豆柴返左屋企3日,依家淨係1日1-2餐,好擔心

88 回覆
0 Like 39 Dislike
希望佢冇病冇痛 可能狗狗都係適應緊環境 不過唔怕一萬只怕萬一
耳仔睇唔清有無污糟
鼻頭今早係時乾時少濕咁,依家就濕濕
眼唔見有眼屎或眼水
毛係令立立同乾燥之間??唔識點睇
寵物店
咁其實唔係寵物店買,可以係邊到買?
花心機搵良心breeder(好環境果d,唔係淘寶大陸貓狗落黎再收「領養費」果d)會係個好開始
年中見太多係寵物店/黑心breeder買完貓狗周身病,傷苛包都算,最慘係傷感情
所謂好既breeder根本唔會賣比普通人
我果兩隻5個月大 浸十分鐘就夠哂
浸幾個鐘仲要用浸冬菇比
唔識咪撚害人啦,浸淋佢十幾分鐘都夠啦

建議你都係帶佢睇睇醫生穩陣啲
垃撚圾
樓主我支持你買架
果啲叫你搵人/領養果啲收撚皮啦
煩撚到癲
明碼實價買唔好? 晒鳩我時間精神同班撚屌溝通
就係養緊你浸幾個鐘朝早果餐點餵?唔係真係學人浸冬菇浸過夜呀?

人地想浸淋啲食,你就當發酵咁款
睇醫生啦 on9 係到問連登仔
樓主最後睇左醫生未
養寵物本身就晒精神時間
怕麻煩就養掂自己先啦
何況幫寵物店散病貨既傻閪真係唔少,我都支持佢地繼續做苦主
幼犬最好食番puppy糧呀
食幾多gram每隻糧都唔同
你要自己睇營養標籤計番岩
如果你要轉糧,都要慢慢溝少少咁轉

柴犬好挑食可能食厭左
浸糧其實浸幾十秒就得
不過佢係換牙唔肯食先可能考慮浸下
樓主而家狗狗咩情況?
真心想知點解咁講嘅?
你諗下幾個月大既BB係食咩、人都係要食粥水、飲奶、濕口既野。乾爭爭點會易入口。

BB幼犬要食BB糧,用溫水浸30秒,等乾糧濕濕地
另外佢嘔少少黃膽水應該都係肚餓、但又唔肯食野先會咁。

其實份量既野唔洗刻意量度咁死板、你要觀察狗狗食量,慢慢調節。你試下將D糧鋪平一層,再慢慢 加減份量。
真係專業既breeder唔會阿豬阿狗都賣,一隻柴最少都近十皮一隻,佢地要顧住自己既招牌,同埋好多係會等到絕埋育先賣,當現而家個個都叫自己係breeder就攞d大陸配種狗出來賣,來源係邊唔緊要,最緊要隻狗係健康
我知貓嘅breeder都會等隻貓絕育先賣俾人,但未去到成十萬一 隻,通常一萬到三萬就有交易,原來狗咁貴
我見香港唔似貓咁有cfa cat show,香港有冇狗展比賽
好似買錶咁,撈同casio都係叫做錶,一個比錢都冇得買,另一個任買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞