lu....我地一年感情 點解會唔夠一個拍左十日拖既女仔 我真係好唔明...唉

係因為新屎坑.....

仲探乜鬼呀,佢有新屎坑仲會理你咩?都會嘅,佢同條新女散左無人陪/唔想自己一個人就會搵你黎頂住先

岩呀 佢就係岩岩同個新屎坑散左咪搵返我 之後而家新屎坑理返佢 佢就拋低返我

所以呢,唔好理佢啦,你甘心做到咁賤咩?下個會更好

係因為新屎坑.....

我唔想呀 但係偏偏好掛住佢 我係度諗 如果佢真係返黎我身邊 我都唔會接受得到佢同其他人搞過了.......

True..

你del 佢id 算啦

你tag 完佢 俾老母或現任見到佢唔鐘意lo,一陣發現佢偷食 條女重唔飛多佢一次

講起佢老母ig 佢老母真係好撚on9 成日check9我ig 睇我d野 毫無自由 分手後我block9佢老母 佢老母又跟我blovk9我 之前ex po相話同我一齊 打一大段野 佢老母吃醋 話點解要打咁大段字 佢老母會follow曬佢所有既朋友 搞到我ex好撚煩 block佢又喊曬口話個仔唔要媽媽啦 好啦不如直接唔好比個仔識朋友啦 好無 怪獸家長
btw 我琴日影下個景po ig story 佢驚到即刻問係咪影到佢 話千奇唔好 我心諗屌你老母 咁撚驚就咪撚follow返我

結論係成家都痴ge....

有朋友同我講其實要慶幸走得快好世界 再係咁落去比呢家人折磨真係唔得掂

痴線果時我去旅行都要諗快d買左手信比佢老母先 怕佢唔高興 又有說話聽

🤦🏻‍♂️就咁睇,你真係甩難ge

我琴晚依然係痛到訓唔好 發惡夢 夢佢地扑野 十日扑七次 瘋狂係我個腦到loop
好想搵佢 好掛住佢 好想wts佢 但奈何tg都唔知係咪已經del埋我

有新女食 重點會搵你

加油啦 會起返身的

係因為新屎坑.....

我唔想呀 但係偏偏好掛住佢 我係度諗 如果佢真係返黎我身邊 我都唔會接受得到佢同其他人搞過了.......

而家只係唔捨得啫
水瓶女子最難駕馭,他們喜歡群眾,也樂於離群索居,對人的需要是可有可無。最難駕馭的原因,是她們那顆上進的頭腦。她們不會在臉上掛出鄙夷的神情,水瓶是熱情的,冷靜的是她們的心,她們是天蠍之外,另一個特立獨行的星座。如果你有一點笨,很快就可以認出她們──那道難以跨越的鴻溝。

講起佢老母ig 佢老母真係好撚on9 成日check9我ig 睇我d野 毫無自由 分手後我block9佢老母 佢老母又跟我blovk9我 之前ex po相話同我一齊 打一大段野 佢老母吃醋 話點解要打咁大段字 佢老母會follow曬佢所有既朋友 搞到我ex好撚煩 block佢又喊曬口話個仔唔要媽媽啦 好啦不如直接唔好比個仔識朋友啦 好無 怪獸家長
btw 我琴日影下個景po ig story 佢驚到即刻問係咪影到佢 話千奇唔好 我心諗屌你老母 咁撚驚就咪撚follow返我

有朋友同我講其實要慶幸走得快好世界 再係咁落去比呢家人折磨真係唔得掂

痴線果時我去旅行都要諗快d買左手信比佢老母先 怕佢唔高興 又有說話聽

我琴晚依然係痛到訓唔好 發惡夢 夢佢地扑野 十日扑七次 瘋狂係我個腦到loop
好想搵佢 好掛住佢 好想wts佢 但奈何tg都唔知係咪已經del埋我

有新女食 重點會搵你

加油啦 會起返身的

我fd話佢一定會搵返我 如果條女同佢再散既話
因為佢2個星期前突然ig direct我話佢拍拖了 叫我唔洗等
然後2個星期後 無啦啦問我出唔出去...

係因為新屎坑.....

而家只係唔捨得啫

唉呀佢快d去死 一年啦 我準備放低啦 點解無啦啦出現返喎 而家又要重新再忘記過...屌 好嬲 又好心痛 個感覺去返一年前分手既時候

係因為新屎坑.....

岩岩再次分係難涯d 嫁啦。 就好似戒毒咁,慢慢就會戒到 唔再掛住佢
水瓶女子最難駕馭,他們喜歡群眾,也樂於離群索居,對人的需要是可有可無。最難駕馭的原因,是她們那顆上進的頭腦。她們不會在臉上掛出鄙夷的神情,水瓶是熱情的,冷靜的是她們的心,她們是天蠍之外,另一個特立獨行的星座。如果你有一點笨,很快就可以認出她們──那道難以跨越的鴻溝。

我心從未冷靜

有新女食 重點會搵你

加油啦 會起返身的

因為佢2個星期前突然ig direct我話佢拍拖了 叫我唔洗等

係因為新屎坑.....

岩岩再次分係難涯d 嫁啦。 就好似戒毒咁,慢慢就會戒到 唔再掛住佢

佢話過 佢去左外國怕我自己係香港會比狗公撩 所以一定要keep住24hrs通話 話一定接受唔到我同第二個搞
咁點解而家反而係佢同人地搞左

有新女食 重點會搵你

加油啦 會起返身的

所以我之前啉話希望個次你真係最後一次見佢啦

佢當返你水泡咋,你唔好再送上門,捱多排會好d

佢話過 佢去左外國怕我自己係香港會比狗公撩 所以一定要keep住24hrs通話 話一定接受唔到我同第二個搞

因為佢已經唔愛你lo.....佢唔care 了

過去佢會用盡甜言密語黎令你開心 而家只係會呃你上床咋 開始唔好諗過去啦

你終於都屌佢老母啦😉

你唔洗覺得咁做唔好

佢現任都已經24歲 而佢得20 我都唔明點解個女仔會鍾意佢 佢咁撚on9 又唔係靚仔 死毒撚
佢老母話我成日霸住佢d時間喎 話唔鍾意我成日chur佢 因為我成日要求佢匯報 佢老母就話佢唔尊重屋企人
大佬呀 愛情係2個人既事 佢屋企人就偏偏差隻腳埋黎 好黑人憎 成日私底下同個仔講我壞話 咩呢個女人前呢個女人後 我有名架好無 呢d野當然佢無親口講 佢最毒婦人心 如果唔係我問返ex 我都唔會知道佢呀媽咁毒 教個仔屌我 唔屌唔比第一次佢就係呃佢 因為之前都覺得要結婚了 可能知佢個仔毒 我咁好條件都肯受佢 一定有企圖 所以就話一定要攞我處先可以繼續拍拖 我果時都唔知喊左幾多了
佢老母以為佢個仔成日請我 但其實我完全無用過佢個仔一蚊 我堅持aa 未計我一直以黎寄去外國既郵費同不斷買野送比佢添 佢個仔只係買左隻公仔比我炸 就已經比佢老母鬧到傻 話唔好買野比我 好撚仆街 真心其實我係佢個仔身上花既錢仲多過佢花比我 唉
所以其實 我都受左佢老母好多氣 但我一粒聲都無出過 死忍 我覺得自己真係好慘 好委屈 而家仲要咁對我 完全無回報

你個ex 有咩優點,又溝過你,又溝到個大佢4年ge...佢呢一年真係變左好多wo

有咩問題

我之前有講。。。女ge 27 28 男先23 24岩岩讀完書

但女 27 28 應該開始想結婚吧,但佢ex 唔似會結
深夜,寺裡一女人一和尚,和尚坐女人站。
女人:聖明的大師,我是一個已婚之人,我現在狂熱地愛上了另一個男人,我一天不見他都很難受!我真的不知道該怎么辦。
和尚:你能確定你現在愛上的這個男人就是你生命裡唯一的最後一個男人嗎?
女人:是的。我有很多年沒有動心了!遇上的這一刻,我不想錯過!
和尚:你離婚,然後嫁他。
女人:可是我現在的愛人勤奮,善良,有責任,我這樣做是否有一點殘忍,有一點不道德。
和尚:在婚姻中沒有愛才是殘忍和不道德的,你現在愛上了別人已不愛他了,你這樣做是正確的。
女人:可是我愛人很愛我,真的很愛我。
和尚:那他就是幸福的。
女人:我要與他離婚後另嫁他人,他應該是很痛苦的又怎么會是幸福的呢?
和尚:在婚姻裡他還擁有他對你的愛,而你在婚姻中已失去對他的愛,因為你愛上了別人,正謂擁有的就是幸福的,失去的才是痛苦的,所以痛苦的人是你。
女人:可是我要和他離婚後另嫁他人,應該是他失去了我,他應該才是痛苦的。
和尚:你錯了,你只是他婚姻中真愛的一個具體,當你這個具體不存在的時候,他的真愛會延續到另一個具體,因為他在婚姻中的真愛從沒有失去過。所以他才是幸福的而你才是痛苦的。
女人:他說過今生只愛我一個,他不會愛上別人的。
和尚:這樣的話你也說過嗎?
和尚:你現在看你面前香爐裡的三根蠟燭,那根最亮。
女人:我真的不知道,好像都是一樣的亮。
和尚:這三根蠟燭就好比是三個男人,其中一根就是你現在所愛的那個男人,芸芸眾生,男人何止千百萬萬,你連這三根蠟燭那根最亮都不知道,都不能把你現在愛的人找出來,你為什麼又能確定你現在愛的這個男人就是你生命裡唯一的最後一個男人呢?
和尚:你現在拿一根蠟燭放在你的眼前,用心看看那根最亮
女人:當然是眼前的這根最亮。
和尚:你現在把它放回原處,再看看那根最亮
女人:我真的還是看不出那根最亮。
和尚:其實你剛拿的那根蠟燭就是好比是你現在愛的那個最後的男人,所謂愛由心生,當你感覺你愛她時,你用心去看就覺的它最亮,當你把它放回原處,你卻找不到最亮的一點感覺,你這種所謂的最後的唯一的愛只是鏡花水月,到頭來終究是一場空。
女人:哦,我懂了,你並不是要我與我的愛人離婚,你是在點化我,
和尚:看破不說破,你去吧
女人:我現在真的知道我愛的是誰了,他就是我現在的愛人。
和尚:阿彌陀佛,阿彌陀佛
你我曾經深愛過的某人,無非也就是芸芸眾生中的一個,只是愛由心生,自以為他/她會是今生最愛,當你感覺你愛他,你用心去愛就覺的他/她最珍貴,當萬物歸原,生命仍然繼續,他/她無非也就是我們生命中的一個過客。
我們根本無法確定哪一個才是今生最愛,如果不懂得去珍惜,你身邊這個愛你的/你愛的人,在某一天,也會成為你身邊的過客。
找一個你愛的人不容易,找一個愛你的人也不容易。如果無法確定哪一個才是你最愛的人,何不在自己成為別人的愛人的時候珍惜這份感情?愛由心生,你告訴自己是愛他/她的,自然就可以愛上他/她。
如果你愛的人不愛你,也請記得:愛由心生。是你太過於把目光集中在他/她身上了,試著放開視線焦點,你會發現光亮的蠟燭到處都有。
愛與不愛,無非也就是在一念之間。
過去的事情過去的愛情,就讓它過去吧,那隻是我們生命的一部分,只是茫茫大海中的一滴水珠,只是漫漫蒼弩中的一粒微塵。沒有那些過去,也不會造就現在的你我。
珍惜當前,永遠勝於三心二意。

按讚追蹤:有錢人這麼想

我們是彼此之間重要的過客
可能我覺得係 但佢未必了...

move on

你終於都屌佢老母啦😉

你唔洗覺得咁做唔好

有咩問題

我下次拍拖想搵返個大過我既 細過自己既真係好唔成熟

我d ex都大過自己
你幾歲?

你終於都屌佢老母啦😉

你唔洗覺得咁做唔好

有咩問題

我之前有講。。。女ge 27 28 男先23 24岩岩讀完書

但女 27 28 應該開始想結婚吧,但佢ex 唔似會結

有共識就得
唔使理年齡

有新女食 重點會搵你

加油啦 會起返身的

所以我之前啉話希望個次你真係最後一次見佢啦

佢當返你水泡咋,你唔好再送上門,捱多排會好d

屌如果我唔down返tg咪無事囉 之前del左tg 前幾日手痕down返 就比佢搵返我

因為佢已經唔愛你lo.....佢唔care 了

過去佢會用盡甜言密語黎令你開心 而家只係會呃你上床咋 開始唔好諗過去啦

佢話佢已經唔係以前既佢 佢已經唔愛
我估唔到一個咁愛我既人都會唔愛 好痛呀真係
諗以前係無用了...真相係而家佢唔愛了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞