[I/A]魔力寶貝:新世界(5)兔年好運年頭到年尾

540 回覆
1 Like 2 Dislike

歡迎活躍玩家加入S1公會:Lihkg
每日記得
家族建設,捐獻,餵食家族獸
三樣野都係好快做完

限時8點家族任務:

訓練家族獸(組隊)星期日:只係要打一次,但最好攞最高分,殺晒全部怪

家族資源爭奪戰(組隊/單人)星期二同四:主要搶挖礦拎分,某時間會有中央礦,所以人多有極大優勢,贏左有多d超級技能書bid同家族分紅(金幣)

家族酒會(組隊)每日:烹飪,之後組人掛機/開團打大地鼠拎材料(烹飪好有用),食晚宴
FlyOn族長

(updated on 19/1/2022 )
新手攻略文

揀職業

前提:

基本上每個職0或者微課短期內都唔會過得太好
冇人帶之下只能打d易既副本
不過有人帶有人幫 慢慢farm都會漸成氣候
有啲剩課月卡既玩家都上到榜

而中課或者重課就揀咩職都會受歡迎所以唔討論
以下係從小課既平民玩家角度出發

for TLDR: 冇咩事揀魔或者斧會輕鬆d

- 性價比最高 有人稱今集魔力叫魔師寶貝
世界boss,地下競技場等因為有穩定既輸出能力同高魔防
高難度副本都有亮眼既表配 基本上係最稱職既打手位
今集魔師加血仲要唔會扣精神 啲王又唔高魔防(暫時)
小課整少少裝整高魔攻已經大大力
唔怕冇人組打王或者升lv, 單機boss都悠然自得
天賦仲要有一邊buff寵,玩埋勁寵相輔相成
不過缺點係ser而家太多魔師,裝價平均應該係全職最貴
最高質嗰啲直頭上天價都搶唔到

- 太多0課玩家玩,搞到經常因為易死同低攻比人唾棄,某支那食屎狗大佬公開揚言唔想組弓,但其實敏毒弓打王超好用,不過要快過哂啲輸出都要下啲功夫。亂射清怪有效但單機如果冇靚寵都只能靠乾坤,毒弓就比較失色。

- 小課偏向做buff 工具人,講輸出唔會及斧,但迅果技能可以令戰術更多元化(pve例如牛三秒山賊)。開天賦之後開場同造成傷害都會有必出現既全體buff同敵方debuff, 性價比都算高。各類組隊pvp pve都好受歡迎程度都一般,好平均既職業。

- 單體輸出最高,差唔多練度既情況下打經典boss猶大其他職打緊四五百既時候斧士可以爆擊打出四位數。去到中期世界boss,經典boss 之類既攻略都係將對面逐一擊破,今代斧唔扣敏唔扣命中,pve甚至pvp目標閃避唔易build之下既斧都算繼魔之外既最大贏家。斧士唔多人做,裝備都唔算太貴。想玩大大力啪啪聲既必揀。

- 暫時全ser最缺,就算出埋轉職卡都會見到xxxx缺咒。勁咒橫行pvp pve (60lv前), 除咗羽量地下競技場要五法之外基本上任何副本有隻基本以上既咒都易過關好多。問題係小課又唔識build既咒師好易雷,所以係小課有限制資源既情況下揀裝一定要慎選同埋入副本前既前期工作要做好。不過自從有唔少攻略教平民咒師點上80忽抗之後就令咒師平民化咗好多。單機道場好易控,pvp都易上高排名。基本上肯投入資源搞隻人都無得輸。但始終咒師人物能力要求比較高,又要忽視抗性,又要敏高,預咗冇乜其他錢整寵。

- 雖然每隊都要一個,但而家傳師氾濫,搵組都唔會好似咒咁輕鬆。補量靠魔攻,所以同魔師撞撞地,補量加成飾品又好貴,打副本需求高血魔高防得黎又要唔可以太慢,補量唔夠又比人話食水好過,補得慢又比人屌,打手眼中補得差啲或者死先又成日比人捉黎做戰犯傳教係好彩有聖誕波波救一救,不過小課又未必買得起。單機道場或者pvp唔係靠勁寵都幾辛苦,綁定金樹雪人又冇輸出,完全係吃力不討好既職業,仍然有志做輔助可以考慮下。

開始升lv

1-50lv: 跟主線支線,每日任務盡可能有經既手段都做哂佢,唔好哂錢換裝整裝,50後先開始搞下,有多既金儲起佢,除咗藍史樹精其他寵一律唔好掂,就算捉都要搵有價值既銀卡5lv寵黎捉,如黃螳水龍之類大路野,五檔內擺上交易所都會有人要,活力值記得唔好爆上限,人物傳記經典boss可以搵族人幫。得閒解埋愛心,挑戰,偵探任務,唔夠打又係搵族人幫。入咗族可以餵族寵有經,每日活動酒會記得去,後面食物材料好緊要。

50lv -54lv: 50解鎖時空副本,每星期都至少打上困難甚至地獄,天賦對你戰力同戰鬥表現都好大影響,呢個時候族人又幫到你。可以考慮搞下寵,升下名聲,覺醒印記盡量學滿。每日一條可以考慮牛二三之類,唔夠又係搵族人一齊打。

55lv-59lv: 解鎖世界boss,每星期15次,都係要打滿,有爛裝幾十萬金一件,晶可以整金裝,可以靠痴族人,有返咁上下實力可以一齊打3/4lv,愈高lv箱愈好獎勵。開始街團會要求戰力,但你覺醒基本裝之類有做都會夠下限。

59lv打後入game再講。

Q&A
1. 點賺銀幣?
-> 覺醒印記,衝水晶之類都要一大埋銀幣。千祈唔好用金幣直接換銀,係on9既
你可以考慮捉5lv銀卡寵升高分黎賣銀,4900分~5099分可以賣600萬。關於呢方面遲d再整合,詳見寵物換銀幣/改圖/王印。

2. 點賺金幣?
-> 除咗人物解鎖或者唔同任務會送金外,每日任務做完都有800金。每日會有at least 五張金封印卡(世界boss再加),可以捉d 5lv銀卡寵去賣,例如-0白狗/幻歌妖/白靈之類都有十萬金,-5都有一萬左右金一隻。另外每日都有千零活力值,可以掘原材料去賣交易所,而家6lv木一舊都百幾金。後面少少可以用你既運氣黎整裝,靚裝就百幾兩百萬一件。

打住咁多先,下篇講下寵
[I/A]魔力寶貝:新世界(4)有活動未,唔要儲值活動
https://lih.kg/zbgmttX
#793 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
By苑夜有J絲打

尋日見到呢個面具幾得意
無乜人有,好耐之前交易所見過一次
lm
留名
新手想問下弓手有冇邊隻寵最夾,同如果課金應該用黎抽寵?
睇你好唔好運
最實際買寵整人整裝

寵就睇你點玩法
同埋預算
Lm
如果課寵,係咪應該黃金樹好過熊貓?
我覺得係
黃金樹萬用架
熊貓真係俾我拎黎日常練功/超級降臨用
有錢既兩隻金樹都得
練到後期金樹會有用好多
又有花生食
有冇天賦點各級既需求
好想快d點到落最底玩毒弓

其實後期點到毒爆,係咪應該配返隻殺手蠍做體寵
整到全場中毒再亂射毒爆
其實自己睇下D描述 都知道掛
請問S1連登公會有冇分支?見到Lihkg滿左人

利申:新人入坑
丸子呢咁?
依期好似好多人收丸子
邊有講 照推算應該係每10點多5粒天賦魔晶
去到50點應該要55粒 先點到一點?

咁計法分分鐘玩半年先點到落最底
丸子都勁,但要比心機時間改造同學超技
要課既丸子其實幾勁 高輸出 不過改造要洗唔少錢
坦寵雪人金樹都勁
開左105個位了
無分會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞