(樹窿) 即將分手 岩岩分手既你 入黎取下暖

1001 回覆
456 Like 9 Dislike
學識左不能100%愛人,這樣會透支。
明白,愛一個人係要俾適當自由以及信任,你咁樣諗嘢其實對方好大壓力
我以前都係咁,最後搞到自己精神緊張,而其實對方會覺得好大壓力。
琴日講咗分開下冷靜下 但我今日而家好想好想見佢 比佢攬住我 想喺佢面前喊
分得
好人好者做乜傳銷
前日分咗手
一齊咁耐每次都係為咗信任問題分手
前日本身都好地地話出去睇戲
係我喺電話突然自己身痕講起呢樣野
令佢又覺得我好撚煩
然後大家都好嬲咁講分手

因為之前發生過太多野 令我俾唔番100%信任佢
其實都知再一齊落去都會繼續圍繞同一樣野係咁loop 遲早都係要分手
但係最後佢當我係仇人咁鬧到我一文不值
Block哂我所有野 用咁嘅方法結束呢段關係
我覺得心好痛
好認同
但呢樣係佢做錯 如果大壓力係佢既責任 做錯事應該要承擔返

如果佢因為大壓力而分手 咁只係佢唔成熟
講得冷靜期真真係冷靜下 唔好再比自己既感性既覆蓋住
自己一個過一排 可能會有新既體會
起碼我宜加係
你要比多啲時間自己
感情既失去唔係一個月可以解決到
半年後你睇返 可能已經有新體會 起碼 (相應)會無咁痛
如果過左去 而你又選擇原諒 個啲痛 就留返係個心到 0%晚信任都應該自己慢慢build up返
佢錯 佢改過 仲係咁提 就變左好難受
對佢對你都係
尋日決定同一齊左十年嘅女朋友分手
原因係我唔啱feel比唔到佢想要嘅生活模式佢
佢唔想妥協但又唔捨得我地呢段感情
其實我知道左佢為左咁掙扎左好耐
我唔忍心睇住佢日日都咁唔開心所以忍痛放手
但我真係好唔開心
佢陪住我經歷左人生成長得最快嘅十年
呢十年我一直都係為左有更好嘅生活去努力
到我終於有能力去同佢計劃下一步嘅時候佢已經唔喺我身邊
忽然間做人冇晒目標唔知為乜
佢都未放棄ching點解要放棄
搵次認真坐低傾下關於大家嘅價值觀
我覺得如果達唔到共識嘅話真係要分手,去到呢啲位愛係唔足以解決問題

我係過來人
價值觀唔同,你想食buffet我想食茶記
大家都冇問題,問題只係呢刻嘅大家唔同步
同你經歷差唔多,不過喺嗰段感情入面冇你咁成熟

我俾你嘅建議係,用啲時間沈澱下先,識多啲唔同嘅人,唔係叫你搵水泡,而係同人相處嘅過程會知道自己係一個點嘅人

我覺得步伐唔一致真係好難解決,如果真係解決唔到,換個角度咁去感激對方嘅付出令煲擁有過咁長年期嘅感情,同時將過去嘅經驗變成你成長嘅養分,我都係咁同自己講
我最初有諗過只要我捉住佢手繼續向前行
總有一日我地會突破到呢個難關
佢最初都有答應我願意去試
可惜試左一排佢依然係咁掙扎仲係成日喊
令我意識到我唯一可以幫到佢嘅就係放手

曾經我以為只要大家之間有愛嘅 咩問題都可以解決
可惜心理上情感上嘅問題唔係咁簡單
我冇野可以幫到佢只能靠佢自己
佢想過自己想要嘅lifestyle 我冇辦法帶到比佢 我唔想咁自私去剝奪佢未來嘅可能性

但留低果個真係好痛
呢兩日我經常都會諗返大家相處嘅點點滴滴
連第一次出街嘅情境都會諗返起
曾經我以為我地可以有好多個十年
估唔到過左第一個十年就要完結
咁聽落道理其實你都明,情感上難受我都好明白
唯有咁講啦,你無悔遇到呢個人,因為佢令你知道自己係點同想要咩野,只係好不幸地你地唔同步
佢同我講其實佢都有好認真諗我地呢段關係
但佢呢刻始終克服唔到佢嘅心理關口
我諗佢點要試過先會心息
有時我會諗可能係我地個timing唔啱
我地大家都係第一次拍拖
假如係同我拍拖之前有另一個男仔曾經做到佢想要嘅野
可能佢今日好容易就會說服到自己妥恊同我繼續一齊

要停止自己亂諗野係最難
就算到而家我都會擔心佢冇飯食 驚其他男仔對佢唔好
但我已經冇權去擔心佢呢d野
有時都好討厭自己點解好似好偉大咁
搞到自己咁辛苦
你嘅內心劇場我都經歷緊,建議你睇吓被討厭的勇氣
補充,你要將對方同你自己嘅課題切割開
佢過成點你冇得揀,但你可以決定自己過成點
好多時選擇權都唔係自己手
或者 當對方既情況套入去自己到既時候
一樣好難做到決定
至少自己過成點可以由自己選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞