十年前大家撘緊巴士地鐵嗰陣會做啲咩消磨時間?

380 回覆
256 Like 5 Dislike
睇報紙
當時手機都未算咁普及
唔會好似依家咁個個都對住部電話
淨係記得啲中學生會玩下psp, nds咁
當年我都係坐喺度睇下景 同屋企人傾下計

唔知大家當時搭巴士,地鐵嗰陣會做啲咩呢

唔講咁多,即刻搏咀
細個坐熱狗一定坐上層前排開窗吹風
同埋細個坐地鐵會背站名
當時手機都未算咁普及

十年前手提電話未算普及你都講得出
當年d電話可以播歌影相sms
除左上網好貴冇whatsapp 好似冇咩分別

十年前同今日比
係 07年有人會攞住部電話撳下 聽下歌 我覺得係開始普及 但係仲係互聯網嘅時代 唔係人人都有部nokia, sony ericsson, psp, nds
同今日比 十個有九個都係望住部電話
我覺得11年開始先稱得上普及
當時手機都未算咁普及

唔講咁多,即刻搏咀

玩psp gundam seed setting仲要轉無限爆seed 無限booster
肯定係聽MP3
巴士跟十年前一樣, 都係睇景無變過, 唔知點解搭巴士一睇電子Mon記一定頭暈+嘔心, 由以前既gba nds去到今日既手機都係咁
睇地鐵免費果啲報紙,放學就睇下書 仲記得果陣成日睇衛斯理小說
懶型咁托住個頭望住窗邊聽歌
下載前一日既電台節目入手機聽
架勢堂 萬世巨星 精華遊花園 森美移動
聽mp3 睇風景
十年後都係一樣 不過轉咗Spotify
眼睛想旅行
一個人搭真係無野做

所以之前出街會約埋朋友一齊先出, 搭車有個伴傾下計
睇風景
有時被逼睇roadshow

SMS溝女 , 有時仲會重睇返save低咗嘅重要msg , 成日睇到笑 , 呢種感覺永遠都搵唔返
MP3
唔好話以前 而家如果過電話冇電嘅話
我會望住附近啲人 尤其有靚女經過嘅時候
我會望住佢哋對眼 睇下佢哋個鹹濕樣
好撚有趣

我都有鋪咁既癮 例如行係啲著低胸短裙的女人後面睇迎面而來的麻甩老表情
睇書 十年後今日都係睇書
風景
同而家一樣,無變
係冇冷氣巴年代

當然係霸上層窗口位訓覺啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞