捕捉美國強勢股/ Momentum Style -50

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
橫睇掂睇都覺得市寬真係越嚟越勁
呢兩日早段都幾chok,但接近尾市就d 升勢好穩定
我想問大家師兄, 你地會唔會set d rule 俾自己, 例如即日買完(可能entry point 入得差), 即日輸3%, 會唔會cut loss, 再睇定d, 還是跟返原本自己個plan 行
想問吓GE算唔算做緊VCP?可以偷步搏一搏?
一月三號先似VCP突破多啲而家very overextended
跟原本止蝕
明白, 我自己都係咁諗, 因為你plan 既時候, suppose 係最清醒 🙇‍♂️🙏
開始見到 D股係升得嚟
諗住估佢day low 睇下入唔入到
最後都係食白果
入唔到就搵過下一隻
唔需要再同佢糾纏
態度正確
永遠都要做之前有哂準備
入得去就要跟個plan 行
個market 咁大咁多股
如果身處牛市初期
你根本就唔需要介意miss 咗一兩次機會
因為有無千無萬個機會等緊你
我前日入咗小小
之後short咗可樂同MRK
望係咁望有牛市初期la, 暫時個市場冇咩消息, 都係好事, 希望7~8月嗰時咁, 之後9月又插水
呢排大型股響 screener 出現嘅比例越嚟越多
其實係幾有助大型指數向好
當然亦都要睇返所謂嘅大型股係邊一類
如果 screener 出嚟嘅大型股偏向 value 股多
響 SPY / QQQ 呢一類Growth 股佔多嘅指數
強度可能相對無咁明顯或者影響力無咁勁
揸均權指數 / value 為主嘅指數會相對好d
同埋繼續留意美市以外市場
依家美市以外市場仲係相對勁過美市
yes, 呢個都係一個幾好既現象
sp500

算唔算極度Bullish
牛市係開市弱收市強
ok!
琴日前日咁多ma buy 訓左教?
啱嘅
啲指數又去到啲大位 都預會回
都係最緊要自己舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞