覺唔覺得坐井觀天既青蛙其實比其他青蛙更加自由

139 回覆
103 Like 109 Dislike
一個好簡單亦經過幾千年既實驗證明你既推論某程度正確
就係每個人都覺得細個小朋友個陣最天真無憂無慮,開心且少煩惱,假設無家庭負面因素影響前提下。
其實呢個topic好有趣, 唔明d人做咩係咁屌樓主。
其實套落寵物都一樣, 好多寵物既territory同"見識" 都好少, 有d仲成世唔比出門, 但一樣可以活得好開心。

不過有個caveat, 你既自由被Physical 處境同自己個腦既局限真實地限制 vs. 有他人/agent 刻意去限制係兩回事黎。

最後只能夠講人既慾望太多太複雜, 就連土著都一樣要食煙/psychedelics, 成日開派對黎解悶。就連憑空發白日夢已經可以將好多慾望無中生有。

敝除飲水食野呢d生存慾望, 最高境界都係慾望連同解決辦法都係腦入面一次過進行。

地球裏面嘅人類就好似井中蛙咁
明明宇宙咁撚大
自己係地球話哂事就當贏咗,好自由啦
井中蛙都一樣好自由
首先你要定義何為自由度同自由
第一句咪定義左
同埋假設你用青蛙去相比
井中同井外青蛙
其實只係能力不足同環境壓力
令到佢地個感覺自由度唔夠

但人唔同
有錢就可以令能力不足同環境壓力依兩種因素減低
所以所謂自由 快樂度 喺成年人角度
都係要擺錢落去

而當錢喺主流社會係都係最直接一個令人會感到快樂既事情時 (99%人)

你個講法已經無力去證明後面既野
唔知你係曲定直,但我既睇法真係咁喎,現代人同未來人比都係井中蛙,正如我中間古代人同現代人比較。

現代人見識都係局限於地球,思想範圍都係地球,最多都係引申到太陽系,唔會有人諗今日要熱到仆街去海王星旅個行避下暑咁。但係幾百年幾千年後既未來人就可能會有呢個需求會想做呢件事,然後心諗海王星機票好貴去唔到。

而我地只係需要比較你今日覺得機票好貴去唔到既地方個邊界可能只係講緊遠過歐洲/地球,幾百年後果陣機票好貴去唔到海王星果條友,佢實際上去唔到既地方係火星打後/太陽系,成個太陽系都發展晒但係佢火星打後果d全部都去唔到。當scale放大後佢就等於監禁。
都唔算好多人屌,暫時好正常,其實冇乜人理就真
其實你係想講Ignorance js bliss?
其實你係想講Ignorance is bliss?
你咁樣係比較緊有錢人同窮人既個人自由度,如果你用錢做變量,對比原文用井做變量,咪即係井既範圍等同錢既多少。
我都唔知自己係咪講緊

我只係嘗試比較咩情況對個人黎講會更自由,然後得出井底蛙好似更自由呢個結論,想搵人討論下。
咪撚on9,古代人好似你咁蠢咩屌就算古代一個農民,好大機會都聰明過你
偷換「自由」嘅概念。「自由」即係可以自主作出選擇,井面嘅青蛙只能過井入面嘅生活,佢呢啲根本唔叫自由,只係無知同無選擇,除非佢知道外面世界係點,有機會走而唔走,自己選擇住喺井入面,至叫做「自由」。
冇得比較
兩隻青蛙都唔同 每個人都唔同
自己顧自己
同聰唔聰明完全冇關係
井內蛙個世界就係得井內,生活於井外對佢黎講唔係一個應有既選擇。正如你生活係地球,你唔會覺得生活係木星對你黎講係選擇,所以冇得住係木星唔會減少你既個人自由度。

只有當井內蛙對世界既認知擴大左(出左井外),佢先會意識到井內生活係更加不自由,相對如果井內蛙對世界既認知維持於井內,佢自然就係掌控緊佢個世界。
但你講緊青蛙因能力而被外在因素影響而導致自我感覺既自由度減少 唔可以同人相提並論
人類可以適應新環境 能力上可以學習

首先你要討論要撇除謬誤 而且要有相對性先可以比較
講緊你嘅智商問題

一個小朋友無家庭照顧,同樣會產生成年人要面對既問題,你咁樣撇除係唔合理
咁地球人係唔係自由?

偷換「自由」嘅概念。「自由」即係可以自主作出選擇,地球人只能過地球入面嘅生活,佢呢啲根本唔叫自由,只係無知同無選擇,除非佢知道宇宙銀河系外嘅生活係點,有機會走而唔走,自己選擇住喺地球入面,至叫做「自由」

有冇發現,「自由」係咩本身就可以變來變去?
係隨住個人本身諗法,能力,需求改變

一個人自細出生係和尚寺
佢做咗和尚,
係廟裏面敲經唸佛度過咗一生
你唔會唔覺得佢唔自由?覺得佢好可悲?
可能你會,但佢唔會。
除非佢見到個靚女,好想屌佢,覺得自己無得屌,好唔自由。呢一刻佢產生唔自由嘅感覺

又好似人哋養寵物
你會唔會覺得隻寵物好慘,好唔自由,想令佢回歸大自然?
你又點知佢自唔自由呢?佢又會點選擇?

蜉蝣一日就死。擇都無得揀。咁佢係咪好唔自由?應該畀佢揀自己出唔出世。

自由係相對。你又點知自己係自由?自己又無被無形大手操控梗?
你又覺得人要做到點先算係自由?
如果井中蛙一生都過得好舒服,又有何不可?

利伸:
唔係反對大家去追尋更大嘅世界
人係應該嚮往自由
但無需恥笑其他「井中蛙」
正如移民撚無需恥笑留港撚
如果一個人由出世到死亡都唔會同「外界」有接觸既話(即係永遠只有佢一個),你講既野會成立,因為有討論就有一點唔一樣就會產生懷疑同好奇,然後就有慾望產生,人就係咁樣成長同進化
相對主義
一切二元對立都係比較出黎
自由係相對於較少自由下比較出黎
大既物件要相對小既物件先有大既定義
高低 快慢 自唔自由 都係一樣道理
冇比較就冇傷害
咁個和尚佛經參透咗
即使同外界有接觸
都係皈依佛門,豪不動搖呢?
又自唔自由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞