新手想問 Panasonic S5 II

47 回覆
9 Like 5 Dislike
新手想買黎平時影下人,去旅行影下風景, 偶然會拍下片咁
咁啱見到依排youtube好多依部review
budget 20-25k~ (包埋鏡頭)
想知大家點睇依部機,同埋如果唔好有咩推介
咁撚重
呢部幾抵玩 有支20-60mm輕便zoom
加支大光圈一機兩鏡輕鬆出門 夠應付8-90%埸景
A7m4,Sony 多副廠鏡頭,同埋多人玩買二手鏡頭都方便啲
新手就sony ,對焦好好多
建議你唔好喺連登問
呢度只會叫你買sony/nikon
講其他牌子就係打手,之後會俾人記名
垃圾機

Bug多

久唔久壞mon

每隔半年加價

呢度最多就係方丈同學會嘅同學

千祈唔好講方丈壞話
你個頭好輕嘅咩?
佢係進步咗好多,但建議你見到實物摸個上手先再決定

手感嘅嘢,個個人都唔同
Panasonic最大問題係香港代理
唔識宣傳又賣得貴又無乜優惠

新手都係買返C/S/N依d廠
就算fuji代理咁垃圾我都覺得好過pan
pan機係香港根本就係孤兒廠
On9仔
器材有得揀,唔係搵食,點解要咁重
你覺得重啫人哋冇話重囉
你傻先買行貨啫

醒目嘅買水貨㗎

太少鏡頭揀
Pan機買水個價正常好多
淨係sigma L mount 有30支鏡頭 仲未計Pan記自己鏡同leica 其他副廠
可能唔夠sony多 話無鏡揀講唔通
https://l-mount.com/en/lenses/?l=0

不如講下仲想有咩鏡揀?
若果你拍片 70 影相 30
就梗係去碼啦
淨係 d video 格式同內置 waveform 都值回票價
但若果調返轉嘅話
你可以考慮下第部
而家咪叫緊佢唔好買行
但新手買水遇正壞機唔識攪咪仲煩
多preview 正常, 肯課金俾kol 同youtuber 就有
同部機好唔好二回事
l mount 鏡正常夠晒用

只係玩l mount 預左無乜朋友同你share 同討論心得
Panasonic 強項係拍片,我用緊GH5II真心超班,stabilization超強,有shutter angle, 測光有waveform, false color (自己加lut), display 有LUT support, 又anamorphic lens support。呢啲都係其他號稱”Hybrid” 機冇嘅

不過樓主淨係影相嘅話 就太多其他選擇
好似最近聽過兩個youtuber講起呢部機都異口同聲咁講p記啲嘢嘅問題係會喺你用咗一段時間先會慢慢浮現出嚟
睇下S5行水差幾多啦
S52賣11000先叫得
其實可以接mc21 轉ef有返哂native function
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞