豆柴返左屋企3日,依家淨係1日1-2餐,好擔心

88 回覆
0 Like 39 Dislike
豆柴返左屋企3日(22年10月25出世,依家就3個月大,約1.5kg),依家淨係1日1-2餐,好擔心

17號

黃昏帶返屋企(寵物店俾左一袋乾,兩種口味肉泥俾我)

教我用糧杯(係佢地到買既),每餐餵到一條線個位(50g)乾糧

一日三餐,乾、肉泥、乾咁餵

17號晚餵乾糧,糧杯到50g位,好快清哂,訓前有尿尿

18號

朝見到半夜有尿尿過,不過為朝早7am餵一半約25g糧,食完就有屎屎(一條條好正常)

12pm正中午有尿尿過,(玩之前有餵糧不過唔肯食)不過之後放出黎又跑又玩,玩完無耐,3pm休息緊無啦啦嘔少少口水(白中少黃)

4:30pm左右佢有屎尿,都係一條條好正常,不過玩完又係有嘔少少口水(白中帶少黃)

嘔完又訓覺

去到8pm食飯先食得10粒乾糧

9pm沖完涼有尿尿(吹乾緊時尿尿可能太緊張)

9:30pm用少少零食粒溝埋先肯食25g乾糧

19號

4am,見到狗狗嘔返大約十粒大粒既乾糧(第一晚食哂50g都未試過)、同埋有尿尿

9am(今日早餐遲左少少俾,因擔心消化唔到先嘔),肉泥+壓碎乾糧大約13g,有食哂

11am 放出黎玩好精神,有尿尿

啱啱3pm餵肉泥+壓碎乾糧大約13g,佢完全唔想食

--------------------------------------------------------------------------------------------------

我上網睇到好多文,見到幼犬1-2kg都係每日總共餵20g-40g(我當中間數30g,每餐約10g)

不過寵物店話每餐餵糧杯50g條線,我都唔知信邊個啱

我係寵物店有買成犬糧(唔係依家食緊乾糧,佢另外sell埋我買),包裝寫<2kg 每日35g
心諗反而依家呢包乾糧要食50g一餐???

新手第一次真正養狗狗(屋企人有狗,不過屋企人養大,問佢地都太耐之前所以唔記得幼犬時係點)

想問依家佢一日食唔夠3餐會唔會唔夠營養?
其他時間大部份都係訓覺我都ok,係食野佢好似唔係點食我擔心
唔知係我擔心過頭定要去睇醫生

每餐我都係放低餐碗,夠時間就收走
餓返幾日先,唔食兩日嘢唔會死嘅
附一張狗狗訓得好衰既相

D狗肚餓屎都會食
幻狗唔浸腍稍稍去俾佢食吖?
咁之後應該餵個份量係點?都係3餐
見狗狗琴晚d乾糧好似咬唔爛咁,咬完又吐又再咬,幾次先食到粒,所以今朝先壓碎d乾糧,明明第一晚唔係咁
要用水浸
寵物店有話唔洗浸糧,話狗狗夠力咬,所以我未試過浸糧
係咪用暖水浸幾分鐘?
啲幻狗食飯好似搶屎咁,都唔知有冇真咬,同埋可能太細粒佢唔咬直接呑搞到哽到嘔
第一晚舟車勞頓咁攰點食得開心吖
我嗰陣用熱水浸一陣,浸到有少少發發地就倒左啲水去吹風扇吹凍佢,如果隻嘢唔係好飲水就連水一齊吹凍佢俾佢食
真係50g幾分鐘食哂,所以我有諗過係咪餓左狗狗幾日,加上我揸車返屋企盡量揸得好定,狗袋有人扶住,所以狗狗好彩無暈車浪無嘔
出面應該一日得一兩餐,唔好俾佢哋大得咁快
熱水即暖暖地水定真熱水?
我用熱水浸幾浸半腍咁就倒水吹風扇
果包糧個feeding guideline 寫幾多
今晚試試,唔該巴打
冇浸嗰啲當零食咁得閒一粒兩粒等佢習慣咬嘢
佢俾果包就無包裝,話係幼犬乾糧,就係膠袋袋住
另一包就成犬糧,話食哂依家呢包(膠袋袋呢包)先轉成犬糧
睇醫生啦on9
問醫生好過問連登仔
幾百蚊咪撚慳 一係唔好養
其實你唔洗咁撚激動,我仲擔心過你
不過我依家先帶返黎兩日,所以我都有諗係咪我太緊張
咁過癮
佢而家得3個月唔好咁快轉成犬糧啦,營養唔及幼犬糧,等到10-12個月大先轉都未遲

最緊要佢大小便正常有精神就得,嘔可能佢有時食得急都會嘔,驚就少食多餐,唔好一次過比太多,一日三餐都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞