[apple已死]iPhone/iPad 問題集中討論區

117 回覆
3 Like 3 Dislike
近期好多post關於iPhone/iPad嘅問題
集中一個post問
Q:我部iPhone 啲電去得好撚快,點撚樣算?
A:前往app store 下載 Battery life 大概睇下粒電得返幾多(只供參考。同apple佢地check到個百分比有1-5%出入)
有保養低於80%會免費換電
冇保養就坊間換電池 $200左右
Q:我部iPhone 6/6plus touch唔到,隻moon頂閃閃下,有黑白色間條同方塊出現,lock screen幾次又work返
A:80%係touch ic失靈/虛焊,iphone6/6plus通病,常見於iphone 6plus,apple會推比外判搞,報價換機$2x好似係)
坊間有更換touch ic服務,價錢大約$350-$500不等

再次強調,閃得俗稱[鋼琴鍵]嘅畫面,極大機會係ic問題,極少部分係moon嘅問題,換moon只係解決一陣,之後又會舊病服發。
Q:我部iPhone 6/6plus touch唔到,隻moon頂閃閃下,有黑白色間條同方塊出現,lock screen幾次又work返
A:80%係touch ic失靈/虛焊,iphone6/6plus通病,常見於iphone 6plus,apple會推比外判搞,報價換機$2xxx (好似係)
坊間有更換touch ic服務,價錢大約$350-$500不等

再次強調,閃得俗稱[鋼琴鍵]嘅畫面,極大機會係ic問題,極少部分係moon嘅問題,換moon只係解決一陣,之後又會舊病服發。
請指教 小弟部iPhone 6 最近touch唔到同埋ghost touch 情況次數多左 請問各巴絲去坊間邊間鋪頭整信譽好 另外整要唔要backup晒所有野
唔該晒空白兄,集中討論👍🏻👍🏻
請指教 小弟部iPhone 6 最近touch唔到同埋ghost touch 情況次數多左 請問各巴絲去坊間邊間鋪頭整信譽好 另外整要唔要backup晒所有野

有冇閃黑白格仔?

話說你轉左公司?

話說你轉左公司?

無呀。我攻擊力澎派,呢期撚緊N廠打手
做返啲實事未幾好
十卜
做返啲實事未幾好
十卜

十仆寶寶

有冇閃黑白格仔?

做返啲實事未幾好
十卜

十仆寶寶

Note FE 太貴
做返啲實事未幾好
十卜

十仆寶寶

Note FE 太貴

要返黎做陣Apple 打手先
做返啲實事未幾好
十卜

十仆寶寶

Note FE 太貴

好心你啦,note fe 效能仲衰過碌柒,比心機出post等三叔早啲派部碌爆你玩仲好啦。老實講你部s8除左正面靚啲外真係無咩好吹奏,睇真正嘅旗艦碌爆有咩表現好過。

有冇閃黑白格仔?

Moon問題

有冇閃黑白格仔?

Moon問題

今朝起身發覺個MOON頂出左灰色邊,仲要閃下閃下 原本今日拎出去整 但8號波 呢排黑到呢

有冇閃黑白格仔?

Moon問題

今朝起身發覺個MOON頂出左灰色邊,仲要閃下閃下 原本今日拎出去整 但8號波 呢排黑到呢

拿 呢個係底板問題

有冇閃黑白格仔?

Moon問題

拿 呢個係底板問題

剛剛拎去整 衰2樣 touch ic 同埋個芒
早幾日係3出左部7plus
返到去先發現個mon左上角鬆鬆地
同埋sim卡槽好似突出左 入唔晒咁
冇買applecare但有保 去apple整洗唔洗錢
定會免費換個mon比我?
有無機會出部新既MINI 9.7好重
有無機會出部新既MINI 9.7好重

好大機會冇

有冇閃黑白格仔?

Moon問題

拿 呢個係底板問題

剛剛拎去整 衰2樣 touch ic 同埋個芒

Mon就好大機會水你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞