GK/雕像討論區(5)

218 回覆
3 Like 9 Dislike
到底咩係GK?
建議睇咗以下條Link先:
https://www.toy-people.com/?p=58495
重點可以睇左最底個幾段。

唔想睇文的話,
簡單啲講,
而家好多人概括有版權嘅叫雕像;
無版權嘅叫GK。

咁到底邊啲先有版權?
有好多工作室都有開訂,
其實大部分都喺無版權,
質素就要視乎工作室。

聽過好多師兄話GK不外如是,
原來佢地係睇完信和用膠盒包裝既大膠「GK」,
其實個啲完全唔係GK,最多叫「假景品」。

不過而家現時點同信和多左啲公仔機,
SHOW返啲真GK出黎,
相信有見過既師兄都會睇得出有名既工作室同真既GK真係靚到一個點。

可惜而家個市價亂哂其中一個因素亦都係台主用啲超低價回收GK,而香港土地嚴重,好多師兄買完冇位擺、愈買愈多冇位擺,唔想煩就平賣哂比啲台主。

當你想訂某個款,但又心大心細,可以黎問下大家意見。
(不過請附上圖)
當你買左新款,除左自己開箱開心(或者不幸奶左嘢好嬲),可以黎分享/呻下。

另外希望大家尊重下知識產權。
我聽好多人講版權雕對佢黎講無咩特別,
「有版權」唔係吸引之處,仲要賣咁貴。

老實講有版權最主要就涉及金錢,
閣下唔買唔係問題。
但請尊重有版權嘅工作室同堅持買版權嘅收藏家。
笑人咁貴買版權嘢只會顯得閣下可悲,唔識尊重原創者;甚至乎只係閣下窮,人哋買得就根本唔志在個啲錢。

咁多工作室百花齊放,有好有唔好,
好就有良性競爭;唔好就侵犯緊版權,
同埋好易中伏或者呃錢。
有啲工作室官圖無限好,大貨係篤屎。
所以最好問下/做下research先買。

好多工作室睇熱潮,舉個例之前咁多鬼滅出,
好多新入坑玩家以景品角度比較,
當然覺得好正,但講緊以炒價三四千蚊,
已經可以買隻質素再高好多嘅款,
甚至乎買到有版權嘅雕。

當然你話有錢有愛,啲錢係你嘅,
你鍾意點洗我都阻止唔到你。
但乜野都搶乜野都炒,
只會令工作室愈出愈垃圾。

以下會有啲簡單Q&A,歡迎有問題再問,
戴個頭盔,未必識答,但識答嘅盡答。

1)講左咁耐,邊啲工作室有版權?
日漫就主要TSUME、開天、RYU、UA、鐵風箏、集美、OC
美漫就主要Prime 1,XM,Sideshow等等

2)邊到可以買到/訂到?
現貨就要問下代理,有時某啲款會有少量現貨
或者上Facebook d 二手Group/旋轉拍賣徵。
由於涉及版權,灰色地帶,唔會有鋪頭明碼實價擺現貨賣GK(海關有機會搞)
有錯請指出。
-
落訂嘅話請搵比較出名嘅代理,近排聽唔少騙案,唔好貪平個少少。
小弟搵開龍珠gk toys同專業gk訂,
香港gk都係比較大嘅代理,
Toy hunters都會有啲版權雕像訂。

如果淘寶最好搵啲大店,XXHome,X智,猴X,萌布X等。
另外想係gk zone hk訂野之前做少少資料搜集再決定訂唔訂。

3)訂 / 轉單 嘅流程係點?
訂:搵間信得過嘅代理,
比訂金代理>等工作室整>準備出貨>補款>速遞到付
-
轉單:同賣家傾好價錢,最好開個WhatsApp group,代理+買賣家,講明轉單(或者直接買張訂單,出貨自己補款)
到時出貨>補款>速遞到付

4)土地問題,啲盒掉唔掉好?
隻雕唔係好貴,或收藏價值高嘅話,啡盒就唔建議留(衞生問題);彩盒就最好留,除非你肯定自己唔會搬屋/唔會賣/唔會移民,或者好瀟灑平賣都無所謂,否則無盒要將隻野搬離屋企都幾困難。
但有啲盒成個洗衣機咁大,所以可以考慮租迷你倉擺盒。

5)買返黎爛左點算?
新買嘅就算無位拆出黎擺,都最好拆開檢查下(除非一心轉賣,有人追求全新未拆),
發現有損,即刻通知代理同工作室講,通常售後都會寄返補件比你,由於香港寄返廠唔平,佢未必要你寄返爛件比佢。
-
二手買嘅照問下代理,太耐無得售後就只能夠課金搵手藝人/上色師傅修復。
唔想課金就自己買啲混合膠痴下,最緊要過到自己個關。

6)咩係翻模?

有啲工作室專做翻模
例如古X、XX toys、X先生

即係將啲有版權/炒起左既款,照炒照做多批黎賣,但價錢平一半甚至1/3。
簡單黎講即係A貨。質素就見人見智,但有啲的確幾可亂真
有啲人會睇唔起翻模;有啲人會認為自己收藏無乜所謂。
即係你想買隻撈,但又覺得貴,最後買隻A貨。
有無問題就視乎你自己價值觀。
實物圖參考

留名
到左隻乙骨 震撼到我
Tsume iki冇假貨阿真貨都冇人要點會有人仲做假
上圖啦
閒魚價係幾抵玩
千頭買Tsume,抵到爛
LS 艾尼路GK到左
Yoyo工作室係幾正
圖呢
有啲後悔賣左隻悟飯
有冇師兄買左否極隻ELF ?
唔知邊到仲有
Yoyo 係幻想屋 副廠

所以係幾出息
我幾中意佢上面舊雲既燈效,好似行雷咁
隻雷神長期吊起 驚唔驚
我, 好正
想問邊到仲可以買到
正路香港唔會有只做專門一套動漫
齋開一套等執笠
要睇下個樁整成點
mrc超三龍拳一代神物跌落神枱就係個樁太廢
第一隻雕
個人感覺幾滿意 但承太郎既樣再靚少少就perfect

Thank for sharing
同意你所講,面相可以再靚啲
見到龍珠gk隻王座路飛5000蚊,有啲興趣入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞