[2023 #6] 連登巴膠靜侯聖經啟示專區

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
大埔巴士走線係幾正, 就算271要入兩個總站都唔會感覺太差 (對比以前796系入幾個總站加掉頭位)
8個站就上倒公路.
唯一唔好係太和得堆72 74A 74D
出深長荔廢老區都唔差嘅
客源範圍大好多喎 好過795應該 就算全日咪又係日中30
271區內要22-25分先上公路 化碟跟271行30分上公路唔出奇
好似客量無之前東鐵過海咁差
覺得化蝶可以有一條大埔流水 30分鐘上公路線
再有一條富蝶富亨富善直出
太和72都唔係差嘅 大埔走線都正常 係要過2座山啫 但72已經做左長途大流水 開20-25都有人肯等
從54區/皇后山經驗上可見,
D人成日話新興直出,但問題係唔經返舊區(埔中/廣福道)同時做埋區內流水轉乘係唔會夠客,以現時新區人口流動睇。
所以272P富蝶特要埔中後要跟返271/72X/73x行法上公路,如果唔係非繁唔洗諗住密過30。
咁我覺得272e全日拉上富蝶有用啲 廢老區出長荔深會有保證啲 272p只係出到長荔仲要上返葵芳葵興 再加絆石角 非常噁心
比起對家比錢人遊車河
算係咁啦
咁可以73X一拆四用273X+X73X+新73B+X73B。X73X富善埔中總站後經太和路不停站,吐公,林荃錦飛站後跟73X至荃西站
73X縮去文娛中心廣福道後改經林荃錦飛站後跟73X至荃西站。273X富善埔中總站太和路飛站吐公林荃錦飛站後跟73X逆走至可風中。新73B跟73X至荃錦再跟273X至可風中。
鳩巴班次好左啲 屎巴依舊偏差
整走36呃錢正仆街, 梨木樹果兩條區佬只係識BAN 36B 改快
最衰紅屌個站太衰, 唔係大河道/大窩口都應該有魚上, 如果和宣合道梨木榭村個巴士站上落應該有得打吓.
非繁我直頭覺得班人唔多會出城 要出城嘅人口又唔夠支持巴士線服務

以後武肺時期客量 強如73 74都唔夠底全日分拆
遲啲全面通關逼爆九家姐客量應該會再升
如果唔落地底
去深長荔, 開272X (轉286X) 之前真係冇選擇, 正常人唔會去獅隧轉車 (得86C 87D)
又冇理由72X 去旺角轉車, 應該都唔會73X轉36A

去美孚我會72轉6 訓到尾先轉, 73X 轉46X 要中間轉, 唔爽
272E 個價錢牌搵笨, 仲貴過W3.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞