用兩份cv申請同一個post,一份rejected,一份有得in仲有offer

21 回覆
146 Like 12 Dislike
我個fd用兩份cv 申請同一個job,第一份cv係真嘅。第二份都係真嘅,但係要扮大陸專才,將自己個名改做蝗語拼音,再係旁邊用個括號加個殘體字中文名。結果第一份rejected,第二份有得in。
佢話宜家好多hr同team lead都係大陸專才,所以見到個名唔係普通話拼音就即刻reject。
最終in果陣俾人問點解普通話咁差,佢話佢家鄉係西安,5歲就自己一條友落嚟香港。結果俾佢兜到仲有offer。
咁點睇身份證?
大陸專才
如果係真 劇本等25年終於應驗
之後send番封thank you letter,再同hr講改番個英文名串法,解釋幾句通常都過到,過唔到佢仲大鑊。
Diversity。講句公道話
去美國你扮女人見iBank post一樣易入到傻
https://sug-web.jp/emoto-sinya-distinction/
日本一樣有同類歧視問題
分明歧視香港人
真,英國搵工會問你係咪gay 佬,咩人種,家人教育程度
有政府subsidise
二等公民
你報gay 冇人會得閒去check 你。
睇唔明日文呀ching
假膠都作得好D
身份證D星同字母有意思架
有趣
我會check
in果陣唔會check,入到去真係check嘅話都可以話變返直
In嗰陣會聞到機友味
5歲就自己一條友落嚟香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞